Prečo jesť nepražené kakaové bôby? Je to hotová superpotravina!

Prečo jesť nepražené kakaové bôby? Je to hotová superpotravina!

Ochutnali ste už nepražené kakaové bôby? Ak nie, tak je načase to zmeniť a dnes vám prezradíme, prečo. Reč je pritom o semenách kakaovníka pravého, ktorý pochádza z Južnej Ameriky. Tie sa ukrývajú v 30 cm veľkej bobuli, ktorá má podlhovastý tvar a žlté, červenkasté či hnedé sfarbenie. Bežne sa zo semien pripravuje napríklad kakaový prášok či kakaové maslo. Semená v nespracovanej forme však predstavujú skutočnú lahôdku a zároveň superpotravinu. Nájdete ich na internete aj v predajniach so zdravými potravinami. 

Ak si zvyknete na ich horkejšiu chuť, rýchlo vám nahradia nezdravé čokolády plné cukru. Nepražené kakaové bôby sladké nie sú a ani sa nerozpúšťajú na jazyku ako lahodná čokoláda, no ich chuť je skutočne jedinečná. Pridať ich môžete do jogurtu, kaše, nápojov, pudingov i ovocných šalátov. Stačí si pritom dopriať len zopár kúskov niekoľkokrát denne a podporíte tak svoje zdravie. 

Sú zdrojom vlákniny i zdravých tukov

Nepražené kakaové bôby predstavujú skutočne komplexnú potravinu, čo sa obsahu telu prospešných látok týka. V prvom rade sa v nich ukrýva nemalé množstvo veľmi zdravých tukov. Značný podiel hmotnosti potraviny tvorí aj vláknina, ktorá priamo ovplyvňuje proces trávenia, najmä činnosť čriev. Zopár kúskami chutných kakaových bôbov si tiež doplníte slušnú dávku významných bielkovín.

Bude vás zaujímať: Viete, ako sa chrániť pred oxidačným stresom?

antioxidanty

Zdroj: Shutterstock®

Sú plné antioxidantov

Samozrejme, nespracované kakaové bôby nám nedoplnia len základné živiny, ale i množstvo ďalších látok. Z vitamínov sa v nich ukrývajú vitamíny C aj E a taktiež niektoré vitamíny skupiny B. Z kategórie minerálov sú zase zdrojom železa, vápnika, horčíka, zinku aj mangánu. Čo je však ešte dôležitejšie, obsahujú i fytochemikálie, flavonoidy a antioxidanty. Látky s antioxidačnými vlastnosťami sú nenahraditeľnými pomocníkmi pri ochrane buniek pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Prispievajú tak k zníženiu rizika rozvoja mnohých vážnych ochorení a spomaľujú proces starnutia.

Telu dodajú energiu

Kakaové bôby sú presne tou drobnosťou, na ktorej si môžete zamaškrtiť medzi hlavnými jedlami. Nielen zaženú chuť na jedlo, ale do tela dopravia aj potrebnú energiu pre ďalšiu fyzickú alebo psychickú námahu. Neváhajte po nich siahnuť pred cvičením alebo popri práci. Dodajú energiu mozgu, prekrvia ho a zlepšia koncentráciu. Ani zďaleka sa im nemusíte vyhýbať ani počas redukcie váhy. Ak ich budete konzumovať v rozumnom množstve, doprajete si tak plnohodnotnú potravinu, ktorá telu dodá všetky potrebné živiny. Na desiatu či olovrant pritom stačí skonzumovať asi 5 až 10 kúskov. 

depresia

Zdroj: Shutterstock®

Pôsobia ako prírodné antidepresívum

Kvalitná horká čokoláda s vysokým podielom kakaa je známa svojimi antidepresívnymi účinkami. Je zrejmé, že nepražené kakaové bôby na telo pôsobia presne takýmto spôsobom. Upokojujú nervový systém a pomáhajú bojovať proti stresu a napätiu. Sú zdrojom esenciálnej aminokyseliny zvanej tryptofán, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu sérotonínu, ktorého dostatok v organizme prispieva k pocitu pohody a šťastia. Jeho nedostatok sa naopak môže prejavovať zlou náladou, depresívnymi stavmi i poruchami spánku. Ak sa práve nachádzate v namáhavom a napätom období, neváhajte si do jogurtu pravidelne hodiť i zopár chutných kakaových bôbov.

Majú priaznivý vplyv na cievy

Nepražené kakaové bôby nakoniec podporujú i zdravie, dobrý stav a funkciu našich ciev a srdca. Vďaka ich zloženiu a účinkom napomáhajú rozširovať a prečisťovať cievy. Sú vítanou súčasťou jedálnička osôb, ktoré trápi vysoký cholesterol. Taktiež sa podieľajú na stabilizácii hladiny krvného tlaku. Pravidelnou konzumáciou nepražených kakaových bôbov je tak možné prispieť aj k zníženiu rizika rozvoja srdcovo-cievnych ochorení. 

Odporúčame: Mužská neplodnosť: Aké sú jej najčastejšie príčiny?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní