Jačmeň na oku: Aké sú príčiny a čo pomôže uľaviť od ťažkostí?

Jačmeň na oku: Aké sú príčiny a čo pomôže uľaviť od ťažkostí?

Jačmeň na oku, odborne hordoleum, predstavuje pomerne častý zdravotný problém, ktorý je síce pomerne nepríjemný, no zároveň nie je vo väčšine prípadov vážny. Pri bežnom priebehu si spravidla ani nevyžaduje ošetrenie lekárom. 

Reč je pritom o zápalovom infekčnom ochorení vlasových folikulov viečka. Zväčša ide o infekciu bakteriálneho pôvodu. Ak dôjde k upchatiu a uzavretiu vývodov mazových žliaz v postihnutej oblasti, následne sa začne v žľaze hromadiť maz a vzniká prostredie ideálne pre množenie baktérií. 

V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako jačmeň na oku rozpoznať, aké faktory zvyšujú riziko rozvoja toho problému, aj aké sú hlavné zásady jeho liečby. 

Odporúčame: Pozor na iskerník prudký a ďalšie druhy! Aké ťažkosti môžu spôsobiť?

príčiny jačmeňa na oku

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje jačmeň na oku?

Po upchaní mazových žliaz, nahromadení mazu a premnožení baktérií dochádza k vzniku menšej hrčky, respektíve bolestivého pľuzgieru vyplneného hnisom, a to na hornom alebo dolnom viečku.

Bežne sa v mieste zápalu objaví zdurenina, viečko je bolestivé a sčervenané. Zvyčajne v priebehu ochorenia tiež dochádza k vytekaniu, respektíve uvoľneniu nahromadeného hnisu. 

Medzi ďalšie príznaky jačmeňa na oku môžeme zaradiť:

  • pocity pálenia alebo tlaku v oku,
  • pocit cudzieho telesa v oku,
  • trhavú bolesť,
  • slzenie,
  • opuch,
  • svrbenie,
  • zhoršené videnie.

Jačmeň je pritom potrebné odlíšiť od takzvaného vlčieho zrna, ktoré odborne nazývame chalazión. Ide o veľmi podobné ochorenie oka, ktoré rovnako vzniká v dôsledku upchatia mazových žliaz, konkrétne pod viečkom.

Pri vlčom zrne je hrčka, respektíve útvar o čosi väčší, dobre ohraničený a nachádza viac v strede viečka, nie na okrajoch ako v prípade jačmeňa. Toto ochorenie má spravidla menej bolestivý priebeh, no zároveň i dlhšie trvajúci. 

príznaky jačmeňa na oku

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú príčiny jačmeňa?

Ako sme spomenuli vyššie, jačmeň na oku vzniká spravidla z dôvodu upchatia vývodu mazovej žľazy a rozvoja bakteriálnej infekcie. Je pritom viacero faktorov, ktoré môžu prispieť k rozvoju tohto nepríjemného a neraz i bolestivého zdravotného problému.

Veľkú rolu zohráva v tomto prípade hygiena. Rizikový môže byť kontakt očí a špinavých rúk, neustále pretieranie si očí rukami alebo i neodličovanie očného make-upu. 

Medzi ďalšie faktory, zvyšujúce riziko rozvoja ochorenia, patrí:

  • oslabená imunita,
  • pobyt v klimatizovanom priestore,
  • prašné prostredie,
  • mastná pokožka,
  • hormonálne poruchy,
  • zle korigovaná zraková chyba,
  • cukrovka, 
  • poruchy mazových žliaz.

Odporúčame: Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!

liečba jačmeňa na oku

Zdroj: Shutterstock®

Je potrebná návšteva lekára?

Jačmeň na oku je spravidla možné preliečiť v domácom prostredí. Liečba je pri bežnom priebehu otázkou pár dní až jedného týždňa. Za krátku chvíľu spravidla dochádza k prasknutiu vačku, uvoľneniu hnisu a postupnému zahojeniu jačmeňa. Pri liečbe, ako aj prevencii problému, je nevyhnutná hlavne dostatočná hygiena.

Keďže je ochorenie infekčné, dbajte na výmenu uterákov a hlavne na to, aby zdravá osoba nepoužívala uteráky, ktoré používa osoba s jačmeňom. Oči je vhodné nezaťažovať a nedráždiť dekoratívnou kozmetikou, taktiež je potrebné dodržiavať hygienu rúk a hlavne sa vyhýbať chytaniu očí.

Liečbu môžu podporiť a urýchliť rôzne voľnopredajné kvapky či masti z lekárne s protizápalovými, dezinfekčnými, či upokojujúcimi účinkami. Ak jačmeň na oku pretrváva a nedochádza k jeho zahojeniu ani v priebehu dvoch týždňov, prípadne dôjde k rozvoju vážnych sprievodných ťažkostí, rozhodne neváhajte zdravotný stav konzultovať s lekárom.

Ten môže na dôkladné preliečenie predpísať antibiotiká, respektíve antibiotickú masť, prípadne masť s kortikoidmi. Podľa potreby tiež môže nariadiť chirurgické odstránenie problému. Lekára je tiež vhodné navštíviť v prípade veľmi častého výskytu jačmeňa na oku.  

Odporúčame: Čo prezrádza jazyk o našom zdraví? Pozor, môže to byť aj závažné ochorenie

harmanček

Zdroj: Shutterstock®

Tipy na domácu liečbu očného jačmeňa:

  • Teplo – pri liečbe jačmeňa na oku dobre pomáha teplo. Odporúča sa na postihnuté oko prikladať teplé obklady. Tiež môžete vyskúšať nahrievanie infračervenou lampou. 
  • Harmanček – z kvetov harmančeka si pripravte silnejší čaj. Doň namáčajte čistú gázu a tú použite na prečistenie, respektíve pravidelné obklady postihnutého oka. Harmanček je skvelý na dezinfekciu rán, zmiernenie zápalu a upokojenie. 
  • Očianka – aj silnejší výluh z očianky Rostkovovej je skvelý na podporu hojenia očného jačmeňa. Použitie je podobné ako v prípade harmančeka, teda výluh aplikujeme vo forme obkladov. Sušenú vňať očianky zoženiete v lekárni aj na internete. V lekárni je tiež možné zohnať kvapky s obsahom tejto liečivej byliny. 
  • Aloe veraak máte doma liečivé a hojivé Aloe, odrežte jeden list a šťavu z neho vytlačte na čistú gázu či vatový tampón. Takto prikladajte niekoľkokrát denne na opuchnuté viečko. 
  • Bórová vodapri problémoch s jačmeňom rovnako môžete podporiť liečbu obkladmi s gázou namočenou v bórovej vode. Obklady prikladajte na zatvorené oko dvakrát denne. 

Aktualizovaný článok: 31.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní