Stop chrápaniu! Tieto 3 izbové rastliny by ste mali mať vo vašej spálni

Stop chrápaniu! Tieto 3 izbové rastliny by ste mali mať vo vašej spálni
  • 03.04.2024
  • Lenka Biba Slovak

Izbové rastliny majú pozitívny vplyv na chrápanie, pretože zlepšujú kvalitu vzduchu v miestnosti tým, že absorbujú škodlivé látky a uvoľňujú kyslík. Niektoré rastliny, ako napríklad aloe vera, levanduľa alebo mäta či svokrin jazyk, majú tiež upokojujúce účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť stres a napätie, čo tiež môže zmierniť chrápanie.

Takže rozhodne odporúčame mať izbové rastliny v spálni pre zdravšie a pokojnejšie spanie!

Spálňa s rastlinami je wow!

Spálňa s izbovými rastlinami je ideálnym miestom na relaxáciu a oddych.

Izbové rastliny dokážu vytvoriť príjemnú atmosféru, čistiť vzduch a prispieť k lepšiemu spánku.

  • Pri dotvorení spálne izbovými rastlinami treba dbať na ich správnu polohu a starostlivosť.
  • Niektoré rastliny by mali byť umiestnené pri oknách, aby mali prístup k dostatku svetla, zatiaľ čo iné preferujú tienisté miesta.
  • Medzi obľúbené izbové rastliny do spálne patria fikusy, filodendrony, sukulenty alebo izbové palmy.
  • Tieto rastliny okrem svojej dekoratívnej funkcie prinášajú do miestnosti aj úžitok vo forme čistenia vzduchu a zlepšovania jeho kvality.

V kombinácii s príjemným osvetlením a vhodnými doplnkami môžu izbové rastliny vytvoriť harmonický a relaxačný interiér spálne. Dôležité je tiež venovať dostatočnú starostlivosť rastlinám, aby sa cítili dobre a mohli rozvíjať svoj potenciál.

Celkovo je spálňa s izbovými rastlinami skvelým miestom na relaxáciu, ktoré prináša do interiéru prírodný prvok a pozitívnu energiu.

Najlepšie izbové rastliny vhodné do spálne

V spálni sú ideálne izbové rastliny, ktoré majú upokojujúce a relaxačné účinky.

Niektoré z najvhodnejších izbových rastlín pre spálňu sú:

  • Levanduľa - má upokojujúci a uvoľňujúci účinok, ktorý pomáha pri relaxácii a zlepšuje kvalitu spánku.
  • Aloe vera - poskytuje čistý vzduch a má detoxikačné účinky, čo je dôležité pre zdravý spánok.
  • Jasmín - jeho sladká vôňa má upokojujúci účinok a pomôže vám pri relaxácii pred spaním.
  • Fikus - má schopnosť čistiť vzduch a prispieva k zlepšeniu kvality spánku.
  • Sansevieria - táto rastlina je veľmi nenáročná na starostlivosť a čistí vzduch, čo je dôležité pre zdravý spánok.

Tieto izbové rastliny sú ideálne pre spálňu a pomôžu vám vytvoriť príjemné a uvoľnené prostredie pre lepší a zdravší spánok.

Neprehliadnite: 8 spôsobov, ako si pridať roky do života: Žite dlhšie!

Rastliny a relaxácia

Izbové rastliny majú pozitívny vplyv na relaxáciu, pretože prispievajú k čistejšiemu vzduchu a zlepšujú náladu. Rastliny produkujú kyslík a absorbuje škodlivé látky z ovzdušia, čo pomáha zlepšiť kvalitu vnútorného prostredia. Okrem toho, starostlivosť o rastliny môže byť relaxačná činnosť a pomôcť vám uvoľniť sa po dlhom dni

Vône rastlín a ich vplyv na ovzdušie a spánok

Vône rastlín majú veľký vplyv na ľudí, pretože môžu ovplyvniť náladu, pocity a dokonca aj zdravie. Niektoré vône môžu mať relaxačný účinok a podporovať dobrý spánok, iné zase môžu povzbudzovať a zvyšovať koncentráciu. Vône rastlín môžu tiež mať terapeutické účinky a byť používané v aromaterapii na liečenie rôznych ochorení a zdravotných problémov.

Celkovo môžeme povedať, že vône rastlín majú veľký vplyv na naše psychické i fyzické zdravie.

Schopnosť rastlín čistiť vzduch

Rastliny majú schopnosť čistiť vzduch tým, že absorbujú škodlivé látky a produkujú kyslík. Tento proces sa nazýva fotosyntéza. Rastliny absorbujú oxid uhličitý z ovzdušia a pomocou slnečného svetla a vody ho prevádzajú na kyslík. Okrem toho, niektoré rastliny majú schopnosť absorbovať aj škodlivé chemické látky z ovzdušia, ako sú napríklad formaldehyd, benzén alebo xylén.

Vďaka tomu dokážu zlepšiť kvalitu vzduchu v interiéroch, čo má pozitívny vplyv na naše zdravie a pohodu. Preto je dôležité mať vo svojom domácom prostredí dostatok rastlín, ktoré môžu pomôcť čistiť vzduch a zlepšiť jeho kvalitu.

Stop chrápaniu! Ako na zdravší spánok a zlepšeniu spánku?

Niektoré izbové rastliny, ktoré môžu pomôcť so zdravším spánkom, sú:

  • Levanduľa - levanduľová vôňa má upokojujúce účinky a môže pomôcť uvoľniť napätie a stres, čím zlepší kvalitu spánku.
  • Aloe vera - aloe vera produkuje kyslík počas noci a čistí vzduch vo vašej spálni, čo môže viesť k lepšiemu spánku.
  • Jasmín - jasmínová vôňa je známa svojimi upokojujúcimi účinkami a môže pomôcť zmierniť úzkosť a podporiť pokojný spánok.

Okrem týchto rastlín je dôležité dbať aj na iné veci, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku, ako je správna teplota, tma a ticho vo vašej spálni. Zvážte aj pravidelné cvičenie, vyváženú stravu a dostatok hydratácie, aby ste mali zdravší a kvalitnejší spánok.

Odporúčame aj: Zastavte túžbu po nezdravých jedlách. TOP 8 trikov a rád, ako na to!

Izbové kvety a izbové rastliny - ktoré sú vhodné práve do spálne?

Áno, izbové kvety a izbové rastliny sú skvelým doplnkom do spálne! Okrem estetického zlepšenia interiéru majú aj ďalšie pozitívne účinky.

Niektoré rastliny dokážu čistiť vzduch od škodlivých látok, zvyšovať vlhkosť v miestnosti alebo dokonca pôsobiť uvoľňujúco a upokojujúco na našu myseľ a telo.

Medzi populárne izbové kvety a rastliny vhodné do spálne patria napríklad fialky, jazmíny, aloe vera, difenbachia škvrnitá, dracéna voňavá, rastliny rodu sansevieria, aloa pravá, areka zlatoplodá či sukulenty. Je však dôležité dbať na to, aby bola starostlivosť o rastliny prispôsobená ich potrebám a aby sme zabezpečili dostatok svetla, vzduchu a vody.

1. Levanduľa

Levanduľa je známa svojimi relaxačnými vlastnosťami a schopnosťou zmierniť stres a úzkosť.

Keďže chrápanie môže byť spôsobené práve týmito faktormi, kvet levandule môže pomôcť zmierniť tento problém.

  • Jedným z účinkov levandule je jeho schopnosť uvoľniť svaly a pomôcť zlepšiť kvalitu spánku.
  • Kedyže sa telo uvoľní, je menej pravdepodobné, že sa v hrdle vytvoria blokády a spôsobia chrápanie.
  • Okrem toho má levanduľa aj antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri znižovaní zápalu a infekcie v dýchacích cestách, čo môže ďalej pomôcť zmierniť chrápanie.

Aby ste mohli využiť tieto účinky, môžete do spálne umiestniť vankúš s kvetmi levandule alebo si pripraviť levanduľový sprej na postrekovanie priestoru pred spaním. Ďalšou možnosťou je používať levanduľové éterické oleje vo vašom difúzere.

Celkovo, levanduľa môže byť veľmi účinným spôsobom, ako zmierniť chrápanie a pomôcť vám lepšie spať.

Tip pre vás: Známky úplného vyčerpania: 7 varovných signálov

2. Lopatkovec - spathiphyllum

Spathiphyllum, známa aj ako lopatkovec, je rastlina, ktorá sa často používa na čistenie vzduchu a zlepšenie kvality vzduchu v interiéroch. Okrem toho má aj ďalšie úžasné účinky, ktoré môžu pomôcť pri zmiernení chrápania v spálni.

Jedným z hlavných vlastností spathiphylla je schopnosť absorbovať škodlivé látky, ako je formaldehyd, benzen a amoniak, ktoré môžu spôsobovať podráždenie dýchacích ciest a spôsobovať chrápanie. Tým, že máte spathiphyllum v spálni, môžete znížiť množstvo týchto škodlivých látok vo vzduchu a podporiť lepšie dýchanie.

Okrem toho spathiphyllum produkuje kyslík, čo môže tiež pomôcť pri zmiernení chrápania. Vďaka vyššiemu obsahu kyslíka vo vzduchu sa dýchacie cesty uvoľnia a dýchanie sa stane efektívnejším, čo môže napomôcť k tomu, aby sa chrápanie znížilo alebo úplne eliminovalo.

Celkovo je spathiphyllum vynikajúcou voľbou rastliny do spálne nielen pre svoje čistiacie vlastnosti, ale aj pre jej schopnosť zlepšiť kvalitu vzduchu a podporiť zdravý spánok bez chrápania. Ak teda bojujete s chrápaním, skúste si do spálne umiestniť spathiphyllum a pozorujte, aké úžasné účinky môže mať táto rastlina na váš nočný odpočinok.

Prečítajte si aj: Pečené bataty na 6 spôsobov – ktorý si zamilujete vy?

3. Svokrin jazyk

Svokrin jazyk (Sansevieria trifasciata) je nenáročná izbová rastlina známa svojimi čistiacimi vlastnosťami vzduchu a schopnosťou zlepšiť kvalitu spánku.

V spálni môže svokrin jazyk pomôcť zmierniť chrápanie tým, že očisťuje vzduch od škodlivých látok a toxínov, ktoré môžu spôsobovať dýchacie problémy a nadmerné chrápanie.

  • Rastlina tiež produkuje kyslík počas noci, čo môže pomôcť zlepšiť dýchanie a zabezpečiť optimálnu úroveň vlhkosti v miestnosti, čo znižuje riziko suchého hrdla a nosa, ktoré môžu spôsobovať chrápanie.
  • Okrem toho má svokrin jazyk upokojujúci a relaxačný efekt, čo môže pomôcť uvoľniť svaly v hrdle a krku a tým redukovať problémy s chrápaním.

Celkovo môže mať svokrin jazyk pozitívny vplyv na kvalitu spánku a zmierniť problémy s chrápaním vo vašej spálni.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní