Tajomstvo úspešného schudnutia odhalené! Tieto jednoduché činnosti sú tým zázrakom.

Tajomstvo úspešného schudnutia odhalené! Tieto jednoduché činnosti sú tým zázrakom.
  • 27.09.2023
  • Lenka Biba Slovak

Viete o tom, že existujú činnosti, pri ktorých dokážete schudnúť takmer rovnako, a to bez toho, aby ste chodili do posilňovne? Pozrite sa dnes spolu s nami na to, ktoré činnosti nám pomáhajú schudnúť bez väčšej námahy a napomáhajú tak na spaľovanie tuku.

Aj vy túžite schudnúť? Redukcia tuku či postupné znižovanie telesného tuku nie je ľahké. Stratiť tuk si vyžaduje najmä pohyb, zdravá strava, vhodná strava či silový tréning.

ALE - mali by ste vedieť, že kilá môžete zhodiť aj bez hladovania či posilňovania. Existuje totiž niekoľko činností, ktoré sa radia k fyzickým aktivitám, pri ktorých môžete spáliť veľké množstvo kalórii. Pozrite sa, ako sa dá schudnúť aj bez namáhavého cvičenia.

Ako funguje spaľovanie tukov?

  • Na fungovanie potrebujete energiu.
  • Energiu prijímate z jedla.
  • Všetku prebytočnú energiu telo uloží v podobe tuku.
  • Pri nedostatku energie z prijatej potravy siahne po zásobách energie z tuku.

Nie je za tým žiadne tajomstvo. Naozaj je to tak jednoduché ako jesť menej ako spotrebujete a kilá pôjdu dole. To znamená, že ak prijmete v priebehu 24 hodín viac energie, ako ste si vypočítali, uloží sa vám na konci dňa ďalší tuk navyše. Ak prijmete menej energie, na konci dňa sa vám podarí zhodiť tuk.

  • Treba však povedať, že počas dňa priebežne využívate energiu z jedla aj spaľujete tuk. Mení sa len pomer.

Napríklad, ak sa výdatne najete, budete využívať energiu z jedla a minimálne alebo vôbec z tukov. Keď vám vytrávi, respektíve telo využije energiu z prijatej potravy, opäť siahne primárne na tuky. A takto sa to strieda až kým idete spať, kedy primárne fungujete na tukoch, keďže niekoľko hodín neprijímate žiadnu potravu.

Príjem kalórií

Kalórie z jedla sú jednoducho kalórie. Je jedno či je to tuk, bielkovina alebo sacharid. Aj keby ste obmedzili sacharidy a cukry a jedli by ste hlavne bielkoviny a tuky, aj tak budete priberať, ak zjete viac ako spotrebujete.

Žiadne potraviny samé o sebe nebránia chudnutiu alebo nespôsobujú priberanie, ani nie sú nejako zázračné na spaľovanie tukov alebo “zrýchlenie metabolizmu”. Je jedno, či si dáte 5 jedál v priebehu dňa alebo 3 veľké chody ak v oboch prípadoch je prijatá energia rovnaká. Tiež je úplne jedno, že si pred spaním niekoľko hodín nič nedáte, ak ste sa celý deň prejedali.

Ak ste pribrali prebytočný tuk, na vine nie je ovocie, spomalený metabolizmus, ani vaša krvná skupina, alebo niečo, čo by ste nemali jesť. Iba nadbytočný príjem energie z jedla.

Ako urýchliť spaľovanie tukov?

Ak chcete naštartovať spaľovanie tukov, musíte mať aspoň minimálne pod kontrolou kalorický príjem. Inak to nejde. Nemusí to byť presne na kalóriu, to sa ani nedá, ale potrebujete mať prehľad o tom, koľko ste zjedli aby ste boli v kalorickom deficite – zjedli menej ako reálne potrebujete. Nemali by ste to však preháňať s minimom jedla.

  • Ideálne je byť v kalorickom deficite maximálne 500 kalórii (2000 kilojoulov).
  • Pri väčšom nedostatku energie by to pre vaše telo bola príliš veľká fyzická aj psychická záťaž.
  • Spočítať si energetický príjem nie je dnes už vôbec problém.
  • Takmer každá potravina má na obale energetické hodnoty a na internete nájdete mnoho kalorických tabuliek.
  • Takže ak počas bežného dňa, kedy necvičíte, potrebuje 2000 kalórií (8000 kilojoulov), mali by ste prijať menej energie, napríklad 1600 kalórii.
  • Ak cvičíte a spotrebujete napríklad 2300 kalórií, môžete prijať približne 1800-1900 kalórií, aby ste spaľovali aj tuk.

Neprehliadnite: Valec na cvičenie - revolučný nástroj pre efektívny tréning

Genetika a ukladanie tukov

Bolo by fajn povedať, že za všetko môže zlá genetika. Lenže genetika vo väčšine prípadov zohráva malú rolu v tom, koľko tuku máte. Nikto sa nerodí vyslovene že obézny a ak nemáte nejakú tráviacu poruchu alebo niečo so štítnou žľazou, tak genetika je v tom nevinne.

Genetika je vinná hlavne v tom, kde sa vám hlavne bude tuk ukladať. Vo všeobecnosti platí:

  • mužom sa ukladá tuk najmä na bruchu,
  • ženám sa ukladá tuk najmä na stehnách, bokoch a zadku.

Metabolizmus ovplyvňuje aj genetika

Konkrétne miesta však závisia aj na tom, ako vám to príroda nadelila.

Kľudne sa môže stať, že niekde môžete mať tuk a zas inde ho budete mať minimálne a pritom vám tam budú vidieť svaly.

  • Genetika ale neovplyvňuje, či sa vám x % z jedla premení na okamžite využiteľnú energiu a y % ide rovno do tukov.
  • Hlavná príčina, že sa vám toho veľa ukladá do tuku je, že máte málo pohybu a v horšom prípade žiadny a prijmete v jedle viac energie, ako vám telo spáli.
  • Niekto by tiež mohol namietať, že má vo svojom okolí priateľov alebo známych, ktorí môžu zjesť čokoľvek, a vôbec nepriberú.

To môže byť pravda, lenže ten jeden obrovský chod, ktorý ich vidíte zjesť neznamená, že takto jedia stále. Počas dňa už potom dlho nemusia jesť vôbec nič a celkovo môžu mať vyrovnaný príjem aj výdaj. Takisto môžu na rozdiel od vás chodiť cvičiť, vďaka čomu si môžu dovoliť dať si také jedlo.

Odporúčame aj: Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

Ako efektívne zhodiť aj bez väčšej námahy?

Čo skutočne znižuje telesný tuk a ako možno ľahko a rýchlo znížiť hladinu telesného tuku? Pozrite sa spolu s nami na tipy, ktoré vám pomôžu pri strate váhe, ale zároveň aj na to, čo je škodlivé pre stratu tuku.

Chôdza po schodoch

Či už sa jedná o byt, dom alebo kanceláriu, ak máte po ruke schody, rozhodne ich využívajte čo najviac. Nielenže vďaka tomu podporíte pevnejšie zdravie, ale aj schudnete a budete sa cítiť lepšie fyzicky a psychicky. Keď vám obyčajná chôdza začne pripadať nudná, môžete po schodoch začať behať či skákať.

Nosenie tašiek

Keď sa rozhodnete ísť od obchodu, ktorý máte po blízku, zabudnite na nejaký dopravný prostriedok. Keď sa z neho totiž budete vracať a vaše nákupné tašky budú plné potravín, prechádzka s takýmto závažím bude skvelá pre vaše chudnutie. Okrem toho si môžete vytvarovať vrchnú časť tela a naučiť a vytrvalosti.

Namáhanie svalov prostredníctvom silového tréningu bude využívať energiu (ktorá by sa inak mohla uložiť ako telesný tuk) a zároveň stimulovať tvorbu nového svalového tkaniva – vyžaduje si ďalšiu energiu na jeho udržanie (to znamená, že musíte jesť viac, aby ste zostali v rovnakej forme) .

Navyše, odporový tréning spôsobuje hormonálnu kaskádu udalostí, ktoré nepodporujú priberanie tuku.

Umývanie okien

Síce môžete spáliť kalórie pri akomkoľvek druhu upratovania, umývanie okien je na chudnutie ako stvorené. Zohýbate sa pri ňom, zdvíhate ruky, preťahujete celé telo a ponáhľate sa, aby ste túto činnosť mali čo najrýchlejšie za sebou. Možno by ste to nepovedali no pri umývaní okien dokážete spáliť okolo 300 kalórii.

Práce na záhrade

Okrem úrody si však z tejto činnosti môžete odniesť aj dobrý pocit a nižšie číslo na váhe. Pri záhradníčení totiž spálite viac ako 550 kalórii.   

Hranie sa s deťmi

Ak máte deti, ktoré sa radi hrajú alebo trávia veľa času vonku, skúste sa do ich hier zapojiť o čosi viac. Pri takom skákaní na trampolíne, naháňaní sa či plávaní v bazéne môžete schudnúť nadbytočné kilá a vyformovať si postavu do dokonalosti.

Menej sa stresujte a schudnete!

Čím viac stresu vo vašom živote, vo vašom tele a vo vašom prostredí, tým je pravdepodobnejšie, že budete priberať telesný tuk. Stres je nielen spojený s priberaním tuku, ale tiež odčiní všetku dobrú prácu, ktorú možno robíte v posilňovni alebo v kuchyni.

Stres je pri chudnutí veľmi dôležitý. Pamätajte, že stres môže mať mnoho podôb – od meškania na schôdzku až po obavy z nadchádzajúcich účtov. A existuje mnoho skrytých foriem stresu, ktoré si môžu vyberať daň na vašom tele – napríklad život v toxickom prostredí (vystavenie plesniam alebo blízkosť vedenia vysokého prenosu energie) až po nedostatok spánku.

Počúvajte svoje telo a jedzte len vtedy, keď ste hladní

Ďalším hormónom, ktorý hrá dôležitú úlohu pri priberaní tuku, je ghrelín. Ghrelín je váš hormón hladu – keď sa uvoľní, cítite hlad (opak leptínu). Čím viac leptínu sa uvoľňuje z vašich tukových buniek, vaše telo bude produkovať menej ghrelínu. Takže môžete zistiť, že jete menej.

  • Pokračovanie v jedení, keď sa cítite spokojní, môže vážne narušiť tento systém a viesť k zvýšeniu hladiny telesného tuku.
  • Žijeme v dobe, kedy je jedlo ľahko dostupné. Je veľmi zriedkavé, aby sme pociťovali extrémny hlad.

Ak to s chudnutím myslíte vážne, potom je dôležité, aby ste počúvali svoje telo. Nemusíte sledovať kalórie (v skutočnosti to veľmi neodporúčam, ako je vysvetlené v mojom článku hore), namiesto toho jedzte kvalitné jedlo, keď ste hladní. A nejedzte, keď nie ste hladní.

Preskočte občerstvenie, povedzte nie sladkostiam. Jesť iba vtedy, keď máte hlad, je ďalší skvelý spôsob, ako zlepšiť citlivosť na leptín a zosúladiť sa so svojimi prirodzenými hormonálnymi cyklami.

Zaujme vás: Diéta podľa krvnej skupiny - ako sa správne stravovať, ak chcete schudnúť a cítiť sa lepšie vo svojom tele?

Vyhnite sa modrému svetlu v noci

Áno, aj toto svetlo môže spôsobiť, že priberáte a nechudnete. Obrazovky telefónov, televízory a počítače vyžarujú to, čo sa nazýva modré svetlo. Ukázalo sa, že táto konkrétna vlnová dĺžka svetla potláča melatonín a zvyšuje kortizol.

  • Ak je vaším cieľom narušený spánok a priberanie, pokračujte v používaní jasného svetla neskoro v noci.
  • Ak však hľadáte nižšie hladiny telesného tuku (a zlepšenie spánku a zdravia), možno budete chcieť vypnúť niektoré zariadenia.

Jedzte a spite v pravidelnom čase

Narušené cirkadiánne rytmy ovplyvňujú nielen vaše zdravie a pohodu, ale výskumy teraz ukazujú, že spôsobujú priberanie tuku a obezitu. Keď to vezmeme o krok ďalej, štúdie tiež ukazujú, že nepravidelné načasovanie jedla (vrátane neskorého večerného jedenia) prispieva k vášmu problému s priberaním.

Telo – ako väčšina vecí v živote – funguje v cykloch. Jedenie (a spánok) a rôzne časy, ako telo očakáva, zhoršuje metabolické zdravie a využitie potravy.

Čo spôsobuje narušené cirkadiánne rytmy?

  • nepravidelné časy spánku a bdenia,
  • nedostatok slnečného žiarenia v ranných a denných hodinách,
  • príliš veľa umelého svetla v noci,
  • časté cestovanie cez časové pásma,
  • nekonzistentné časy jedenia.

Vaše telo reaguje na jedlo inak a v rôznych časoch dňa a jedenie jedla, keď telo očakáva, že bude tvrdo spať, môže spôsobiť zmätok v týchto cykloch a spôsobiť metabolické a hormonálne problémy vedúce k priberaniu.

Ak sa snažíte optimalizovať svoj pokrok v chudnutí, mali by ste dodržiavať pravidelný cyklus spánku/bdenia a jesť v pravidelných časoch. Môže to vyžadovať určité úpravy (a predbežné plánovanie), ale výsledky budú stáť za to.

Pite menej alkoholu

Ak to so znižovaním veľkosti opasku myslíte veľmi vážne, vyhnite sa chlastu.

Alkohol sám o sebe zvyčajne nie je problémom, pokiaľ ide o priberanie (alebo stratu tuku), sú to všetky ostatné veci primiešané do nápoja (ako glyfosátom kontaminované hrozno vo víne alebo estrogény zvyšujúce chmeľ v pive alebo vedro cukru v miešaných nápojoch), ktoré spôsobujú väčšinu škôd.

Skombinujte to s prejedaním sa aj neskoro v noci a narušenými spánkovými návykmi, ktoré vznikajú z nadmerného pitia, a čoskoro uvidíte, aké je ťažké stratiť tuk, ak pijete veľa alkoholu.

Predĺženie mladosti - čo ovplyvňuje náš biologický vek?

Biologický vek je ovplyvnený životným štýlom, vrátane kondície a výživy. Veľkú úlohu tu zohráva aj miera stresu, nakoľko udržiavanie hladín stresového hormónu (kortizolu) na minime prostredníctvom cvičenia pomáha odvrátiť predčasné starnutie. Dôležité je ale aj to, čo jete!

Medzi dôležité faktory ďalej patrí aj:

  • prijímanie dostatočného množstva vitamínov a minerálov v strave,
  • zníženie príjmu kofeínu a alkoholu,
  • odbúranie fajčenia,
  • pravidelný a kvalitný spánok.

Zatiaľ čo niektoré faktory životného štýlu drasticky urýchľujú starnutie, biologický vek závisí aj od kombinácie génov a prostredia, v ktorom žijete. Mnohé faktory životného štýlu, ktoré ovplyvňujú starnutie, sú vo veľkej miere individuálne.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní