Ako pripraviť kuskus? Týchto 5 inšpirácií musíš vyskúšať!

Ako pripraviť kuskus? Týchto 5 inšpirácií musíš vyskúšať!

Kuskus tvorí základ potravín v rámci severoafrickej kuchyne. Pripravuje sa sparením krupice zo pšenice, jačmeňa či prosa a následným tvarovaním do guľôčok. Vyberať si môžeme medzi klasickým bielym kuskusom, no v ponuke je aj jeho celozrnná verzia. V súčasnej dobe je dobre dostupný aj u nás, pričom ho vo väčších potravinách zoženiete za pár drobných. Kuskus je veľmi zdravou potravinou, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Ako si ho však pripraviť chutne a zároveň zdravo? Túto cestovinu si môžete vychutnať na slano aj sladko, v mäsitom aj bezmäsitom pokrme. Ako pripraviť kuskus na 5 rozličných spôsobov, vám prezradíme v nasledujúcom článku.

Prečo zaradiť kuskus do jedálnička?

Je množstvo dobrých dôvodov, prečo jesť kuskus pravidelne. V prvom rade musíme zmieniť, že ide o skutočne výživnú potravinu, ktorá nájde svoje miesto v akomkoľvek jedálničku, či už u fyzicky aktívnych jedincov, vegetariánov aj vegánov, detí či starších jedincov aj u osôb na redukčných diétach. Je zdrojom bielkovín, sacharidov aj zdravých tukov. Okrem toho je bohatý na mnohé vitamíny aj minerálne látky. Do tela dopraví vitamíny skupiny B aj vitamín E, vápnik, horčík, mangán aj draslík. Vďaka vysokému podielu vlákniny podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Taktiež má blahodarný vplyv na hladinu cholesterolu. Na organizmus navyše pôsobí antioxidačne aj detoxikačne.

- Galéria
1 z 5

1. Kuskus ako príloha

Kuskus môžete v prvom rade využiť ako náhradu iných príloh, čiže ryže, zemiakov či cestovín. Základný recept na jeho prípravu nájdete priamo na obale produktu. Vo všeobecnosti však stačí cestovinu zaliať v miske horúcou vodou a prikryť pokrievkou. Na jeden diel kuskusu pripadá približne 1,5 dielu vody. Cestovinu nechajte odstáť aspoň 5 minút, respektíve kým nevsiakne všetku vodu a nenapučí. A máte hotovo! Takto pripravený kuskus môžete využiť ako prílohu k mäsu na šťave, chutnému lososovi na pare či ku grilovaných kuracím prsiam aj tofu. Podľa chuti môžete kuskus osoliť, okoreniť či dochutiť bylinkami.

Odporúčame: RECEPT: Pudingové slimáky s brusnicami – potešia každého maškrtníka!

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Ľubica Šťastná 11.12.19 07:49

ĽŠ
karma
100.00

Kuskusové placky som ešte neskúšala, ďakujem za tip!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 11.12.19 12:44

SK
karma
114.00

...kuskus mám rada, občas pripravujem.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 12.12.19 00:35

karma
109.00

Kuskus robievam na spôsob rizota s dusenou zeleninou.Už som ním plnila aj baklažán. Kuskusové placky sú pre mňa novinka,taktiež na sladko...určite vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 12.12.19 09:31

MC
karma
109.00

Kuskus som ešte nepripravovala,ale chystám sa vyskúšať.

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 19.12.19 23:07

HK
karma
100.00

kuskus robievam ku mäsku z diviny, ku rizotu s kuracieho mäska,najnovšie som vyskúšala z hokaydom velmi to všetkým chutilo

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 30.12.19 19:11

AB
karma
76.00

Stále som tomuto jedlu neprišla na chuť...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní