Balančný tréning: Takto budeš vo forme aj počas jesene!

Balančný tréning: Takto budeš vo forme aj počas jesene!

Balančný tréning sme ešte pred pár rokmi vôbec nepoznali a dnes je úplne prirodzenou súčasťou pohybových aktivít. Balans alebo inak rovnováha a jej cielený tréning sa ukazuje ako mimoriadne dôležitý na to, aby ste predchádzali nielen nesprávnym postupom pri cvičení a športe, ale predovšetkým zraneniam. Ak vás teda zaujíma, o čo vlastne ide, ako taký balančný tréning prebieha, na čom je založený a s čím vám dokáže v praxi pomôcť, nikam neodchádzajte!

Pri balančnom tréningu hovoríme o dvoch polohách – stabilnej a labilnej. Zatiaľ, čo tá stabilná je založená na správnom postavení tela, pri labilnej polohe pracuje človek s nerovnováhou, pri ktorej zapája svalstvo, vrátane toho hlbokého. Balančný tréning ako taký pracuje na princípe takzvaného vychyľovania ťažiska, pričom opora alebo ťažisko musí zostať čo najviac pevné. Tu prichádzajú na rad stabilizačné svaly, vďaka ktorým udržíte rovnováhu. Aby mal tento tréning požadovaný efekt, je potrebné praktizovať ho minimálne raz do týždňa v trvaní od 60 do 90 minút. Pozrite si video zo skupinovej balančnej zostavy!

Výrazná pomoc pri cvičení a športe

Balančný tréning vám v konečnom dôsledku výrazne pomôže pri cvičeniach, ako sú drepy alebo výpady, ako aj mnohých iných. Je takmer nevyhnutnosťou pre gymnastov, cyklistov, korčuliarov, surfistov či lyžiarov. Tento tréning je však (ne)priamo zakomponovaný aj do takých pohybových aktivít, ako je joga, pilates, tabata alebo crossfit. Počas balančného tréningu sa kladie dôraz na správne dýchanie a držanie tela, pričom samotnému tréningu musí predchádzať plnohodnotný strečing.

Pozri aj: Ako kráčať a behať rýchlejšie? Sústreď sa na túto časť tela a dáš to!

balančné cvičenie

Zdroj: Shutterstock®

Z kvalitného balančného tréningu nebudete ťažiť len pri športových aktivitách, ktorým sa bežne venujete, ale aj v bežnom živote. Už ako deti sme skákali cez švihadlo na jednej nohe či v rámci mladíckej rebélie kráčali po úzkych múrikoch a plotoch. Ani sme o tom nevedeli a praktizovali sme balančný tréning. :-) V dospelosti už z neho postupne upúšťame, veď pravdou zostáva, že nejde o úplne jednoduchý tréning. Navyše, vyžaduje si odborný dohľad, ak chceme mať istotu, že ho vykonávame naozaj správne, obzvlášť, ak používame aj balančné pomôcky. Dnes už poznáme celú škálu balančných pomôcok. Za všetky spomeňme aspoň fitloptu, bosu či kettlebel.

trénovanie rovnováhy

Zdroj: Shutterstock®

Toto môžete dosiahnuť vďaka balančnému tréningu:

  • lepšiu výkonnosť, pohyblivosť a držanie tela
  • mäkšie dopady
  • nižšie riziko zranenia, ako aj preťaženia alebo pretrénovania
  • pevnejšie svalstvo a core – stred tela
  • rozvoj kondície
  • zlepšenie trpezlivosti a sebadisciplíny

Prečítaj si: Vieš, ako si vyformovať postavu pomocou bielkovín? Takto!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní