Svet opustila hudobná legenda Tina Turner. Pripomeňme si jej najväčšie hity!

Svet opustila hudobná legenda Tina Turner. Pripomeňme si jej najväčšie hity!

Včera (24. 5. 2003) vo veku 83 rokov zomrela hudobná legenda 80. rokov Tina Turner. Informovala o tom jej hovorkyňa, smutnú správu o odchode speváckej hviezdy následne prezdieľali viaceré svetové médiá a tlačové agentúry, vrátane Reuters.

Informácia bola zverejnená aj na jej oficiálnom Instagrame: „S veľkým smútkom oznamujeme, že zomrela Tina Turner. Svojou hudbou a bezhraničnou vášňou pre život očarila milióny fanúšikov po celom svete a inšpirovala hviezdy zajtrajška. Dnes sa lúčime s drahou priateľkou, ktorá nám všetkým zanecháva svoje najväčšie dielo: svoju hudbu. Všetok náš úprimný súcit smerujeme k jej rodine. Tina, budeš nám veľmi chýbať.“

Jej hovorkyňa uviedla, že speváčka odišla v pokoji v jej dome vo švajčiarskom meste Küsnacht blízko Zürichu. Nebolo stanovené, čo bolo príčinou smrti herečky, zdroje uvádzajú, že prehrala dlhý boj s chorobou. Tina Turner v posledných rokoch bojovala s veľmi vysokým tlakom, zlyhaním obličiek, ktoré si vyžiadalo transplantáciu, porážkou, rakovinou čriev i posttraumatickou stresovou poruchou. Zaspomínajte si na spevácku legendu spolu s nami!

Vlastným menom Annie Mae Bullock

Talentovanú speváčku s nezameniteľným silným hlasom s typickým zachrípnutím všetci dobre poznáme pod menom Tina Turner, no jej vlastné meno znie Annie Mae Bullock. Narodila sa v roku 1939 v meste Brownsville v Tennessee (USA). Od detstva sa venovala spievaniu gospelov v kostolnom zbore. Avšak, kvôli jej veľmi výraznému spevu ju údajne zo zboru vylúčili. 

Svoju kariéru začala rozbiehať koncom 50. rokoch po tom, čo stretla hudobníka Ikea Turnera, za ktoré sa v roku 1962 vydala. Práve on navrhol vtedy ešte Annie Mae vytvoriť si umelecké meno, ktoré znelo Tina Turner. S Ikeom mala speváčka tri deti, z toho dve adoptované. Celkovo mala štyroch synov, ten najstarší s hudobníkom Raymondom Hillom sa narodil ešte pred svadbou s Ikeom. Dvoch zo svojich synom Turner počas svojho života ešte pochovala. 

Manželstvo Tiny a Ikeho nebolo šťastné. Speváčka si prešla alkoholovou a drogovou závislosťou jej manžela, ako aj domácim násilím. Podľa jej slov sa v tom období pokúsila aj o samovraždu. Manželstvo sa skončilo v roku 1976.

Pozri aj: ​Hugh Jackman vyzýva fanúšikov, aby sa chránili pred slnečnými lúčmi. Bojuje opäť s rakovinou?

Tina Turner s manželom

Zdroj: instagram.com/tinaturner

Najúspešnejšie roky kariéry

Po rozvode sa jej v kariére zvlášť nedarilo, spievala hlavne v kluboch a kasínach. Po zmene vzhľadu aj hudobného štýlu však po roku 1984 začala v kariére značne napredovať a stala sa z nej jedna z najväčších hudobných hviezd 80. rokov. Roky 1984 až 1992 sú považované odborníkmi za tie najúspešnejšie. Svetlo sveta uzreli mnohé jej hity na čele s piesňou Simply the Best.

Počas svojej kariéry získala množstvo hudobných cien, vrátanie niekoľkých ocenení Grammy, taktiež bola uvedená v Rock and rollovej siene slávy (Rock and Roll Hall of Fame). Dokonca sa niekoľkokrát objavila aj vo filmoch, vrátane filmu Mad Max z roku 1985. 

Od roku 1986 žila s priateľom Nemcom Erwinom Bachom (67), za ktorého sa v roku 2013 vydala. Práve jej manžel sa stal darcom po tom, čo speváčke zlyhali obličky.

Vzdala sa amerického občianstva

Tina Turner bola hudobne aktívna hlavne do konca 90. rokov, hoci kariéru oficiálne ukončila v roku 2013. Následne sa na verejnosti objavovala čoraz menej, od roku 2019 už vôbec.

Hoci bola speváčka pôvodom z Ameriky, zdá sa, že v Európe sa jej páčilo viac. Dlhé roky totiž žila vo Švajčiarsku a v roku 2013, krátko pred svadbou s Erwinom Bachom, sa jej podarilo získať švajčiarske občianstvo a trvalý pobyt v meste Küsnacht v kantóne Zürich.

Pripomeňte si jej najväčšie hity:

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/tinaturner


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 23.06.23 18:44

MC
karma
109.00

skvelá speváčka...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní