Strach zo sexu je skutočný! Dá sa nejakým spôsobom prekonať? Prečo erotofóbia vzniká?!

Strach zo sexu je skutočný! Dá sa nejakým spôsobom prekonať? Prečo erotofóbia vzniká?!

Každý alebo aspoň väčšina z nás trpí nejakou fóbiou. Mnohé sú bežné, ako je strach z pavúkov (arachnofóbia), strach z uzavretých priestorov (klaustrofóbia), strach zo samoty (autofóbia) a pod. No mnohé fóbie sú celkom podivné a dali by sa zaradiť medzi tie najzvláštnejšie.

Z nich môžeme spomenúť napríklad basifóbiu, ktorá predstavuje strach z chôdze. A čo taká ergofóbia? Tú máme asi všetci. Táto ľudská fóbia totižto predstavuje strach z práce. Do zoznamu podivných fóbií môžeme zaradiť aj helifóbiu. Poznáte tento strach? Možno vám to nič nehovorí, no jedinci, ktorí ňou trpia, majú strach zo slnečného svitu.

Pokračovať by sme mohli azda do nekonečna, nakoľko existuje pomerne dlhý zoznam fóbii, ktorými ľudia po celom svete trpia. Počuli ste však aj o strachu zo sexu? Nielen z prvého sexu, teda pohlavného styku. Tí, ktorí trpia touto fóbiou majú dokonca strach o sexe čo i len hovoriť.

Pozri aj: Hviezdica prostredná rastie všade ako burina. Vedela si o jej liečivých účinkoch?

Čo je to erotofóbia?

Erotofóbia je fóbia alebo nadmerný a iracionálny strach zo sexu. Tento stav je často zložitý, pretože ľudia s erotofóbiou môžu mať strach zo sexu vo viacerých smeroch. Môžu sa napríklad obávať pohlavného styku (genofóbia) alebo môžu pociťovať strach z dotykov (haprofóbia).

Mnohí z nás majú určité obavy zo sexuálneho života, ale tak ako všetky fóbie, aj erotofóbia presahuje rámec jednoduchej averzie alebo nechuti k sexuálnej aktivite. Je dôležité poznamenať, že erotofóbia nie je jednoduchý odpor k sexu, sexuálnym aktom alebo intimite. Úroveň strachu, ktorú tento stav vyvoláva, spôsobuje veľmi skutočné utrpenie.

Ak máte sexuálnu fóbiu, môžete pociťovať mnoho príznakov a symptómov. Ak sa tento strach nelieči, môže ovplyvniť váš sexuálny život a vzťahy. Osoba sa môže izolovať a vyhýbať sa akémukoľvek intímnemu kontaktu s možnými milostnými vzťahmi, blízkymi priateľmi a rodinou.

Erotofóbia teda zahŕňa širokú škálu špecifických fóbií, ktoré spôsobujú intenzívny strach zo sexu a sexuálnu dysfunkciu. Z toho dôvodu môžeme rozlišovať viacero druhov erotofóbie.

Typy erotofóbie („podkategórie strachu")

  • Genofóbia alebo koitofóbia: Je to strach zo sexuálneho styku. Strach zo sexu je iracionálny a spôsobuje vyhýbanie sa intímnym vzťahom. Osoba môže mať romantický vzťah, ale za každú cenu sa vyhýba sexuálnym aktivitám.
  • Strach z intimity: Strach zo sexuálnej intimity, môže zahŕňať akúkoľvek náklonnosť od držania za ruky až po bozkávanie. Dokonca v ľuďoch aj myšlienka na sex vyvoláva strach.
  • Haprofóbia: Strach z dotyku sa prejavuje odmietaním akejkoľvek fyzickej náklonnosti. U mužov to môže spôsobiť erektilnú dysfunkciu (ED).
  • Gynofóbia: Zahŕňa strach z nahoty. Tento stav môže spôsobovať strach vidieť iných a seba samého nahého.

Príznaky a symptómy sexuálnej fóbie

Symptómy fóbie zo sexu zahŕňajú mnohé príznaky typické pre všetky fóbie a môžu sa spustiť pred alebo počas dobrovoľného sexuálneho styku. Môžu zahŕňať nasledujúce príznaky:

  • pocit paniky,
  • búšenie srdca,
  • sucho v ústach,
  • nadmerné potenie,
  • dýchavičnosť,
  • pocit na omdletie,
  • nevoľnosť.

Aby strach zo sexu dosiahol úroveň fóbie, musí byť nadmerný, iracionálny, vyvolávať veľkú úzkosť alebo stres a trvať najmenej 6 mesiacov. Medzi príznaky toho, že vy alebo niekto, môžete mať erotofóbiu, patria:

  • silný negatívny postoj k sexu,
  • silná negatívna reakcia na sexuálny podnet,
  • prežívanie pocitov vyhýbania sa sexu.

Neprehliadni: Pečeň dokáže zničiť nielen alkohol. Prečo vzniká autoimunitná hepatitída?

Príčiny erotofóbie

Vzhľadom na rôznorodosť fóbií spojených s erotofóbiou je ťažšie určiť príčinu. Avšak, odborníci hovoria o niekoľkých možných príčinách, ktoré môžu viesť k strachu zo sexu.

  • Sexuálne zneužívanie v minulosti – obete sexuálneho zneužívania si nesú celoživotné problémy, ktoré môžu spôsobiť intenzívnu sexuálnu dysfunkciu.
  • Generalizovaná úzkostná porucha – tento stav spôsobuje, že sa obávate všetkého vo svojom živote, od včasného vstávania až po sexuálny výkon v posteli.
  • Osobné, kultúrne a náboženské zvyklosti – mnohé náboženstvá a spoločnosti odsudzujú pohlavný styk s výnimkou rozmnožovania.
  • Úzkosť zo sexuálneho výkonu – niekedy to nemusí byť vyslovene sex, čoho sa môžeme obávať. Ale práve obavy o svoju schopnosť uspokojiť partnera.
  • Chronická bolesť / zdravotné problémy – niekedy strach zo sexu môže mať príčinu v zdravotnom stave. Ak pociťujeme bolesť v intímnych partiách, sex môže byť posledné, na čo by sme mysleli. Medzi príčiny bolesti v tomto prípade patrí vulvodýnia (bolesti v oblasti vulvy), vaginizmus (bolestivé kŕče panvového svalstva), dyspareunia (bolesť počas pohlavného styku).

Je možné erotofóbiu liečiť?

Každú fóbiu, strach, každý zdravotný problém je možné liečiť. V tomto prípade sa však odporúča vyhľadať odbornú pomoc. Lekár vám môže pomôcť dostať svoj strach pod kontrolu, a to predovšetkým dvomi spôsobmi – prostredníctvom liekov alebo psychoterapiou.

  • Lieky – niektorí lekári predpisujú pacientom lieky, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky erotofóbie. Na liečbu erotofóbie sa používajú najmä dva lieky – prozac a xanax.
  • Psychoterapia – kognitívno-behaviorálna terapia môže pomôcť zmierniť špecifické fóbie. Sedenia u psychoterapeuta vám môžu pomôcť zmeniť názor na pohlavný styk a teda poraziť strach zo sexu.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní