Hviezdica prostredná rastie všade ako burina. Vedela si o jej liečivých účinkoch?

Hviezdica prostredná rastie všade ako burina. Vedela si o jej liečivých účinkoch?

V okolitej prírode narazíme na obrovské množstvo rastlín, o ktorých si myslíme, že ide len o obyčajnú burinu. Takéto burinové porasty nájdeme naozaj všade – pri cestách, okolo obydlí či v záhrade, kde sú obvykle veľmi nežiaduce.

Avšak, mnohé z rastlín, ktoré označujeme za buriny, majú rôznorodé priaznivé účinky na ľudské zdravie alebo sú dokonca jedlé. 

Dobrým príkladom je púpava, ktorá rastie takmer všade. Možno vás to prekvapí, no využiť sa dajú všetky jej časti – koreň na liečivý čaj, mladé púpavové lístky na šalát a kvety na med alebo sirup. A takýchto bylín je skutočne mnoho, napríklad aj žihľava, stavikrv alebo pýr. 

Dnes sa pozrieme na hviezdicu prostrednú. Poznáte túto burinu? Zistite, aké účinky jej pripisuje ľudová medicína. 

Poznáš hviezdicu prostrednú?

Hviezdica prostedná je známa pod mnohými názvami. Jej latinské meno znie Stellaria media, v susednom Česku ju nazývajú ptačinec prostřední alebo ľudovo ptačinec žabinec. Aj u nás dostala hviezdica ľudové pomenovanie vtáčinec žabinec, ale aj kuračka či kuracie črevo, pretože často slúžila na pokrm pre domácu hydinu. 

Ide o jednoročnú rastlinu nízkeho vzrastu z čeľade silenkovité. Hviezdica je rýchlorastúca a plytko sa zakoreňujúca rastlina s poliehavými rozvetvenými stonkami. Stonky majú chĺpky a dorastajú do dĺžky okolo 40 cm. Obrastené sú malými protistojnými listami vajcovitého tvaru so špicatým koncom. Rastlina je charakteristická svojimi drobnými bielymi kvetmi v tvare hviezdice.

Podľa tvaru kvetov dostala svoje latinské pomenovanie Stellaria (stella – hviezda) a podobne je tomu i u nás – rod hviezdica. Plodom rastliny je tobolka s tmavými semenami, ktoré majú dužinaté výrastky. Na jednej rastline dozrieva niekoľko tisíc semien, ktoré sa vysemeňujú postupne a dokážu klíčiť v podstate počas celého roka. V pôde sa tak rastlina dokáže udržať mnoho rokov. 

Odporúčame: ​Príprava na tehotenstvo – týchto 10 vecí treba spraviť vopred!

Výskyt hviezdice prostrednej

Na Slovensku patrí hviezdica prostredná k najrozšírenejším druhom burín. Často vytvára husté kobercovité porasty, čím bráni poľnohospodárskym plodinám v raste. Jej výskyt tak nie je vždy žiaduci, zbaviť sa jej napríklad v záhrade je pomerne ťažké. Avšak, slúži napríklad ako krmivo pre vtáky, rovnako je súčasťou tradičnej ľudovej medicíny a niekedy sa využíva aj na ochranu pôdy pred eróziou. 

Hviezdicu možno nájsť prakticky všade, a to od nížin po horské pásmo. Ide pôvodne o eurázijský druh, ktorý rastie na poliach a lúkach, rumoviskách, v parkoch, záhradách, na trávnikoch, popri cestách. Obľubuje vlhšie stanovištia a úrodné humózne pôdy, no často na ňu možno naraziť napríklad aj v škárach medzi dlaždicami chodníkov. Prispôsobí sa teda aj zhoršeným podmienkam. 

Zber hviezdice prostrednej

Kuračku možno zberať od jari do jesene (spravidla od marca do októbra), niekedy dokonca rastie aj počas miernych zím. Na liečebné účely sa zberá kvitnúca vňať, ktorú je možné následne vysušiť a uschovať do zásoby. Pri zbere sa odporúča vziať rastlinu do hrste a odstrihnúť nožnicami alebo nožom tesne pri zemi. 

Listy, stonky aj kvety rastliny sú jedlé. V prípade zberu na konzumáciu sa však odporúča zber podniknúť ešte pred kvitnutím. Mladá vňať je totiž chutnejšia, sladšia a šťavnatejšia. Stonky majú mierne zemitú chuť. Zo starších rastlín sa odporúča zberať len lístky, pretože stonky už zvyknú byť tuhé. 

Aké má hviezdica prostredná účinky?

Ako sme spomenuli vyššie, hviezdica prostredná je súčasťou ľudovej medicíny. Už v minulosti sa využívala nielen v Európe, ale bola tiež súčasťou ruskej tradičnej medicíny a taktiež ľudového liečiteľstva v mnohých ázijských krajinách. Neskôr sa rozšírila do Afriky aj Severnej Ameriky. 

Hviezdica obsahuje viacero účinných a prospešných látok, vrátane vitamínu C, draslíka, zinku a iných minerálov, organických kyselín, saponínov, flavonoidov, trieslovín či horčín.

Priaznivý vplyv má na viaceré systémy v ľudskom tele. V minulosti sa odvary z hviezdice uplatňovali najmä pri respiračných a zažívacích ťažkostiach, taktiež pri problémoch s pokožkou. Slúžili napríklad ako prírodné liečivo pri TBC. 

Tradičná medicína pripisuje kuračke tieto účinky:

  • podporuje trávenie,

  • zmierňuje žalúdočné ťažkosti,
  • má priaznivý vplyv na žlčník, eliminuje žlčové kamene,
  • pôsobí antisepticky, močopudne, protizápalovo a prečisťujúco,
  • zmierňuje kašeľ a problém s hlienmi,
  • pomáha pri reume,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu,
  • pomáha citlivej a suchej pokožke,
  • podporuje hojenie rán a vredov,
  • zmierňuje problém s hemoroidmi, 
  • zlepšuje stav kože pri kožných ochoreniach (psoriáza, ekzémy).

Čaj z hviezdice prostrednej

Vnútorne možno hviezdicu prostrednú užívať formou čajov, respektíve záparu. Odporúča sa pri zažívacích ťažkostiach, liečbe infekcií dýchacích ciest, vysokom cholesterole, reumatizme či problémoch so žlčníkom. 

POSTUP: 1,5 PL sušenej vňate zalejeme 300 ml horúcej vody. Necháme lúhovať asi 15 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach sa podávajú 2 šálky čaju denne. 

Čaj z tejto bylinky nie je vhodný na dlhodobé používanie a rovnako nie je určený pre deti. Kuračke by sa mali vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, bylinka totiž zastavuje tvorbu materského mlieka. 

Odporúčame: ​Akné a bylinky idú dokopy! Ktoré odporúča tradičná medicína?

Vonkajšie použitie hviezdice prostrednej

Hviezdica prostredná sa v rámci tradičnej medicíny uplatňuje aj zvonka, a to formou silnejších záparov alebo odvarov. Tie možno aplikovať napríklad ako obklad, tiež pomocou vatových tampónov. Záparom možno premývať citlivú, svrbiacu, podráždenú alebo poškodenú pokožku, vredy, drobné poranenia. 

Pri hemoroidoch sa odporúča sedací kúpeľ s kuračkovým odvarom. Vytlačenú šťavu z rastliny zriedenú destilovanou vodou možno formou obkladu použiť pri únave očí. 

Využitie hviezdice prostrednej v kuchyni

Ako sme spomenuli už vyššie, nadzemné časti kuračky sú jedlé. Chuť malých lístkov možno prirovnať hrášku alebo šošovicovým klíčkom. Hviezdicu prostrednú možno pridať do polievok, taktiež čerstvých zeleninových šalátov. Jej lístky skvelo nahradia alebo doplnia listovú zeleninu, ako je špenát, rukola či polníček. 

Kuračka je vhodnou prísadou aj do smoothie nápojov, nasekanú ju tiež možno pridať do domácich nátierok. Pokojne ju použite aj pri príprave chutného sendviču. 

TIP na recept s kuračkou: Plnené šampiňóny

Ingrediencie: 

  • väčšie šampiňóny

  • bryndza 
  • hrsť hviezdice prostrednej
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Šampiňóny očistíme, vykrojíme hlúbiky a tie nakrájame nadrobno. Umytú hviezdicu nasekáme a v miske k nej primiešame bryndzu a nakrájané hlúbiky. Pridáme mleté čierne korenie a dôkladne premiešame. Vytvorenou plnkou bohato naplníme hlavičky šampiňónov.

Tie pokladáme na papier na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Ak nám plnka zostane, pokojne ju môžeme natrieť na bagetku a dať zapiecť spolu so šampiňónmi. Pečieme pri 200 °C asi 20 minút. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad zemiakovou kašou. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní