Akné a bylinky idú dokopy! Ktoré odporúča tradičná medicína?

Akné a bylinky idú dokopy! Ktoré odporúča tradičná medicína?

Asi väčšina žien sníva o krásnej pleti bez výskytu rôznych nedokonalostí. Žiaľ, pleť ako z magazínových fotografií, ktoré prešli digitálnou úpravou, má len máloktorá z nás. Mnohé ženy bojujú s drobnými nedokonalosťami na pleti, ako sú napríklad rozšírené póry, čierne bodky, suchšie miesta so šupinkami, pigmentové škvrny alebo nejaké vyrážky.

​Nuž, naša pleť je pomerne premenlivým orgánom, ktorého stav sa z lepšieho k horšiemu a naopak môže meniť aj niekoľkokrát ročne. Mnohé ženy však v horšom prípade trápia nedokonalosti pleti i dlhodobo. K najčastejším chronických ochoreniam kože pritom patrí akné, ktoré ani zďaleka nie je len záležitosťou puberty a dospievajúcej mládeže.

Akné alebo pleť so sklonom k vyrážkam a zápalovým ložiskám sa týka i dospelých, či už žien, alebo aj mužov. Čo môže viesť k rozvoju akné a ktoré bylinky odporúča tradičná medicína na boj s týmto zdravotným problémom? 

Sú známe príčiny akné?

Akné je ochorenie kože súvisiace spravidla s poruchou mazových žliaz, sprevádzané uzatvorením ich vývodov (napr. odumretými kožnými bunkami, nadbytočným mazom a podobne) a následným rozvojom zápalu. Prejavy akné sa v niektorých prípadoch neobjavujú len na tvári, ale aj na krku, ramenách, chrbte alebo hrudi. Intenzita akné sa môže u jednotlivcov značne líšiť. 

V mnohých prípadoch sa vyskytujú len miernejšie formy akné s nižším výskytom vyrážok, no výnimkou nie sú ani závažné formy tohto kožného ochorenia, ktoré sú sprevádzané veľkým množstvom vyrážok a zapálených, neraz dokonca bolestivých, ložísk. Na základe toho rozlišujeme viaceré typy akné – mierne Acne comedonica, stredne ťažké Acne papulopustulosa až ťažké formy Acne conglobata či Acne maligna.

Na rozvoji akné sa v značnej miere podieľajú v prvom rade hormóny, respektíve hormonálne zmeny, taktiež je významným faktorom nadmerná produkcia mazu, ktorý tvoria práve spomínané mazové žľazy. K rizikovým faktorom tiež patrí genetická predispozícia. Okrem toho môžu rolu zohrávať aj iné vnútorné a vonkajšie rizikové faktory. Kým u niektorých jedincov s akné môžu stav kože zhoršovať určité činitele, u iných môžu mať podobný negatívny vplyv zase iné činitele. 

Akné môžu zhoršovať i tieto faktory:

  • určité fázy menštruačného cyklu (kvôli hormonálnym zmenám),
  • tehotenstvo (kvôli hormonálnym zmenám),
  • užívanie niektorých liekov (hormonálna antikoncepcia, kortikoidy, lieky s obsahom barbiturátov alebo lítia),
  • konzumácia niektorých potravín – napr. mliečnych výrobkov, čokolády, potravín s vysokým obsahom cukru, nadbytok mäsa,
  • nedostatočný pitný režim,
  • nadmerný príjem alkoholu,
  • nedostatočná hygiena,
  • nevhodná starostlivosť o pleť (vrátane nadbytočného nešetrného čistenia pleti),
  • komedónne látky v dekoratívnej kozmetike,
  • slnečné lúče (resp. UV žiarenie),
  • chemické látky,
  • nedostatok spánku,
  • nadmerný stres,
  • psychické vypätie.

Odporúčame: ​Vitamín A v ľudskom tele – koho ohrozuje nedostatok a ako škodí nadbytok?

Pomôžu pri akné bylinky?

Liečba akné, a to najmä závažnejších foriem, patrí vždy do rúk odborníka, v tomto prípade kožného lekára. V mnohých prípadoch k udržiavaniu dobrého stavu pleti dopomôžu len vhodné liečivá. Avšak, okrem liečby nastavenej lekárom majú význam aj viaceré režimové opatrenia, vrátane správnej starostlivosti o pleť, zdravej stravy, dostatočného pitného režimu a ďalších. 

Skvelým pomocníkom v podpore krásnej a zdravej pleti môžu byť aj rôznorodé bylinky. Viacerým bylinkám sú pripisované napríklad protizápalové, ako aj antimikrobiálne vlastnosti. Pomôžu teda tlmiť zápal, dezinfikujú a ničia patogénne mikroorganizmy. To znamená, že podporujú čistotu pleti a môžu byť veľmi nápomocné pri tlmení príznakov akné a ošetrovaní nepríjemných vyrážok.

Ktorým tunajším aj menej známym bylinkám tradičná medicína pripisuje blahodarný vplyv na pokožku? 

1. Neem

Medzi bylinky na kožné problémy môžeme v prvom rade zaradiť zederach indický, latinsky Azadirachta indica, ktorý je nazývaný aj neem alebo nimba. Z jeho plodov sa lisuje cenný nimbový alebo neem olej, ktorý má množstvo fantastických účinkov, a to nielen na pokožku. Tento olej má prirodzene silné antibakteriálne, antimykotické aj antivírusové účinky. 

Je výborným pomocníkom pre problematickú pleť. Odporúča sa pri akné, citlivej pleti, čiernych bodkách a kožných zápaloch. Pomôcť môže aj pleti postihnutej ekzémom či psoriázou. Podporuje hojenie rán a zlepšuje stav jaziev, čo sú vlastnosti, ktoré sú pri aknóznej pleti viac než vítané. Okrem toho ho možno využívať napríklad aj pri nadmernom vypadávaní vlasov. 

2. Čajovník

Čajovník austrálsky (Melaleuca alternifolia), z ktorého sa získava známy tea tree oil alebo čajovníkový olej, asi veľmi predstavovať nemusíme. Tea tree oil je esenciálny olej so silnými dezinfekčnými a antimikrobiálnymi účinkami. Nachádza si rôznorodé využitie a okrem iného ním možno ošetriť aj vyrážky a celkovo problematickú pleť. 

Esenciálny olej z čajovníka je silný a neodporúča sa ho aplikovať na kožu v nezriedenej forme, najmä nie na citlivú pleť. Použiť ho možno rôznymi spôsobmi. Na lokálne ošetrenie vyrážok ho možno napríklad zmiešať s trochou pleťového rastlinného oleja a naniesť na postihnuté miesta. Tiež možno pár kvapiek silice pridať do prevarenej vody a vytvoriť si tak pleťovú vodu. Tou možno pleť prečisťovať pomocou vatového tampónika. 

3. Nechtík

Prejdime aj na pár tunajších byliniek, ktoré sa bežne využívajú aj v slovenskej ľudovej medicíne. Nechtík lekársky (Calendula officinalis), charakteristický svojimi krásnymi žltými až oranžovými kvetmi, je skvelým dezinfekčným a antiseptickým prírodným prípravkom. Nápomocný je pri celom rade kožných problémov, vrátane akné, ekzému, psoriázy, kožných rán či menších popálenín.

Pri probléme s akné si možno z rastliny pripraviť pleťové tonikum. Sušené kvety nechtíka (asi 1 PL) zalejeme v pohári horúcou vodou a necháme lúhovať 15 až 20 minút. Scedíme a pripravený zápar aplikujeme na pleť pomocou vatových tampónov. 

Alebo si skúste pripraviť domácu masť podľa tohto návodu:

Domáca liečivá nechtíková masť: Ako si ju pripraviť?

 

4. Harmanček

Podobným prírodným pomocníkom, akým je nechtík, je aj harmanček, respektíve rumanček kamilkový (Matricaria chamomilla). Bylina pôsobí protizápalovo a upokojujúco. Podporuje hojenie rán, taktiež zmierňuje podráždenie pokožky. Napomáha prečisťovať a rozjasňovať pleť. Pri zápalových procesoch v pokožke a vyrážkach je možné pleť ošetrovať silným záparom z kvetov harmančeka, podobne ako v prípade predchádzajúceho nechtíka. 

Odporúčame: ​Chemický peeling – ktoré problémy s pleťou zmierni alebo odstráni?

5. Repík

Do tretice je tradičnou tunajšou bylinkou na rôznorodé kožné problémy repík. Repík lekársky (Agrimonia eupatoria) v sebe ukrýva vitamín C, horčiny, triesloviny aj viaceré minerálne látky. V ľudovej medicíne sa od nepamäti používa na podporu hojenia kože. Pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Ošetrovať ním možno akné, vyrážky, ekzematickú pokožku aj drobné poranenia. 

Záparom možno očisťovať postihnuté miesta na pokožke, pri akné na chrbte a ďalších častiach tela možno odvar z rastliny pridávať aj do kúpeľa. Z repíka sa zbiera kvitnúca vňať, ktorú je tiež možné naložiť do alkoholu alebo rastlinného oleja a pripraviť tak tinktúru alebo repíkový olej, čo sú ďalší skvelí pomocníci pri problematickej pleti. 

6. Tymian

Tymian (Thymus vulgaris) sa využíva v prvom rade pri varení a pečení, tvorí tradičnú súčasť stredomorských kuchýň. Avšak, nejde len o koreninu, ale aj liečivú bylinku, ktorá má priaznivý vplyv na dýchací systém, tráviaci trakt i pokožku. Obsahuje viacero protizápalových a antibakteriálnych zložiek, takže sa osvedčí aj pri rôznych kožných problémoch. 

Tymianový zápar pripravený z 1 PL sušenej vňate na 250 ml horúcej vody je možné na pleť aplikovať pomocou tampónov. Prečistenie pleti tymianovým záparom sa osvedčí nielen pri akné a vyrážkach, ale aj nadmerne sa mastiacej pleti. Dostupný je aj esenciálny olej z tymianu, ktorý možno pridať k pleťovému oleju, séru či krému. 

7. Alchemilka

Alchemilka (Alchemilla vulgaris) je známa predovšetkým ako účinná ženská bylinka. Patrí totiž medzi rastliny, ktoré sú osožné pri rôznych ženských problémoch, vrátane porúch menštruačného cyklu či problémov spojených s menopauzou. Avšak, pôsobí aj dezinfekčne a protizápalovo, pričom môže byť nápomocná pri akné, problematickej pleti, ekzémoch, iných kožných ochoreniach a popáleninách. 

Z alchemilky možno rovnako pripraviť zápar, ktorým sa dá očisťovať pleť. Vítané sú tiež kúpele s alchemilkou. Avšak, nápomocné môže byť aj popíjanie alchemilkového čaju. Táto bylina má totiž blahodarný vplyv na hormonálnu rovnováhu, čo je v prípade boja proti akné vítaná vlastnosť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní