Typy akné: Ako rozlíšiť akné u dospelých, detí, podľa príčiny či prejavov?

Typy akné: Ako rozlíšiť akné u dospelých, detí, podľa príčiny či prejavov?

Pod pojmom akné rozumieme jedno z najčastejšie sa vyskytujúcich chronických ochorení kože. Vzniká spravidla v dôsledku uzatvorenia vývodov mazových žliaz a následného rozvoja zápalu. Toto ochorenie najčastejšie postihuje kožu v oblasti tváre, ale aj krku, ramien, hrude či chrbta. Na vzniku akné sa pritom podieľa mnoho rôznorodých faktorov.

Na rozvoj vyrážok môžu mať vplyv hormóny, spôsob stravovania, starostlivosť o pleť, dokonca aj stres alebo prostredie, v ktorom jedinec žije. S akné sa človek stretáva najčastejšie v období puberty. Toto kožné ochorenie však ani zďaleka nie je len záležitosťou dospievajúcich jedincov, u mnohých totiž problém pretrváva i v dospelosti.

Akné pritom môžeme na základe viacerých kritérií rozdeliť na rozličné typy, napríklad aj podľa veku, v ktorom sa vyskytuje. Okrem toho môžeme rozlišovať akné podľa charakteristických prejavov či príčin vzniku. Ktoré typy akné poznáme?

Odporúčame: Domáca maska na tvár z jahôd: Proti akné, vráskam i na hydratáciu

typy akné

Zdroj: Shutterstock®

1. Typy akné podľa prejavov a stupňov závažnosti

Akné môže mať rôzne formy. U niekoho sa prejavuje len mierne akné s menším výskytom vyrážok a iných kožných prejavov, no rovnako existujú ťažké formy akné s množstvom zapálených a bolestivých ložísk. Na základe prejavov tohto kožného ochorenia rozlišujeme nasledujúce typy akné: 

  • Acne comedonica,
  • ​Acne papulopustulosa,
  • ​Acne conglobata,
  • Acne maligna.

• ​Acne comedonica

​Acne comedonica predstavuje miernu formu akné. Prejavuje sa menším množstvom vyrážok, čiernymi aj bielymi bodkami. Prejavy sú prítomné hlavne na tvári, a to na čele, nose a lícach. Vyrážky sa spravidla hoja dobre, zväčša bez jaziev, problém nebýva ani s pozápalovou hyperpigmentáciou. ​Acne comedonica sa typicky vyskytuje najmä v období puberty. 

• ​Acne papulopustulosa

Ide o takzvané papulopustulárne akné a strednú až ťažšiu formu akné. Pri tomto type prebiehajú v koži silnejšie zápaly. V dôsledku toho vznikajú červené alebo biele vriedky. Typickým prejavom je výskyt papúl a pustúl, prítomné býva i začervenanie kože či opuch v mieste zápalu. Liečba môže byť pri tomto type akné náročnejšia, hrozí zjazvenie kože i hyperpigmentácie. Acne papulopustulosa býva prítomné v puberte aj dospelosti, a to najmä na tvári, niekedy i na chrbte. 

• ​Acne conglobata

Acne conglobata, inak konglobované akné, patrí k najťažším formám. Zároveň je jeho výskyt v puberte či dospelosti o niečo menej častý. Tento typ akné je charakteristický prítomnosťou veľkého množstva zapálených vyrážok, ktoré sa neraz spájajú a vytvárajú uzliny a bolestivé cysty. Výnimkou nie sú hnisavé ložiská. Prejavy bývajú u pacienta prítomné hlavne na tvári, ale aj na krku či chrbte. Liečba ťažkej formy akné patrí do rúk odborníkom. V prípade tohto typu akné veľmi často vznikajú jazvy. 

• Acne maligna

Tento typ akné je tiež známy ako Acne fulminans či akútne febrilné ulcerujúce akné. Prejavuje sa podobne ako predchádzajúci typ akné, no v tomto prípade je reč o zriedkavej forme, ktorá postihuje najmä chlapcov a mladších mužov (od 13 do 22 rokov). Toto akné môže byť dokonca sprevádzané teplotami či zápalom kĺbov, ako aj vznikom jaziev a hyperpigmentácií. Príčiny výskytu tohto typu akné neraz súvisia s nadmerným užívaním steroidov (takzvané dopingové akné).

Odporúčame: Aký je vplyv alkoholu na pleť? Pozor, aj pleť môže mať opicu!

akné u detí

Zdroj: Shutterstock®

2. Typy akné podľa veku

Ako sme spomenuli už vyššie, akné rozhodne nie je iba problémom dospievajúcej mládeže. Vyskytnúť sa môže prakticky v ktoromkoľvek veku, či už u novorodencov alebo vo vyššom dospelom veku. Podľa toho, v akých fázach života sa akné vyskytuje, rozlišujeme:

  • novorodenecké akné,
  • ​akné u detí,
  • ​akné v období dospievania,
  • ​akné u dospelých​.

• Novorodenecké akné

Acne neonatorum označujeme tiež ako novorodenecké akné. Tento typ akné je pomerne častý, pričom postihuje približne pätinu novorodencov, v o niečo vyššej miere hlavne chlapcov. Medzi typické prejavy radíme biele bodky, niekedy aj otvorené komedóny, čiže čierne bodky. Prejavy bývajú prítomné najmä na lícach. Novorodenecké akné zväčša vymizne aj bez zásahu, no starostlivosť o pokožku je vhodné konzultovať s pediatrom. 

• Akné u detí

O detskom akné, tiež Acne infantum či akné batoliat, hovoríme v prípade akné v detskom veku od 3 až 6 do 12 mesiacov. Opäť je výskyt vyšší u chlapcov. Tento typ akné sa prejavuje menším množstvom komedónov. Zvyčajne spontánne vymizne. V niektorých prípadoch pretrváva až do dvoch rokov, zriedkavo sa rozvinú ťažšie formy prejavujúce sa splývajúcimi tuhšími alebo bolestivými uzlíkmi. 

• Akné v období dospievania

Akné v období dospievania, respektíve akné v období puberty, je tiež známe ako Acne vulgaris. Postihuje veľkú časť mládeže vo veku od 15 do 18 rokov. Ochorenie v tomto prípade postihuje hornú časť tela, a to tvár, niekedy i chrbát či hruď. Rozvinúť sa môžu ľahké formy (acne comedonica), stredne závažné (Acne papulopustulosa) aj veľmi ťažké (Acne conglobata). Od stupňa závažnosti následne závisí i liečba. Ťažšie formy akné sa spájajú s vyšším rizikom jaziev. 

• Akné u dospelých

Acne tarda tiež označujeme ako akné dospelých či neskoré akné. Tento typ akné sa bežne vyskytuje v dospelosti po 25. roku života, a to vo vyššej miere u žien. Objavuje sa na obvyklých miestach, čiže na tvári a celkovo hornej časti tela. U dospelých sa vyskytujú rovnako mierne aj závažné formy. Výskyt Acne tarda veľmi často súvisí najmä s hormonálnymi zmenami v organizme (počas tehotenstva, menštruácie a pod.) alebo stresom.

Odporúčame: Ako našu krásu podporí kávový olej? Famózne, čo všetko dokáže!

príčiny akné

Zdroj: Shutterstock®

3. Typy akné podľa príčin vzniku

Rozvoj akné najčastejšie súvisí vo veľkej miere najmä s hladinami hormónov v tele. Hormóny môžeme zaradiť medzi vnútorné faktory vplývajúce na vznik akné. Na rozvoji ochorenia sa však neraz podieľa i mnoho vonkajších faktorov, na základe ktorých rozoznávame veľa ďalších špecifických typov akné. Najčastejšie sa stretávame s nasledujúcimi typmi:

  • Acne cosmetica,
  • Mallorca akné,
  • Acne venata,
  • Acne medicamentosa,
  • Acne mechanica.

• Acne cosmetica

Tento typ akné je tiež označované ako kozmetické akné. Spôsobujú ho spravidla komedónne látky v dekoratívnej kozmetike, ktoré môžu upchávať póry. Typickým prejavom tohto typu akné sú malé hrbolčeky na tvári a okolo línie vlasov. V dôsledku ich výskytu je pleť skôr drsnejšia, zápaly ani jazvy po hojení nie sú bežné. 

• Mallorca akné

Mallorca akné alebo Acne aestivalis predstavuje typ akné vyvolaný vplyvom UV žiarenia, často v kombinácii s niektorými zložkami v kozmetike a opaľovacích prípravkoch, ktoré pôsobia na pokožku. Toto akné sa často vyskytuje aj na hrudníku alebo spodných častiach paží. Prejavuje sa vyrážkami s nerovným povrchom, pustulami, niekedy pľuzgiermi a začervenaním kože. Rizikovú skupinu tvoria ženy vo veku od 25 do 40 rokov. Mallorca akné môže zanechávať hyperpigmentácie.

• Acne venenata

Tento typ akné tiež nazývame kontaktné akné. Vzniká spravidla v dôsledku kontaktu pokožky s rôznymi chemikáliami, ako je napríklad chlór, decht, nafta, niektoré látky v čistiacich prípravkoch a podobne. Typickým prejavom sú najmä čierne bodky, ktoré bývajú prítomné hlavne v miestach, v ktorých pokožka prišla do kontaktu s konkrétnou látkou. 

• Acne medicamentosa

Acne medicamentosa je známe aj ako anabolické či dopingové akné. Zväčša je vyvolané niektorými druhmi liekov. Môže ísť o reakciu na lieky s obsahom barbiturátov alebo lítia, antikoncepciu aj kortikosteroidy, niekedy dokonca na vitamínové výživové doplnky (najmä pri ich nadužívaní). Pri dopingovom akné neraz vznikajú aj bolestivé vyrážky a uzlinky, ktoré môžu zanechávať jazvy a hyperpigmentácie. 

• Acne mechanica

Acne mechanica nachádzame tiež pod názvom športové či mechanické akné. Ide o akné, ktoré vzniká v dôsledku trenia. Typicky sa vyskytuje u aktívnych športovcov. Za jeho vznikom stoja najmä tesné odevy zo syntetických materiálov, neoprénové kombinézy, podprsenky, ale aj popruhy či prilby, skrátka oblečenie, ktoré drží na pokožke pot, nadmerne ju trie a prispieva k ďalšej tvorbe kožného mazu a upchávaniu pórov. Acne mechanica sa prejavuje zvyčajne mierne, bežné sú vyrážky, biele i čierne bodky. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Katarína Konečná 26.08.21 08:53

KK
karma
105.00

v puberte som si tým prešla tak, že som musela navštíviť kožnú lekárku, bolo to veľmi nepríjemné, ale chvalabohu prežila som to bez následkov :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.08.21 19:56

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 27.08.21 15:03

ZS
karma
100.00

Ja som mala problémy po tridsiatke a ostali mi škaredé jazvy.

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 29.08.21 11:55

MR
karma
109.00

celá veda podľa toho čo čítam..dcére pomohla iba liečba od kožnej, je tomu cca 5 rokov a zatiaľ má pleť peknú..

  • 0
Odpovedať

Ema Novotná 31.08.21 13:50

EN
karma
-1.00

zaujímavý článok, ja som s akne tiež mala docela problémy a bol to velky boj a pain s tým... neprajem nikomu také niečo

  • 0
Odpovedať

Maria Pomšahárová 20.10.21 17:00

karma
-1.00

Dakujem za tento člľánok, od jula mám problemy s pletou :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní