Fóbia sa dá liečiť! Ako prekonať fóbiu a strach, ktorý ťa obmedzuje?

Fóbia sa dá liečiť! Ako prekonať fóbiu a strach, ktorý ťa obmedzuje?
  • 12.05.2018
  • Simona Kostková

Strach z pavúkov, z výšok či z malých priestorov znepríjemňuje život mnohým z nás. Existuje aj taký, o ktorom ste nikdy v živote nepočuli – foriem fóbií je naozaj veľa. Avšak strach, ktorý pociťujú ľudia, trpiaci fóbiou, je rovnaký. Silná úzkosť, vyvolaná niečím, čo objektívne nie je nebezpečné – presne takto znie definícia fóbie.

Určite poznáte aspoň jedného človeka vo svojom okolí, ktorý má panický strach z pavúkov alebo takého, ktorý ide radšej po schodoch, než aby sa vyviezol výťahom. Pokiaľ tiež trpíte nejakou fóbiou, tento článok je presne pre vás. Prezradíme vám totiž, ako vyhrať boj so strachom a stať sa nebojácnym človekom!

Strach je racionálny, fóbia nie

Strach patrí medzi prirodzený prejav človeka. Už od nepamäti nám slúžil ako obrana pred nebezpečnými predátormi, pred ktorými sme boli na pozore. Je to niečo, čo nás racionálne drží v bezpečí, napríklad, keď ideme v noci tmavou uličkou, kráčame rýchlejšie, aby sme boli čo najskôr v bezpečí domova. A to aj napriek tomu, že nemáme žiadnu zlú skúsenosť - strach nám môže v takýchto prípadoch zachrániť život.

Problém nastáva, až keď sa z obyčajného, prirodzeného strachu stane neopodstatnený strach. Keď strach prekročí určitú hranicu a stane sa neovládateľným, hovoríme o fóbii. Je to niečo, čo nedokážeme ovládať a obmedzuje nás to. Ako sa s tým vyrovnať?

Mrkni sem: Vyskúšaj starodávne mudry - zloženia prstov pri meditácii a cvičení

arachnofóbia

Zdroj: Shutterstock®

Typy fóbií

Odborníci delia fóbie na tri základné typy a prvou je strach z otvorených priestorov. Ide o strach, ktorý ľudia pociťujú v autobuse, v nákupnom stredisku či na hocijakom verejnom priestranstve, kde sa cítia byť uväznení a bez možnosti úniku do bezpečia. Reč je o agorafóbii, ktorá tvorí prvú veľkú skupinu ľudí.

Druhou veľkou skupinou fóbií sú sociálne fóbie, ktoré poznáme mnohí zo školských čias. Patrí sem strach z vystupovania na verejnosti, strach z kontaktu s inými ľuďmi, strach z kritiky a podobné.

Každý z nás sa zľakne, keď po sebe uvidí liezť pavúka a nemusí to znamenať, že trpí fóbiou. Strach z pavúkov, potkanov a iných zvierat patrí medzi špecifické fóbie. Medzi tie patrí aj strach z prostredia alebo prírodných javov, ako je voda či búrka, strach z krvi a zranenia, medzi ktoré najčastejšie patria injekcie a zubár a strach zo situácie, akou je pobyt v uzavretom výťahu.

Medzi najčastejšie fóbie patrí:

  • Agorafóbia
  • Cynofóbia – strach zo psov
  • Astrafóbia – strach z búrky a bleskov
  • Myzofóbia – strach z baktérií a nákazy
  • Aerofóbia – strach z lietania
  • Tripofóbia – strach z dier
strach z výšok

Zdroj: Shutterstock®

Väčšina fóbií má svoje opodstatnenie z minulosti, kedy nám strach a aj rešpekt pred nepoznaným pomáhali prežiť a lepšie sa adaptovať na okolité podmienky. Nebáli sme sa hmyzu, ale vedeli sme, že sa mu máme vyhnúť, pokiaľ nechceme ochorieť. Dnes už tento „strach“ nemá opodstatnenie, no mnohí ho prehĺbili na takú úroveň, že z toho vznikla fóbia.

Zaujímavé je, že sa môžete báť naozaj všetkého. Toto sú tie najdivnejšie fóbie:

  • Alliumfóbia – strach z cesnaku
  • Oktofóbia – strach z číslice 8
  • Sinistrofóbia – strach z ľavej strany a ľavákov
  • Konsekotaleofóbia – strach z čínskych paličiek
  • Eufóbia – strach z dobrých správ
  • Metrofóbia – strach z poézie
  • Sciofóbia – strach z tieňov
  • Fobofóbia  - strach z fóbií  
úzkosť

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa zbaviť fóbie?

Podľa mnohých odborníkov za naše fóbie môžu drobné súčasti mozgu. Niektorí pacienti, ktorí prišli o tieto súčasti, z iných, vážnejších dôvodov, prestali mať fóbie. Samozrejme, to nie je riešenie - dať si vyoperovať kúsok mozgu. Možností, ako sa vyrovnať so svojou fóbiou je hneď niekoľko!

Prvou možnosťou je hypnóza. Prostredníctvom správne vedenej hypnózy vás terapeut dostane do stavu pokoja a uvoľnenia, kedy vie pracovať s vaším podvedomím a postupne ho zbavovať nežiadúcej fóbie z čohokoľvek - či sú to pavúky, výšky alebo lietanie.

Druhou možnosťou je kognitívna behaviorálna terapia (KBT), ktorá je zameraná na myslenie a učenie. Terapeut sa snaží pacientovi ukázať, aká nezmyselná a iracionálna je jeho fóbia a pomáha mu prekonať strach. Najčastejšie sa využíva technika postupného vystavovania obávanému podnetu.

Vyskúšaj to: Recept na životné šťastie: Pomôže ti feng shui?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní