Cestovanie sólo časť 1. - Pripravte sa na dobrodružstvo!

Cestovanie sólo časť 1. - Pripravte sa na dobrodružstvo!
  • 31.01.2017
  • Martina Berešová

Dnes už nie je žiadnym problémom pre ženu, ak sa rozhodne cestovať sama. Má to mnohé benefity, ktoré vám zaručia nielen plno zážitkov, ale taktiež môžu dopomôcť vašej psychike. V tomto prvom článku série o sólo cestovaní si predstavíme, ako sa pripraviť na toto veľké dobrodružstvo.

Ak sa rozhodnete cestovať po prvýkrát sólo, a k tomu ešte ako žena, príprava je jedným z najdôležitejších bodov celej tejto dovolenky. Keďže budete na všetko sama, nechcete, aby sa vám počas vášho dobrodružstva vyskytli problémy, ktorým sa dalo predísť včasnou prípravou. Tak si môžete celú cestu naplno užiť.

Hľadajte a rezervujte včas

Spoliehať sa na to, že v krajine, ktorú plánujete navštíviť predsa musí byť aj nejaké ubytovenie je síce fajn, ale nezaručuje vám to, že ho tam aj nájdete. Preto je veľmi dôležité vyhľadať rôzne možnosti ubytovania už pred samotnou cestou a samozrejme zarezervovať si ho včas.

Ak plánujete cestovať po celej krajine a nehľadáte stále ubytovanie, zarezervujte si aspoň prvú noc. Tým predídete prvotnému stresu. To posledné, čo potrebujete, je hľadať unavená po dlhej ceste vhodné ubytovanie na poslednú chvíľu. A samozrejmosťou je aj cestovné poistenie. To si zaistite hneď, ako ste sa rozhodli cestovať.

Odporúčame prečítať si: Tip na krátku zimnú dovolenku – Neapol

Vezmite si so sebou denník a zapistujte sii, čo ste prežili

Zdroj: Shutterstock®

Porazte svoj strach

Najhoršia vec, ktorú môžete spraviť hneď na začiatku, je mať strach vôbec niekam ísť. Ak ste sa rozhodli cestovať sama, musíte sa naučiť tento strach ovládať a najmä prekonať. Je samozrejmé, že vychádzate zo zóny svojho komfortu, je to však v prospech všetkých zážitkov a skúseností, ktoré týmto cestovaním získate.

Veľmi dôležitou vlastnosťou, ktorú môžete pri takomto cestovaní získať, je sebavedomie. Preto nedovoľte, aby vás ovládol strach. A aj keď sa možno budete miestami cítiť osamelá, skúste oklamať samú seba a vystupujte sebavedomo. Či už počas plánovania alebo samotného pobytu.

Dajte vedieť svojim blízkym, čo plánujete

Nemusím ani pripomínať, že oznámiť takúto správu vašim najbližším nie je jednoduchá vec. Pripravte sa na námietky, či dokonca nepochopenie. Je samozrejmé, že vaši blízki o vás budú mať strach. Musíte si však stáť za svojím a vysvetliť im práve to pozitívne na tomto type cestovania. Pre mnoho ľudí je totiž cestovanie sólo zážitkom, ktorý zmení ich život, a to práve k lepšiemu. Skúste to svojim blízkym vysvetliť takým spôsobom, aby rešpektovali vaše rozhodnutie, no zároveň, aby ste ich uistili, že všetko je v najlepšom poriadku.

Odporúčame prečítať si: Neobjavený ostrov Zanzibar

Zbaľte len najdôležitejšie veci

Zdroj: Shutterstock®

Balenie - dôležitá časť cesty

Sme ženy a každá z nás sa chce zbaliť na cestu čo najlepšie. Často to však skončí tým, že nie sme schopné kufor ani zavrieť. Preto venujte naozaj dôslednú prípravu tomu, čo si so sebou vezmete. Ako na to? Spravte si checklist - zoznam toho, čo potrebujete a počas balenia si odškrtávajte, čo ste si už zabalili. Tak budete mať prehľad o tom, na čo ste ešte zabudli.

Čo sa týka oblečenia, s ním opatrne, aby ste to neprehnali. Skúste si už vopred vybrať outfity, ktoré medzi sebou viete dobre mixovať. Avšak nezabudnite aj na veci ako fotoaparát, diár, denník alebo notes na zapisovanie svojich zážitkov. Čo sa týka obuvi, tá závisí od toho, či chcete chodiť po horách alebo skôr cestovať po pamiatkach miest. 3 páry topánok by však mali určite stačiť.

Vezmite si so sebou talizman

Môže to znieť akokoľvek smiešne, talizman je vecou, ktorá vás dokáže psychicky udržať na uzde. Ak si so sebou vezmete nejakú drobnosť, ktorá je vášmu srdcu blízka, budete si tak istá, že vaši blízki na vás myslia a vy sa nebudete cítiť taká osamelá. Či už je to náramok, prívesok, fotografia alebo iná drobnosť, vezmite ju so sebou. Alebo si so sebou vezmite niečo, čo vám pripomína udalosť, kedy ste prekonali svoj najväčší strach. To vám pomôže prekonať prekážky, ktoré na ceste môžu nastať.

Odporúčame prečítať si: Štát, ktorý o desiatky rokov zaplaví oceán - Maldivy

Pri sólo cestovaní tiež vyčistíte hlavu od stresu

Zdroj: Shutterstock®

Nájdite si cestovateľskú skupinu

Ak ste sa dali na túto dobrodružnú cestu, skúste si nájsť tiež nejakú facebookovú skupinu cestovateľov. Možno práve tam nájdete niekoho, kto sa rozhodol pre rovnakú destináciu ako vy, a tak môžete krajinu precestovať spolu. Dnes je práve trend v spoznávaní nových ľudí. A navyše, môžete tak spoznať ľudí a zažiť priateľstvá, ktoré budú vzácne. Ak budete v takejto skupine, môžete tam tiež nájsť rôzne odporúčania, ktoré vám môžu uľahčiť cestu či dokonca objavíte miesta, o ktorých ste nevedeli.

Ak ste si takýto druh cestovania ešte nevyskúšali, určite ho odporúčame. Kam sa vybrať cestovať a ktoré krajiny sú pre sólo cestovanie pre ženy najbezpečnejšie vám prezradíme v ďalšom článku tejto série o sólo cestovaní.

Odporúčame prečítať si: Portugalsko – krajina na konci Európy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Soňa Krátka 31.01.17 17:02

SK
karma
114.00

mám smolu, ja som skôr taká "strachová"

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 31.01.17 17:16

IM
karma
100.00

môže to byt krásne, ale nie pre mna výšky a pod to nie je pre mna

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 07.02.21 09:36

KS
karma
133.00

Cestovanie sólo nie je nič pre mňa, netrúfla by som si :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní