Ako si zlepšiť flexibilitu? Skúste nenáročný 15-minútový strečing!

Ako si zlepšiť flexibilitu? Skúste nenáročný 15-minútový strečing!

Sedavý spôsob života je v dnešnej dobe obrovským problémom nemalého percenta populácie. Najrizikovejšiu skupinu pritom dozaista tvoria najmä jedinci, ktorí majú sedavé zamestnanie. V práci trávime totižto veľkú časť dňa a mnohí v nej skrátka celý deň presedia, či už pri počítači, pokladnici, za volantom a podobne. Okrem toho ešte sedíme v aute či inom dopravnom prostriedku cestou do práce a z práce, doma si tiež posedíme pri počítači, televízore či knihách. Niekedy sa skrátka tomu sedeniu nedá vyhnúť, no ak sa ani nesnažíme zabezpečiť svojmu telu dostatok pohybu, môže to mať negatívny dopad na naše zdravie. 

Deficit pohybovej aktivity vedie z dlhodobého hľadiska k zhoršeniu kondície, ochabovaniu a oslabovaniu svalstva, svalovým dysbalanciám, zníženiu pohyblivosti, zhoršovaniu funkcie kostí či problémom s chrbticou. Nedostatok pohybu však nespôsobuje len problémy s pohybovým aparátom, ale môže súvisieť aj s problémami s trávením, spánkom či srdcovo-cievnym systémom. Práve preto treba svoje telo pravidelne rozhýbať. Skvelým pomocníkom pri udržovaní tela v pohybe je aj pravidelný strečing. Možno sa zdá byť nenáročný no má priaznivý vplyv na flexibilitu aj pohyblivosť. Dnes vám prinášame ukážku 15-minútového strečingu, ktorý vám dokonale pomôže pretiahnuť telo ráno, večer pred spánkom, alebo aj po cvičení.

Odporúčame: Intenzívna tabata na spaľovanie tukov: Pomôže zhodiť prebytočné kilá!

V čom je strečing prospešný?

Čo je strečing? Charakterizovať by sme ho mohli rôzne. Povedať napríklad môžeme, že ide o formu fyzickej aktivity, pri ktorej cvičiaci cielene naťahuje svoje svalstvo pre zlepšenie jeho elasticity a podporu kontroly a flexibility. Tiež môžeme povedať, že ide o metódu naťahovania svalstva, ktorá môže slúžiť aj ako kompenzácia nerovnomerného zaťažovania svalstva pri športe. Ide o súbor cvikov, ktoré sa snažia uviesť sval do funkčnej dĺžky. V jednoduchosti povedané, strečing je zameraný na pretiahnutie celého tela. Strečing je možné svojmu telu dopriať i každý deň. Okrem toho je vhodným a aj významným doplnkom k športu a iným pohybovým aktivitám. 

Strečing má pritom viaceré výhody. Samozrejme, v prvom rade napomáha zlepšovať flexibilitu tela. Strečing pomáha natiahnuť skrátené svalstvo, taktiež slúži na zlepšenie pohyblivosti v jednotlivých kĺboch. Taktiež prispieva k správnemu držaniu tela. Napomáha zahrievať svaly pre neskorší výkon, alebo aj uvoľniť svaly po tréningu. Okrem toho môže rovnako napomáhať znižovať bolesti pohybového aparátu, ako aj znižovať riziko vzniku úrazov pri pohybových aktivitách. 15-minútový strečing, ktorý nájdete vo videu nižšie, dokáže skvelo natiahnuť svaly celého tela a podporiť flexibilitu a mobilitu. Najlepšie výsledky pritom dosiahnete pravidelným cvičením. Takýmto cvičením si však svoje telo, svaly, kosti a kĺby, môžete ponaťahovať každý deň.

Odporúčame: 20-minútová joga pre lepšie trávenie: Zastavte nepríjemné nadúvanie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní