Nahliadni s nami pod pokrievku: Prečo treba poznať bouquet garni?

Nahliadni s nami pod pokrievku: Prečo treba poznať bouquet garni?

Ak ste skúsené kuchárky, určite sa už k vám neraz dostal kulinársky pojem bouquet garni a zrejme ho aj samy využívate. Ak vám však predsa len tento nevšedný názov nič nehovorí, potom zbystrite pozornosť, pretože nasledujúce riadky budú patriť práve vám a bouquet garni, ktorý dodá vareniu a príprave jedál ten pravý šmrnc.

Tak čo to ten bouquet garni vlastne je?

Možno ho pri príprave jedál samy používate a ani neviete, že jeho názov je práve bouquet garni. Nebudeme vás však dlhšie napínať a prezradíme, že ide o voňavú kytičku byliniek, pridávanú do hrnca s pokrmom kvôli chuti a aróme. Využíva sa najčastejšie pri príprave duseného mäsa, omáčok, vývarov, ragú a hustých polievok. Tak čo, už viete, čo to ten bouquet garni teda je?

Pojem, ako ste si isto domysleli, pochádza z francúzštiny a doslova znamená ozdobená kytička. Vo Francúzsku sa bez bouquet garni alebo zväzku byliniek nezaobíde žiadne varenie. Samozrejme, tesne pred dovarením pokrmu sa tento zväzok z jedla vyberie.

Pozri aj: Láka ťa pestovanie koriandra? Zisti, ako ho mať čerstvý po celý rok!

kytička byliniek

Zdroj: Shutterstock®

varenie s bylinkami

Zdroj: Shutterstock®

Inšpirácia Bridget Jonesovou? Radšej nie!

Čerstvé bylinky zväzujte dokopy povrázkom alebo steblom pažítky (šnúrkou do topánok radšej nie, ani ničím farebným – na margo notoricky známej filmovej scény s Bridget Jonesovou a jej modrou polievkou). V prípade, že chcete na bouquet garni použiť sušené bylinky, je lepšie vložiť ich do špeciálnych malých vrecúšok, ktoré môžete následne opakovane použiť. Takéto vrecúška bývajú vyrobené prevažne z jemnej gázy. Použiť môžete aj špeciálne sitko na čaj.

Nevkladajte bouquet garni do pokrmu hneď na začiatku varenia, ale stačí až zhruba pätnásť minút pred dovarením. Máte tak istotu, že vám počas dlhého varenia z byliniek zbytočne nevyprchajú aromatické látky.

zväzok byliniek

Zdroj: Shutterstock®

Čo sa pridáva do bouquet garni?

Súčasťou tejto bylinkovej kytičky môžu byť akékoľvek bylinky, ktoré si samy pestujete alebo kupujete ako čerstvé, ale najčastejšie ju tvorí tymian, bobkový list, šalvia a petržlenová vňať, prípadne pór. Často sa do bouquet garni vkladá aj bazalka, estragón, saturejka, koriander, majoránka alebo rozmarín, jednoducho čokoľvek, čo je možné zviazať do kytičky. Jeho zloženie však záleží len a len od vašej chuti, druhu pripravovaného jedla a samozrejme aj danej sezóny.

Toto dochucovanie jedál, známe už od stredoveku, začali používať, ako inak, práve francúzski kuchári. Zaujímavosťou je, že kedysi sa bylinky nezväzovali povrázkom, ale plátkom slaniny.

- Anketa

POUŽÍVATE PRI VARENÍ BOUQUET GARNI?

Odpovedalo 8 ľudí  

Áno
50%
Nie, ale už budem
38%
Nie, mám svoje spôsoby dochucovania jedál
13%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 14.08.18 06:47

MM
karma
100.00

používam najmä do vývarov, mrazím si aj do zásoby na zimu

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 14.08.18 06:50

ĽŠ
karma
100.00

Skvelý nápad! Vyzerá to nielen zaujímavo, ale i naozaj chutne v oboch zmysloch.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní