Plastová vs. bambusová zubná kefka – akú používaš? Je medzi nimi vôbec rozdiel?

Plastová vs. bambusová zubná kefka – akú používaš? Je medzi nimi vôbec rozdiel?

Naše životné prostredie nie je nikomu z nás ľahostajné. Dôkazom toho je aktuálne zálohovanie plastových fliaš, ktoré poctivo zbierame a vraciame do obchodov. Už dávno sme sa naučili, že separovanie odpadu je krokom k čistejšej planéte. V domácnostiach tak meníme všetko za ekologickejšie – bežné prípravky v plastových fľašiach a baleniach za tuhé (napr. tuhé šampóny, kondicionéry, mydlá,...), jednorazové žiletky za holiace strojčeky alebo hľadáme iné spôsoby odstraňovania nežiaduceho ochlpenia na tele.

Bežné vatové tyčinky do uší nahradili tie vyrobené z bambusu a tak sa stalo aj pri zubných kefkách. Niektorí objavili čaro sonických zubných kefiek vyrobených zo silikónu a polyméru a ďalší zase tie plastové nahradili bambusovými. Aký je však medzi nimi rozdiel? Je len v použitom materiáli alebo sa líšia aj v niečom inom? Aké sú ich výhody a nevýhody?

Odporúčame: Glutatión – aké má funkcie a ako ho telu zabezpečiť?

plastová zubná kefka

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o ústnu dutinu

K dispozícii máme obrovskú škálu nástrojov určených pre každodennú domácu dentálnu hygienu. Od zubných kefiek cez dentálne nite a medzizubné kefky až po ústne vody. Každý používa to, čo mu vyhovuje.

Čo sa týka zubných kefiek, tak doposiaľ sme využívali plastové zubné kefky, ktoré boli (a teda ešte stále aj sú) rozmanité čo sa ich veľkosti, vzorov i farieb týka. Avšak v tomto prípade je problémom ich vplyv na životné prostredie. Je potrebné vymieňať ich každé 3 mesiace, poprípade aj častejšie – hlavne po chorobe. Preto sú hlavným zdrojom odpadu, v reakcii na čo boli na trh uvedené zubné kefky, ktoré by mali znížiť dopad na životné prostredie – bambusové zubné kefky.

Bambusové a plastové kefky sa na prvý pohľad veľmi líšia, hlavne vo výrobnom materiáli a možno aj vzhľade. Odlišuje ich aj čosi viac? Poďme sa spolu pozrieť kefkám na zúbok.

Plastové zubné kefky

V obchodoch sú k dispozícii už dlhé roky. Za ten čas si prešli rôznymi zmenami, hlavne čo sa ich dizajnu týka. Kúpiť si tak môžeme detské zubné kefky s menšími štetinkami i hlavičkami, ale aj väčšie zubné kefky rôznych tvarov, s rôznymi štetinami i v rôznych farebných prevedeniach. Zubné kefky majú aj rôznu tvrdosť, a tak si každý môže vyberať podľa svojich požiadaviek a potrieb.

Sú všade dostupné a navyše sa v súčasnosti výrobcovia zameriavajú na tvorbu zubných kefiek, ktoré majú špecifické vlastnosti a ktoré dokážu riešiť rôzne problémy so zubami či ďasnami.

Na druhej strane ich nevýhodou je samotný materiál, z ktorého sú vyrobené – teda PVC plast, ktorý sa najčastejšie získava z ropy. Nehovoriac o plastovom obale, ktorý chráni štetinky zubnej kefky pred poškodením. Plastu trvá najmenej 75 rokov, kým sa rozloží. Dokonca ich degradácia môže trvať aj viac ako 400 rokov, nakoľko sa rozkladajú na mikroplasty, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie i naše zdravie.

Mikroplasty sa dostávajú do pôdy, podzemných vôd a v konečnom dôsledku sa dostavajú k zvieratám i k ľuďom, u ktorých spôsobujú zdravotné problémy.

Pozri aj: Zapareniny v lete potrápia aj dospelých. Ako im účinne predchádzať?

bambusová zubná kefka

Zdroj: Shutterstock®

Sú bambusové zubné kefky budúcnosťou?

Ukázalo sa, že bambsové kefky sú ekologickejšou verziou v porovnaní s tými plastovými. Majú rovnakú účinnosť pri odstraňovaní bakteriálneho plaku na povrchu zubov a odolnú rukoväť vyrobenú z bambusu – z rastliny s najvyšším tempom rastu na svete.

Ich výhodou je, že vďaka materiálu sú biologicky odbúrateľné. Môžete ich pokojne odhodiť do kompostu, pričom ich rozloženie trvá približne 180 dní. Avšak pozor, ak budete voliť bambusové zubné kefky s nylonovými štetinami, tie je potrebné pred vyhodením z rukoväte odstrániť a recyklovať samostatne!

Za zmienku stojí, že mnohí výrobcovia uvádzajú, že bambusové kefky majú antimikrobiálne účinky, vďaka čomu sú „prevenciou“ pred choroboplodnými zárodkami v ústach. To však doposiaľ nebolo dokázané!

Jednou z nevýhodou bambusových kefiek je tá, že sa bambus pestuje predovšetkým v divokých lesoch v Číne. Preto sa predlžujú distribučné cesty, kým sa bambus dostane k rôznym výrobcom po celom svete. To vplýva na konečnú cenu bambusových kefiek.

Bambusové vs. plastové kefky

Či už zvolíte jednu alebo druhú, je to len na vás. Obe fungujú rovnako! Všetko však závisí o vašich finančných možností a prístupu k našej planéte.

V prípade, že sa budete obzerať po novej kefke v obchode, skúste siahnuť po tej, ktorá je vyrobená z bioplastov. Ide o nové materiály na báze prírodných polymérov, ktoré vznikajú bez použitia fosílnych palív. Sú odolné ako plast, ale rozložiteľné.

Tiež je pri výbere kefky vhodné zamerať sa na certifikačné pečate, ktoré sú zárukou ekologickosti výrobku. Ale aj na samotné balenie – v prípade, že hľadáte ekologickejšiu verziu zubnej kefky, nemá zmysel siahať po tej, ktorá je zabalená v plaste alebo v inom neodbúrateľnom materiáli.

Neprehliadni: Vitamín B5 v ľudskom tele – kedy potrebujeme jeho zvýšený príjem?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 04.08.22 12:04

MC
karma
109.00

používam plastovú kefku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní