Pozor, hrozba nákazy! Ako skladovať mäso najmä počas teplejších dní?

Pozor, hrozba nákazy! Ako skladovať mäso najmä počas teplejších dní?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že u jedného z desiatich ľudí sa prejaví otrava jedlom potom, čo zjedia kontaminované či pokazené jedlo. Toto číslo sa rovná približne 600 miliónom otrávených ľudí ročne, pričom viac ako 400-tisíc z nich na túto otravu aj zomiera. WHO preto vyzýva na opatrnosť, a to najmä pri spracúvaní a skladovaní rizikových potravín, ktorými je napríklad aj mäso, o ktorom sa budeme baviť v tomto článku. Viete, ako skladovať mäso, aby ste sa nákaze vyhli?

Za všetko môžu baktérie

Otravu jedlom spôsobujú rôzne druhy baktérií, ktoré sa množia na jedle. Môže ísť o patogenické baktérie, alebo baktérie vznikajúce pri skaze jedla. Práve tieto baktérie sa množia pri znehodnotení kvality potraviny, menia jej chuť či farbu, no nie sú častým zdrojom otravy jedlom. O to sa vo väčšine prípadov starajú patogenické baktérie, ktorou je napríklad aj dobre známa E.coli alebo Salmonella. Tieto baktérie sú pôvodcami vážnych ochorení spôsobených jedlom, ktoré často sprevádzajú veľmi nepríjemné príznaky ako hnačky, kŕče v bruchu a podobne. Odborníci sa zhodujú, že správne spracúvanie a najmä skladovanie mäsa je teda nesmierne dôležité, aby sme sa nákaze jedlom vyhli.

Odporúčame: Cesta kávy: Čo všetko musí podstúpiť, kým si ju vychutnáš?

skladovanie mletého mäsa

Zdroj: Shutterstock®

Začnite už v obchode

Správne skladovanie mäsa nie je príbeh, ktorý by sa odohrával len v priestoroch vašej kuchyne, no začína už v obchode, v mäsiarstve či na trhu, skrátka kdekoľvek ste mäso kupovať zvyknutí. Nikdy, opakujeme nikdy, nekupujte mäso po záruke či mäso v roztrhanom obale. Mäso dávajte vždy do košíka ako posledné - znížite tak čas, ktorý mäso strávi mimo chladničky. Pri každom druhu mäsa či ryby si dávajte pozor na čudný zápach, akékoľvek sfarbenia, mäso nekupujte ani vtedy keď je príliš tuhé alebo slizké. 

Pri hydine si dajte pozor aj na to, ak je mäso príliš vyblednuté. Keďže ryby smrdia celkom bežne, hľadajte pri nich atypický zápach, ktorý odhalí skazu. Keď prídete domov a mäso začnete spracúvať, myslite na to, že baktérie sa šíria veľmi rýchlo – na ruky aj kuchynskú linku. Preto si ruky umyte mydlom pred aj po manipulácii s mäsom a následne vydezinfikujte saponátom aj pracovnú dosku. Surového mäsa by sa nemali dotýkať žiadne iné potraviny (najmä čerstvé ako zelenina a ovocie) a pozor si dajte aj na nôž, ktorý používate. Po dokončení práce s mäsom ho vždy dobre umyte. Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že mäso by malo mať vlastnú krájaciu dosku.

správne skladovanie mäsa

Zdroj: Shutterstock®

Skladovanie mäsa

Prejdime k tomu, ako správne skladovať mäso. Asi vám došlo, že to bude buď v chladničke alebo v mrazničke. Čerstvé neopracované hydinové mäso, akékoľvek mleté mäso a ryby skladujte v chladničke deň, maximálne dva. Hovädzina vydrží v chladničke približne tri dni, pričom na mieste v chladničke, kde skladujete mäso by malo byť okolo 1 stupňa Celzia. 

Ak sa chystáte mäso skladovať dlhšie ako niekoľko dní predtým, než ho tepelne upravíte, patrí do mrazničky, v ktorej by malo byť približne - 18 stupňov Celzia. Pri tejto teplote si mäso zachová väčšinu živín a po rozmrazení bude pôsobiť ako čerstvé. A ako dlho môžete jednotlivé druhy mäsa skladovať v mrazničke? Pri hydine je to 9 mesiacov, ak ju skladujete na kúsky a asi rok, keď ju skladujete v celku, pri mletom mäse je to výrazne menej – len maximálne 3 až 4 mesiace. Ryby skladujte v mrazničke maximálne polroka a hovädzina vydrží 4 až 12 mesiacov v závislosti od toho, aký veľký kus skladujete. Ak skladujete hovädzie steaky, spracujte ich po 4 mesiacoch. Ak skladujete veľký kus hovädziny v celku, mäso by malo v mraze vydržať nepoškodené až rok.

Inšpiruj sa: Najlepšie psy do rodiny s deťmi: Ktoré plemená sú správnou voľbou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní