Lekári vyšli s pravdou von: Ovplyvňuje koronavírus tehotenstvo?

Lekári vyšli s pravdou von: Ovplyvňuje koronavírus tehotenstvo?

Nová pandémia menom COVID-19 sužuje Slovensko i svet. Popri rozširujúcej sa nákaze však vedieme pomerne normálne životy, ktoré sú však popretkávané strachom a neistotou. Mnoho otázok sa v hlave ženie tehotným ženám alebo tým, ktoré sa počať dieťa ešte len chystajú. Budúce mamičky sa totiž obávajú, že by tehotenstvo počas pandémie mohlo byť riskantné pre dieťatko, ktoré nosia či budú nosiť pod srdcom. Ovplyvňuje koronavírus tehotenstvo?

Príliš veľa neznámeho

V súvislosti s novým koronavírusom COVID-19 je najväčším problémom jedna veľká neznáma. Poznáme jeho príznaky, dostupné máme len mesiace staré štatistiky, no nevieme ho vyliečiť a tiež nevieme s určitosťou povedať ani to, ako sa bude správať v prípade, že ochorie už tehotná žena alebo bude nositeľkou vírusu žena, ktorá počas ochorenia počne dieťa. Aj na túto problematiku však už existujú tvrdenia založené na skúmaní malej vzorky tehotných žien v Číne, kde je vírus už momentálne na ústupe. Určité dáta pochádzajú aj z druhej strany zemegule, zo Spojených štátov amerických. 

Zaujme ťa: Domáci dezinfekčný prostriedok: Keďže je kvôli koronavírusu vypredaný, tak si ho vyrob!

symptómy COVID-19

Zdroj: Shutterstock®

Prenáša sa COVID-19 na dieťa?

Lekári zaoberajúci sa vplyvom koronavírusu na tehotenstvo (respektíve plod) zatiaľ tvrdia, že vírus sa z matky pozitívnej na ochorenie COVID-19 na dieťa vo vnútri maternice neprenáša. Dokazujú to už spomínané testy, ktoré po pôrode pozitívnych matiek nepotvrdili prítomnosť vírusu v pupočnej šnúre, plodovej vode a dokonca ani v materskom mlieku. Dieťatko by teda v maternici malo byť počas tehotenstva v absolútnom poriadku. 

To, že ochorenie plod neohrozuje je jedna vec, no aktuálna situácia vo svete je vec ďalšia. Ak teda zvažujete počať dieťa, musíte mať podľa odborníkov na mysli to, že nevieme ako sa bude pandémia vyvíjať, nevieme kedy ustúpi, v akom stave bude spoločnosť a tiež aj zdravotníctvo. Nastávajúci rodičia by si mali uvedomiť aj to, že existuje možnosť, že sa ocitnú v karanténe, bez sociálneho kontaktu čo môže pôsobiť negatívne hlavne na psychiku. Aj preto sa v súčasnosti neodporúča otehotnieť ženám potýkajúcim sa s úzkosťou či depresiami.

ohrozuje COVID plod

Zdroj: Shutterstock®

Rizikové tehuľky

V súvislosti s pandémiou COVID-19 sa, viac než o plod sám, mnohí obávajú o zdravie tehotnej ženy. Britský premiér dokonca v tejto súvislosti tehuľky označuje spolu so seniormi za rizikovú skupinu obyvateľstva a vyzýva ich, aby zostali v karanténe minimálne do ukončenia 12. týždňa tehotenstva. Nejde však o nič neobvyklé, keďže tehotné ženy sú rizikové napríklad aj v chrípkovom období a je to teda skôr preventívne opatrenie. 

Inšpiruj sa: Ochrana pred koronavírusom: Tento základný návyk ti môže zachrániť život!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní