Ochrana pred koronavírusom: Tento základný návyk ti môže zachrániť život!

Ochrana pred koronavírusom: Tento základný návyk ti môže zachrániť život!

Nový koronavírus známy ako COVID-19 sužuje celý svet. Počet nakazených stúpa, a preto by sa mali zdraví ľudia chrániť čo najviac a čo možno najefektívnejšie. Ako sa uchrániť pred vírusom je teda veľmi aktuálna otázka. Okrem niekoľkých odporúčaní, akými sú ochrana pomocou rúšok či rukavíc a samozrejme zvýšenej hygieny, by ste mali mať ešte jeden základný návyk, ktorý výrazne zníži šancu, že koronavírus alebo vírus všeobecne chytíte. O aký návyk ide a ako ho praktizovať?

Sporné dotyky

Výskumy v jednej univerzite v USA preukázali, že študenti sa priemerne chytajú tváre až 25-krát za jednu jedinú hodinu. Predstavte si, koľko baktérií a mikroorganizmov si takýmto spôsobom prenesú na tvár. Počas celého dňa sa totiž chytajú spoločných priestorov v škole, pričom umývanie rúk nie je práve činnosť, ktorú by vykonávali na hodinovej báze. 

Aby sme nehanili len študentov, tieto alarmujúce čísla môžme pokojne preniesť aj na dospelých, ktorí sa správajú podobne v práci či doma. Keď sa dotýkajú tváre, šúchajú si oči, špárajú sa v nose a chytajú sa za ústa. A presne to je to, čo by sme mali podľa vedcov v ťažkej dobe rozšíreného koronavírusu prestať robiť úplne – chytať si oči, nos a ústa. Čo sa však ľahko povie sa zväčša veľmi ťažko praktizuje...

Zaujme ťa: Odborníci radia, ako rozprávať o koronavíruse s deťmi: Je pravda cesta?

kontaktné šošovky a koronavírus

Zdroj: Shutterstock®

Ako obmedziť dotyk tváre na minimum?

Frekventované chytanie sa za tvár by sme mohli pokojne nazvať zlým návykom, ktorý je potrebné hneď a zaraz odstrániť. Uvedomujeme si, že to bude ťažké, no v záujme vlastnej bezpečnosti a bezpečnosti vášho bezprostredného okolia, by ste tak mali urobiť okamžite. Prinášame vám zopár rád od expertov, ktoré by vám mali postupne pomôcť sa návyku zbaviť.

  • Buďte uvedomelí. Na začiatok by ste sa mali začať viac sledovať a uvedomovať si každý pohyb svojich rúk. Čas na to v karanténe celkom iste máte, preto si začnite uvedomovať, s akým problémom sa vlastne pasujtete. Sledujte sa aspoň polhodiny za deň.
  • Návyk presmerujte inam. Keď sme už pri tej uvedomelosti... Vždy keď cítite potrebu dotknúť sa tváre, chyťte sa iného bodu na tele. Napríklad lakťa. Robte tak vždy, keď potrebu pocítite. Postupne si tak váš mozog vytvorí iný návyk, ktorý nahradí ten negatívny.
  • Nutkanie nepotláčajte. Je dôležité, aby ste svoje nutkanie chytiť sa tváre nepotláčali, práve naopak. Uchopte ho a snažte sa ho presmerovať inam podľa predchádzajúceho bodu.
  • Ruky zamestnajte inak. Ak presmerovanie dotyku inam nezaberá, skúste svoje ruky stále zamestnávať, aby nemali čas chytať sa tváre. Napríklad majte v ruke iný, samozrejme čistý predmet. Dobrou voľbou sú napríklad guličkové náramky, ktoré si posúvate pomedzi prsty alebo loptičky na odbúranie stresu.
  • Šošovky vymeňte za okuliare. Veľmi náchylní na prenášanie vírusu sú ľudia čo nosia kontaktné šošovky. Nielenže si ich dávajú dnu a von (toto robte len s dokonale čistými a vydezinfikovanými rukami), no odpustite si aj ich neustále posúvanie v oku počas dňa. Najlepšie urobíte, ak pandémiu prečkáte v okuliaroch, čím si ešte navyše oči aj chránite.
prečo si nechytať tvár

Zdroj: Shutterstock®

Rada pre nepoučiteľných

Ak to inak nejde a vy si jednoducho dotyky tváre neviete odpustiť, použite ako bariéru čistú vreckovku a tváre sa dotýkajte vždy len po umytí rúk. Nezabúdajte, že ruky si máte umývať dostatočným množstvom mydla aspoň 20 sekúnd, pričom by ste mali dôkladne vyčistiť všetky časti – prsty, dlane aj chrbáty rúk. Ruky si umývajte po každej potrebe, pred a po manipulácii s jedlom, po príchode domov a preventívne používajte antibakteriálne gély aj keď ste mimo domova.

Pozri aj: Si stále bez energie? Toto sú najčastejšie príčiny únavy!

- Anketa

AKO ČASTO SA CHYTÁTE TVÁRE ZA JEDNU HODINU?

Odpovedalo 149 ľudí  

Ups, asi veľmi často, musím s tým prestať.
41%
Stredne často, nie som na tom najhoršie.
19%
Ani raz!
9%
Neviem, nepočítam to.
31%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 18.03.20 22:34

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala tváre sa chytám veru často

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní