Hľadáš TOP prírodný prostriedok na imunitu a dýchacie cesty? Toto je on!

Hľadáš TOP prírodný prostriedok na imunitu a dýchacie cesty? Toto je on!

Echinacea purpurová, latinsky Echinacea purpurea, je trváca rastlina z čeľade astrovité. Ľudovo sa jej tiež hovorí divoký kvet prérie. Spoznať je ju možné hlavne na základe jej krásnych kvetov. Kvetný úbor pozostáva z kuželovitého lôžka so samičími rúrkovitými kvetmi v prostriedku a ružovými až purpurovými samčími jazykovými kvetmi po obvode. Môže mať v priemere až okolo 15 centimetrov. Domovinou echinacey je Severná Amerika, kde ju radíme medzi tradičné indiánske liečivé rastlinky. U nás je hojne pestovaná ako okrasná bylina v parkoch i záhradách, no rovnako sa nezabúda na jej medicínske využitie v rôznych podobách. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké sú účinky echinacey a ako ju možno využiť pre svoje zdravie!

Aké sú účinky echinacey?

Z nádhernej echinacey sa na liečebné účely využíva podzemná časť aj vňať rastliny. Táto bylina pritom v sebe ukrýva množstvo dôležitých látok, napríklad flavonoidy, triesloviny, éterické oleje, echinakozidy a ďalšie. Echinacea je pritom známa najmä svojim pozitívnym vplyvom na imunitný systém a dýchacie cesty človeka. Radíme ju medzi najlepšie prírodné prostriedky na podporu imunity. Zlepšuje obranyschopnosť a prispieva k prevencii infekčných ochorení dýchacích ciest. Využíva sa na podporu liečby rôznych dýchacích ťažkostí.

Pôsobí antibakteriálne, protivírusovo, protizápalovo aj antifungálne. Okrem toho môže osožiť aj pri liečbe ochorení močových ciest. Echinacea má tiež hojivé účinky. Pri použití zvonka podporuje hojenie rán či kožných ochorení. Môže pomôcť pri nepríjemných ekzémoch. Spomenúť môžeme, že pozitívny vplyv má aj na zdravie tráviaceho systému. Poďme sa však už pozrieť na to, akými spôsobmi je možné echinaceu používať. Množstvo užitočných tipov nájdete v nasledujúcej galérii!

Odporúčame: Poznáš baobab prášok? Zisti, prečo je taký úžasný a radený medzi superpotraviny!

- Ako používať echinaceu?
1 z 4

1. Čaj

Z echinacey si v prvom rade môžete pripraviť liečivý čaj. Na internete či v lekárňach je dostupná sušená droga z vňate alebo koreňa, prípadne môžete využívať vlastné zásoby. Echinacea sa totižto dá pomerne ľahko pestovať i doma v záhrade. Čaj sa pripravuje spravidla z jednej lyžičky drogy na pohár vriacej vody. Nechajte lúhovať 10 minút a sceďte. Pri akútnych ťažkostiach podávajte trikrát denne. Tento nápoj môže výborne pomáhať v chrípkovom období. Podporuje prirodzenú obranyschopnosť a priaznivo ovplyvňuje funkčnosť dýchacích a močových ciest. Vyvarujte sa však dlhodobému užívaniu echinacey.

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní