Čo sú flavonoidy a aké sú ich účinky? Toto o nich potrebuješ vedieť!

Čo sú flavonoidy a aké sú ich účinky? Toto o nich potrebuješ vedieť!

Ľudský organizmus potrebuje pre správnu funkciu množstvo látok. Dôležité sú v prvom rade základné živiny, a to cukry, tuky i bielkoviny. K tomu, samozrejme, nesmú chýbať vitamíny a minerálne látky so stopovými prvkami. Každý zo zástupcov spomínaných kategórií látok má v tele určité funkcie a jeho nedostatok sa môže podpísať na zdraví. Mnohé z týchto látok si vie organizmus aj sám vytvoriť, no pri ďalších je odkázaný výlučne na ich príjem z potravy. Zdravie človeka ďalej pozitívne ovplyvňujú i známe antioxidanty a taktiež takzvané flavonoidy, ktoré sa rovnako vyznačujú silnými antioxidačnými účinkami. 

Čo sú flavonoidy?

Flavonoidy, taktiež nazývané aj bioflavonoidy, predstavujú skupinu rastlinných druhotných metabolitov, respektíve produkty látkovej premeny rastlín. Často sú zástupcovia tejto kategórie látok označované aj ako vitamín P. Pojem flavonoidy je pritom odvodený z latinského flavus, čo znamená žltý. Ich prirodzená farba je totižto práve žltá. Flavonoidy sa prirodzene vyskytujú v šupkách či jadierkach plodov alebo aj v stonkách rastlín. Pre normálnu funkciu a život rastlín majú veľký význam. Ich dôležitou funkciou je napríklad ochrana pred škodlivým UV žiarením. 

V rastlinách udržiavajú stabilitu vnútorného prostredia a neutralizujú voľné radikály. Rastliny chránia pred cudzorodými organizmami a prakticky vplývajú na ich základné životné pochody. V súčasnej dobe sú známe tisícky rozličných flavonoidov a vymenovávať by sme ich mohli skutočne dlho. Spomenúť však môžeme tie najznámejšie, ktoré majú i pre človeka veľký význam. Ide napríklad o resveratrol, kvercetín (quercetín), rutín, citrín či hesperidín. Flavonoidy a ich účinky sú neustále predmetom intenzívneho skúmania a bádania. Vo všeobecnosti sú však flavonoidy označované za látky s veľmi kladným vplyvom na ľudský organizmus.

Odporúčame: Nakladaný cesnak a jeho účinky: Tomuto nebudeš chcieť veriť!

kvercetín a rutín

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú ich ďalšie účinky?

Flavonoidy sú v prvom rade charakteristické svojimi antioxidačnými účinkami. Mnohé z nich tak radíme medzi silné antioxidanty. Podieľajú sa na ochrane buniek pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Práve ich pôsobenie môže spôsobovať poškodenie buniek a následne i zvyšovať riziko vzniku mnohých civilizačných ochorení, vrátane srdcovo-cievnych či onkologických chorôb. Ďalej sú flavonoidy známe blahodarným vplyvom na cievy človeka. Podporujú pevnosť cievnych stien, znižujú priepustnosť kapilár a zabezpečujú správnu funkciu celého kardiovaskulárneho systému.

Pozitívny vplyv majú aj na hladinu cholesterolu. To všetko prispieva k ochrane tela pred rozvojom ochorení srdca a ciev, napríklad i obávanej aterosklerózy. Tieto rastlinné látky sa ukazujú ako dobrý pomocníci pri liečbe kŕčových žíl. Rôzni predstavitelia flavonoidov celkovo podporujú imunitný systém, zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám a majú najmä protizápalové účinky. V tele dokážu tlmiť zápal, a preto sú nápomocné v boji proti mnohým zápalových ochoreniam, medzi ktoré radíme napríklad aj artritídu. Chronický zápal v tele prispieva k rozvoju mnohých zákerných ochorení. U mnohých flavonoidov bola dokonca preukázaná aj antibakteriálna a antivírusová aktivita.

zdroje flavonoidov

Zdroj: Shutterstock®

Zabezpečte ich telu v dostatočnom množstve!

A kde sa vlastne tieto úžasné flavonoidy nachádzajú? Áno, prítomné sú v mnohých rastlinách. Telu ich tak pomerne ľahko môžeme doplniť v strave, a to najmä prostredníctvom rozličných ovocných aj zeleninových plodov. Medzi najlepšie zdroje flavonoidov radíme bobuľové a citrusové ovocie. Do jedálnička je vhodné zaradiť černice, maliny, čučoriedky, jahody, brusnice či červené grepy. Známym zdrojom flavonoidov je červené hrozno, v ktorom sa ukrýva cenný resveratrol, a to v šupkách aj semienkach. Okrem toho nájdeme spomínaný flavonoid so silnými antioxidačnými účinkami aj v čiernych ríbezliach, granátových jablkách či dokonca kakaových bôboch.

Rutín nájdeme vo vňati pohánky obyčajnej, citrusoch, moruši aj špargli. Kvercetín sa zase ukrýva v cibuli, strukovinách aj listovej zelenine. Citrín, ako už jeho názov napovedá, sa nachádza v citrusových plodoch, a to v blankách dužiny jednotlivých plodov. Zdrojov rozličných flavonoidov je skutočne veľa. Každý si tak môže do jedálnička zaradiť tie, ktoré má rád. Z ďalších dobrých zdrojov flavonoidov môžeme spomenúť ešte čierny alebo zelený čaj, aróniu, červené víno, olivový olej, petržlen, pór alebo aj arašidy.

Pozri aj: Prečo nekonzumovať obľúbené instantné polievky? Je desivé, čo sa deje v žalúdku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Ľubica Šťastná 08.09.19 04:51

ĽŠ
karma
100.00

Poučný článok, vďaka!

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní