Si stále bez energie? Toto sú najčastejšie príčiny únavy!

Si stále bez energie? Toto sú najčastejšie príčiny únavy!

Určite poznáte úplne chorobnú únavu, kedy idete ako robot, ste úplne bez energie a vždy sa len modlíte, aby ste prežila ďalší deň. Podľa lekárov ste úplne zdravá, ale vy máte pocit, že len prežívate. Prečo je to tak? 

Neviete povedať NIE

Než sa vydáte k lekárom, zamyslite sa, či sa dlhodobo nevyčerpávate len tým, že žijete nezdravo. Nemusí to byť nutne vaša chyba. Existujú ľudia, ktorí jednoducho nevedia odmietnuť! Či už sa im cítite zaviazaná alebo nie, povedať takým ľuďom "nie" môže byť skutočne ťažké. Určite to dobre poznáte! Všade ich je plno! Vyžadujú neustále vašu pozornosť, pomoc alebo radu.

Ste príliš svedomití

Človek môže v dobrom úmysle škodiť aj sám sebe. Ak ste príliš svedomití, vždy robíte prácu navyše, zostávate dlhšie v zamestnaní a všetko musí byť jednoducho perfektné, nikdy nebudete so svojou prácou spokojní! Naučte sa odpočívať. Nechajte tie menej dôležité veci na zajtra alebo ich jednoducho nechajte urobiť niekoho iného, ​​aj keď to nebude podľa vašich predstáv. Veď čo najhoršie sa môže stať?

Pozri tiež: Veľká očista kúpeľne: Pozor, tieto hygienické potreby musia preč!

ako zatočiť s únavou

Zdroj: Shutterstock®

Pracujete v kancelárii

Spoločné kancelárie pre niekoľko desiatok ľudí dokážu niekedy skutočne vysať energiu. Neustály hluk, štebot a klebety. Jeden chce okno otvoriť, druhý zase zavrieť a do toho neustále drnčiace telefóny. To všetko celý deň vnímate, vstrebávate a jeden sa nesmie čudovať, že sa potom cítite unavení.

Zaručený liek? Ordinujte si pravidelné prechádzky, vždy máte päť minút čas ísť sa prejsť na čerstvý vzduch. Alebo si pustite do slúchadiel upokojujúcu hudbu a pripravte si šálku bylinkového čaju. Je to skoro ako meditácia uprostred pracovného dňa.

Máte málo železa

Cítite sa oslabení, nesústredení, leniví a podráždení? To všetko by mohlo ukazovať na nedostatok železa. Ak vám tento prvok chýba, krv má problém dostatočne okysličovať telo. Na železo bohaté potraviny, ako sú napríklad červené mäso, fazuľa, tofu, vajcia alebo listová zelenina, vám zaručene pomôžu.

Pijete málo

Nie nadarmo sa hovorí, že by sme mali vypiť asi dva litre vody denne. Aj ľahká dehydratácia totiž dokáže spôsobiť únavu alebo bolesť hlavy. Kvôli nedostatku vody hustne krv, ktorú potom srdce menej efektívne pumpuje do zvyšku tela. Tým sa telo nedostatočne zásobuje potrebnými látkami.

pitie alkoholu

Zdroj: Shutterstock®

Pijete veľa alkoholu

V piatok večer sa odtrhnete z reťaze, celý víkend prolenošíte s opicou v posteli a v pondelok idete strhaná do práce. Nadmiera alkoholu spôsobuje depresie, nepravidelný spánkový rytmus a zvyšuje únavu. Radšej vstávajte aj počas voľných dní rovnako ako počas týždňa a neskôr si pokojne doprajte dvadsať minút poriadneho šlofíka.

Málo sa hýbete

Znie vám to síce nelogicky, ale ak vynechávate zdravý pohyb, budete sa cítiť viac unavení ako po pravidelnom cvičení. Cvičenie skutočne povzbudzuje, ako fyzickú, tak aj psychickú silu, vytrvalosť a funkciu kardiovaskulárneho systému. Navyše už počas cvičenia sa do tela vyplavujú endorfíny, hormóny šťastia, ktoré dokážu aj vytvoriť zdravú závislosť na športovom vyžití.

Odporúčame: Stačí pol minúty na zhodnotenie domu: Čo si všíma návšteva ako prvé?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní