Odborníci radia, ako rozprávať o koronavíruse s deťmi: Je pravda cesta?

Odborníci radia, ako rozprávať o koronavíruse s deťmi: Je pravda cesta?

Ochorenie COVID-19 šíriace sa po celom svete je oficiálne vyhlásené za pandémiu Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Aj keď stále platí, že netreba šíriť paniku, ostražitosť a zodpovednosť je viac než na mieste, a to u každého jedného človeka. Choroba COVID-19 už zatvorila slovenské letiská i hranice a zatvorené zostali aj brány škôl. Deti teda zostali doma a určite sa im v hlave ženie mnoho otázok, na ktoré by ste im mali podľa odborníkov pravdivo odpovedať. O tom, ako rozprávať o koronavíruse s deťmi, sa dozviete ďalej v článku.

Zatĺkanie nie je cesta

Zatĺkať, zatĺkať a zasa – zatĺkať. Niektorí rodičia sa konverzáciám o vážnych situáciách skôr vyhýbajú a svojim ratolestiam zvyknú tvrdiť, že všetko je v poriadku a nič zlé sa vlastne nedeje, a to za každých okolností. Podľa psychológov je to chyba, a to najmä teraz, v stave pandémie. Deti sa o koronavíruse dozvedajú z rôznych zdrojov, ako sú internet, médiá či kamaráti a z týchto zdrojov idú často nepravdivé, zveličené a desivé informácie. 

Je čas, aby ste to vzali ako rodičia do vlastných rúk a o koronavíruse, jeho šírení a pandémii s nimi začali hovoriť. Dôležité je podať pravdivé informácie a vykresliť reálny stav, v ktorom sa nachádzame, no deti by ste zároveň nemali znepokojiť a vystrašiť. Pamätajte, že vycítia strach a nervozitu, preto sa snažte byť silní tak, ako sa to len dá a pokiaľ to je možné, tak veďte konverzáciu v prívetivom, nie príliš formálnom tóne.

Pozri aj: AKTUÁLNE: Koronavírus na Slovensku: Prvý potvrdený prípad v Bratislave!

koronavírus a deti

Zdroj: Shutterstock®

Zohľadnite vek a stav dieťaťa

O koronavíruse by ste sa mali baviť s deťmi všetkých vekových kategórií, samozrejme v prípade, že už situáciu vnímajú a rozumejú vám. V každom veku je dobré konverzáciu začať otázkami, aby ste zistili, čo vaše dieťa o koronavíruse už vie. Deti, ktoré ešte nechodia do školy by si mali podľa odborníkov odniesť základ, a to je dodržiavanie prísnej hygieny. Pomôžu vám k tomu obrázky vytlačené a polepené po byte. O ostatné sa postaráte vy sami ako rodičia. So staršími deťmi môžete komunikovať v podstate všetko a vysvetliť by ste im mali najmä to, že sa o koronavíruse v žiadnom prípade nežartuje. Ak sa vaše deti potýkajú s problémami s psychickým zdravím, napríklad trpia depresiou alebo úzkosťami, poraďte sa o komunikácii o koronavíruse s ich lekárom, najlepšie telefonicky.

Učte ich zodpovednosti

Rodičia idú svojim deťom príkladom, preto je podľa psychológov dôležité o preventívnych opatreniach a nariadeniach s deťmi hovoriť a tiež ich aj vykonávať. Tieto nariadenia hovoria napríklad o zákazoch združovania sa na verejných miestach, o obmedzení nákupoch v obchodných centrách či zvýšenej hygiene. Učte deti zodpovednosti aj napriek tomu, že sú ešte veľmi malé. Dbajte na pravidelné umývanie rúk, zostaňte doma a vysvetlite im, prečo nie je vhodné, aby sa stretávali s kamarátmi aj napriek tomu, že majú v podstate prázdniny. Zodpovední pritom buďte aj vy a deti neberte na miesta s vysokou koncentráciou ľudí, aby pochopili, že súčasná situácia sa nesmie brať na ľahkú váhu.

Inšpiruj sa: Prečo používať difuzér v domácnosti? Neuveríš, aký vplyv má na zdravie!

hrozby koronavírusu

Zdroj: Shutterstock®

Dajte im pocit bezpečia

Deti všetkých vekových kategórií by si mali z rozhovoru o koronavíruse odniesť to, ako sa pri pandémii tohto typu správať, ale i to, že sú v bezpečí. Mali by ste ich ubezpečiť, že štát, lekári a vedci robia všetko preto, aby sa šíreniu nákazy zamedzilo, a to v čo možno najkratšom čase. Pripravte sa na to byť empatickí voči ich pocitom, medzi ktorými sa môže objaviť napríklad aj strach z toho, že vás stratia. Pripravte sa aj na to, že deti môžu mať z novovzniknutej situácie nočné mory alebo náhle návaly strachu z činností, ktoré boli pre ne predtým absolútne normálne a prirodzené. Buďte im vždy nablízku a dajte im najavo, že ich neopúšťate a že situáciu zvládnete spolu ako rodina.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní