Ako rozlíšiť koronavírus od chrípky a zbytočne nepanikáriť?

Ako rozlíšiť koronavírus od chrípky a zbytočne nepanikáriť?

Stačí suchý kašeľ, zvýšená teplota a hneď ľudia panikária, pretože majú koronavírus. Ale buďme k sebe úprimní, nemôže to byť len obyčajná chrípka alebo prechladnutie? Symptómy sú v tomto prípade podobné, preto určite netreba hneď volať na infolinku alebo volať si RZP (rýchlu zdravotnú pomoc). Jednoducho treba chvíľku vyčkať a dúfať, že sa symptómy nezhoršia. Ak nemáte žiadnu cestovateľskú anamnézu a ani nemáte nikoho v rodine, kto by sa vrátil zo zahraničia a mohol by vírus COVID-19 na vás preniesť, tak určite nemusíte podliehať panike. Taká horúčka môže byť príznakom aj chrípky. Bolesť hrdla zase môže byť prvotným symptómom prechladnutia a pod.

Či už ide o koronavírus alebo chrípku, obe môžeme označiť za vírusové ochorenie, ktoré sa šíria po celom svete. Aktuálne bolo na Slovensku potvrdených 73 pozitívnych prípadov koronavírusu,  no pevne veríme, že sa to nebude zvyšovať. Ako však rozlíšiť koronavírus od obyčajnej chrípky, prechladnutia alebo alergie?

Pozri aj: Domáci dezinfekčný prostriedok: Keďže je kvôli koronavírusu vypredaný, tak si ho vyrob!

symptómy koronavírusu

Zdroj: Vlastné spracovanie podľa WHO

Doba liečby v prípade chrípky a koronavírusu

Nielen rozdielne symptómy odlišujú chrípku či prechladnutie od koronavírusu. Aj samotná liečba je v prípade týchto ochorení rozdielna. V prvom rade spomenieme, že chrípka ma rýchlejší priebeh. Bez klinickej liečby sa z chrípky dostanete v priebehu od 5 do 14 dní.

V prípade koronavírusu to je rozdielne. Koronavírus môže byť miernejší, ale aj vážnejší. Pri silnom imunitnom systéme, kedy telo dokáže viac odolávať vírusom, je doba liečby niekoľko dní. Pri závažnejšej forme, kedy sa pacienti môžu dostať až na jednotku intenzívnej starostlivosti, môže liečba trvať aj niekoľko týždňov či dokonca aj mesiac.

Pri koronavíruse, ale aj pri bežnej chrípke veľmi záleží, aký máte imunitný systém. Práve preto odborníci odporúčajú do organizmu dopĺňať vitamíny, aby v prípade potreby dokázalo telo vírusom lepšie odolávať.

Odporúčame: Návod, ako si vyrobiť rúško, ktoré môžeš používať znovu a znovu!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní