Najlepšie psy do rodiny s deťmi: Ktoré plemená sú správnou voľbou?

Najlepšie psy do rodiny s deťmi: Ktoré plemená sú správnou voľbou?

Výber štvornohého chlpatého kamaráta do domácnosti s deťmi, najmä menšími, rozhodne netreba brať na ľahkú váhu. Dôležité je v prvom rade zvážiť či je rodina na nového člena pripravená a bude mu vedieť poskytnúť potrebnú starostlivosť. Následne je vhodné premyslieť si aj výber konkrétneho plemena. Samozrejme, na povahu psíka má veľký vplyv napríklad aj výchova či prostredie. Avšak, mnohé plemená sú charakteristické svojou pokojnou či priam ochranárskou povahou. Tie môžu byť do rodín s deťmi ako stvorené.

V rodinách s väčšími deťmi si svoje miesto dozaista nájdu aj temperamentnejší chlpáči s väčšou energiou. Pri výbere je tiež možné zohľadniť aj veľkosť zvieratka. Ideálna môže byť zlatá stredná cesta, a teda ani príliš veľký, ale ani veľmi malý psík, no nemusí to byť pravidlom. V neposlednom rade treba vyberať aj srdcom a každá rodina si tak dozaista nájde svojho verného kamaráta. V nasledujúcom článku sa však spolu pozrieme na to, ktoré psie plemená sú najviac odporúčané do rodín s deťmi.

Odporúčame: Cukor a hyperaktivita: Naozaj sú deti neovládateľné pod vplyvom sladkostí?

kavalier king charles španiel

Zdroj: Shutterstock®

Kavalier King Charles Španiel

Kavalier King Charles Španiel je do rodín s deťmi veľmi dobrou voľbou. Ide o menšieho psíka s váhou v priemere 6 až 8 kíl a výškou niečo cez 30 centimetrov. Je veľmi spoločenský a má rád pohyb. Kavalier je značne milujúci psík, ktorý sa rád túli a hrá. Je prispôsobivý a dobre sa znáša s inými domácimi miláčikmi. Každého dozaista dostane svojim hebkým kožúškom a roztomilosťou. Má dlhšiu srsť, spravidla buď bielo-hnedú alebo bielo-hnedo-čiernu.

Pozri aj: Komu sa hodia krátke vlasy a komu nie? Zisti to podľa pravidla 5,7!

beagle

Zdroj: Shutterstock®

Beagle

Stredne veľkým plemenom, ktoré je skvelou voľbou do domácnosti s deťmi, je aj beagel, respektíve bígl či bígel. Ide o krátkosrsté plemeno s priemernou váhou do 12 kg a výškou okolo 40 centimetrov. Bígel je fľakatý, buď bielo-hnedý alebo bielo-hnedo-čierny. Tomuto psiemu plemenu rozhodne nechýba energia, a tak je ako stvorené do každej rodiny s pobehujúcimi deťmi, ktoré nepoznajú únavu. Bígel je zároveň priateľský, spoločenský aj inteligentný.

zlatý retríver

Zdroj: Shutterstock®

Zlatý retríver

Ak chcete vo svojej rodine privítať o niečo väčšieho chlpáča, môže to byť napríklad zlatý retríver. Ide o ukážkového rodinného kamaráta. Zlatý retríver má priemernú váhu niečo cez 30 kg a výšku okolo 60 centimetrov. Má dlhšiu a najčastejšie typicky zlatistú či krémovú srsť. Tieto psíky sú opäť veľmi priateľské, hravé, ale aj aktívne. Určite sa im bude u vás páčiť, ak im poskytnete výbeh na veľkej záhrade. Zlaté retrívre sú tiež inteligentné, verné a hlavne trpezlivé, čo je pri malých deťoch skutočne vítaná vlastnosť.

Odporúčame: Aktivity na motorické zručnosti detí: Pozri, netreba ani drahé hračky

bulldog

Zdroj: Shutterstock®

Anglický buldog

Možno sa to tak nemusí na prvý pohľad zdať, no medzi najvhodnejších psíkov k deťom sa radia aj anglické buldogy. Majú krátku srsť, okolo 25 kg a výšku približne 40 centimetrov. Títo chlpáči majú deti skutočne radi, sú pokojní a priateľskí. Majú prirodzene ochranársky inštinkt. Sú dobrou voľbou aj vtedy, ak hľadáte psíka, ktorý nemá až tak veľké nároky na pohyb a fyzickú aktivitu. I keď istú dávku aktivity počas dňa, samozrejme, potrebuje i toto plemeno. Anglické buldogy môžu byť o niečo lenivejšie a s radosťou si aj pospia.

ísrky seter

Zdroj: Shutterstock®

Írsky seter

Ak opäť hľadáte väčšieho psíka, ktorému sa bude páčiť priestranný dvor, voľba môže padnúť na írskeho setra, čo je lovecké plemeno. Tento chlpáč má strednú dĺžku srsti, ktorá má typickú gaštanovú farbu. Má výšku do 67 centimetrov a váhu do 32 kg. Írske setre sú veľmi hravé, milujúce, živé a majú dostatok energie. Sú značne spoločenské a nemali by byť dlhšie osamote. Potrebujú dostatok pohybu a k vysokej fyzickej aktivite razom privedú aj majiteľov.

Pozri aj: Vieš, aký je správny pitný režim pre dieťa? Nepodceň ho!

kólia

Zdroj: Shutterstock®

Kólia

Do rodín s menšími či väčšími deťmi sú dobrou voľbou mnohé ďalšie plemená a my ešte môžeme spomenúť aj kóliu. Toto plemeno máva krátku aj dlhú srsť, váhu v priemere 30 kg a výšku okolo 60 centimetrov. Kólie sú veľmi inteligentné, lojálne, spoločenské a plné energie. Sú vhodnejšie do aktívnych rodín, ktorým nie sú cudzie dlhé prechádzky. Majú priateľskú a jemnú povahu, a tak sa môžu stať najlepším kamarátom každého dieťaťa. Kólie sú taktiež ostražité a dobre sa dajú trénovať.

Pozri aj: Prečo ženy nechcú mať deti? Pozri sa na dôvody súčasného trendu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní