Robíš ich na pohovore? Tieto chyby v reči tela ťa môžu stáť miesto!

Robíš ich na pohovore? Tieto chyby v reči tela ťa môžu stáť miesto!

Aj keď pri nej nevyslovujeme žiadne slová, zaváži viac, ako si myslíte… Neverbálna komunikácia je v celkovej komunikácii nesmierne dôležitá na to, aby sa prehliadala. Pohyby, gestá či dokonca postoj alebo spôsob, akým nadväzujete očný kontakt, to všetko si môže človek oproti vám všímať, napríklad aj pri pracovnom pohovore, kedy sa neverbálnej komunikácii prikladá veľká váha. Odhaľte s nami najväčšie chyby v reči tela, ktoré robíme a naučte sa, ako sa im vyvarovať skôr, než narobia škodu, napríklad vás pripravia o vysnívanú kariéru!

Len dokonalé CV nestačí

Predstavte si, že niektorá z firiem vypíše na internete otvorenú pozíciu. Vám zasvietia očká a okamžite dotyčnej kompetentnej osobe posielate svoj životopis. Mať dokonalé CV však nestačí. Veľmi ľahko vám môže super znalosti v odbore a rôzne iné kvalitné vlastnosti vašej maličkosti prekaziť neprofesionálny prejav. Verili by ste, že vás o dokonalý flek môže pripraviť napríklad zlý spôsob, akým podávate ruku? Čítajte ďalej!

Vyskúšaj: Vyrážaš k moru a nevieš, ako si vychutnať dovolenku? Takto ľahko!

ako podávať ruky

Zdroj: Shutterstock®

Prvý dojem

Keď máte niekoho stretnúť po prvý raz alebo sa stretnúť s budúcim zamestnávateľom na pohovore, nikdy nezabúdajte na to, že prvý dojem je najdôležitejší. Aby ste ho urobili dobrý, musíte si jednoducho “švihnúť”, pretože odborníci tvrdia, že naň máte menej, ako 7 sekúnd. Takže majte sa na pozore a to už pred zasadacou miestnosťou, kde práve odpovedá váš protikandidát. Niekto vás môže pozorovať, preto sa nehrbte, nescrollujte si nepríčetne cez sociálne siete a ani sa netvárte znudene.

K dosiahnutiu dobrého prvého dojmu patrí aj kvalitné podanie ruky. Zabudnite na gumenú ruku, ktorú podávate človeku na mikrosekundu. Presne toto sú znaky neúspešného podania ruky a s ním pravdepodobne aj neúspešného pohovoru. Dajte si záležať, aby bola vaša ruka pevná, aby ste stisli ruku človeku oproti “tak-akurát” - ani silno, ani slabo. Dajte podaniu rúk čas, sprevádza ho predstavenie aj prvý očný kontakt, preto nesmie trvať príliš krátko.

Očný kontakt

Ako už bolo naznačené o niečo vyššie, s podaním rúk a predstavením ide ruka v ruke očný kontakt. Ten jednoznačne neodfláknite. Pamätajte, že očný kontakt je zadarmo a ak ho nepodceníte, môžete získať veľa veľa sympatií. Venujte človeku, s ktorým sa stretávate, dostatočné dlhý pohľad do očí, pretože príliš krátky môže znamenať vašu neistotu, nervozitu alebo jednoducho nezáujem.

čo nerobiť na pohovore

Zdroj: Shutterstock®

Nervózne prejavy

Kto by nebol na pracovnom pohovore nervózny? Samozrejme, že určitá dávka nervozity sa toleruje, no ak to preháňate nápaditými gestami, ktoré vyrušujú priebeh pohovoru a odpútavajú pozornosť, hneď je oheň na streche. Takže žiadne ohrýzanie nechtov, poklepkávanie s perom po stole, hranie sa s vlasmi a ani klopkanie nohou pod stolom.

Sústredenosť nadovšetko

Ešte nie ste ani na pozíciu prijatý a už vzbudzujete pocit, že ste roztržitý človek. To nikto z nás nechce. Na pohovoroch a stretnutiach nie je vhodné, aby ste pozorovali, čo sa deje za oknom alebo za oknami meetingovky. Nesledujte nikoho, len toho, s kým komunikujete, prípadne prezentáciu, ktorú vám ukazuje. Ostatné by malo byť tabu.

Zaujme ťa: Slnečnicové semienka: Toto sa stane, keď nimi nahradíš bežnú desiatu!

úsmev na pohovore

Zdroj: Shutterstock®

Úsmev nie je žiadna šifra

Ako spieva známy slovenský spevák, úsmev naozaj nie je žiadna šifra a veľa ľudí ním šetrí a veru, úplne zbytočne. Úsmev v skutočnosti vyjadruje veľa pozitív - napríklad sebavedomosť, ale aj to, že ste milý a ľudský človek, plný energie. A to je presne to, aký signál chcete poslať budúcemu zamestnávateľovi. Ak ste si už čo - to o reči tela prečítali, určite viete, že úsmev spôsobuje reťazovú reakciu a prinúti k zdvíhaniu kútikov úst aj ľudí naokolo. Čo si z toho dotyčný vezme? Že ste boli dôvodom na to, aby sa usmial!

- Anketa

POZNÁTE ZÁKLADY SPRÁVNEJ NEVERBÁLNEJ KOMUNIKÁCIE?

Odpovedalo 14 ľudí  

Dávam si na ňu obzvlášť veľký pozor.
86%
Poznám, no zabúdam ich používať v praxi.
14%
Len niektoré.
0%
Nepočula som o žiadnom z nich.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní