Bariatrický zákrok: Nádej pre obéznych ľudí existuje!

Bariatrický zákrok: Nádej pre obéznych ľudí existuje!

Bariatrický zákrok – počuli ste už o ňom? Vôbec nás neprekvapí, ak nie, pretože ide o pomerne neznámy pojem, hoci v posledných dňoch sa okolo neho rozprúdil veľký boom. A práve ten nás podnietil posvietiť si na tento zákrok, ktorý je v skutočnosti obrovskou nádejou pre obéznych ľudí. Ako je to možné a čo všetko je za tým? Čítajte ďalej a dozviete sa viac!

Začnime pekne zostra, lebo inak sa ani nedá. Bariatrický zákrok by sme totiž pokojne mohli nazvať zázrakom. Nielenže dokáže výrazne upraviť hmotnosť človeka, ešte vie aj upraviť krvný tlak, hladinu cukru v krvi, znížiť dýchacie problémy či zlepšiť spánok. Že nemožné? Omyl! Taký zákrok naozaj existuje. Ale rozhodne netvrdíme, že ide o prechádzku ružovou záhradou.

Že si ľahnete na operačný stôl a zobudíte sa o desiatky kíl ľahšia a o desať stupňov zdravšia – to môže byť skvelý námet na americký trhák, ale realita nikdy nie je taká ružová. Veď už fakt, že ide medicínsku záležitosť, na konci ktorej stoja priam až neuveriteľné zmeny v ľudských životoch napovedá, že za tým stojí veľa úsilia tak na strane odborníkov ako aj samotných ľudí, ktorí sa k tomuto zákroku odhodlajú.

Zaujme ťa tiež: Moderná hladovka? Povieme ti, čo je fasting a ako ho praktizovať

extrémna obezita

Zdroj: Shutterstock®

Obezita nie je len estetický problém

Pozrime sa spolu na bariatrický zákrok, a to pekne po poriadku. V prvom rade je dôležité spomenúť, že tento zákrok sa netýka ľudí s váhou 50 kíl a s komplexom z jedného faldíka na boku. Bariatrický zákrok je určený výlučne extrémne obéznym ľuďom. Pointa tohto zákroku je, že sa chirurgicky zníži objem žalúdka a odstráni sa takzvaný hormón hladu.

Príde vám táto metóda príliš drastická? Možno, ale vedzte, že žiť s nadváhou čo i len päťnásť kíl, je pre váš organizmus neporovnateľne drastickejšie. Navyše, odborníci skutočne vedia, čo robia a občas naozaj nie je na škodu im dôverovať.

ako sa zbaviť nadváhy

Zdroj: Shutterstock®

Dokáže človeka zbaviť až 80 kilogramov

Na Slovensku sa bariatrický zákrok vykonáva len na troch miestach a za zmienku stojí, že jedna zo žien sa týmto spôsobom zbavila až alarmujúcich 80 kíl! Pri bariatrickom zákroku sa môže odstrániť až 80 % žalúdka. Hlavná funkcia zvyšnej časti žalúdka je, samozrejme, bez zmeny. Zarážajúce je, že približne každý druhý Slovák má nadváhu. Z toho skoro 100 tisíc ľudí na Slovensku je extrémne obéznych!

A vedeli ste, že títo ľudia žijú až o desať rokov kratšie, navyše s mimoriadne nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami? Úprimne – kto si zvolí takúto cestu životom dobrovoľne? Dovolíme si tvrdiť, že nikto. A keď už sme pri tých alarmujúcich číslach, nedá nám nespomenúť, že takmer 3 milióny ľudí ročne opúšťa tento svet kvôli extrémnej obezite. Práve bariatrický zákrok je pre nich teda obrovská nádej na lepší, zdravší a hlavne kvalitnejší život.

Neprehliadni: Akých chýb sa vyvarovať pri chudnutí? Takto nebudeš vôbec priberať!

dá sa obezita operovať

Zdroj: Shutterstock®

Obezitu určite nepodceňujte!

Mimochodom, 19. máj je Európsky deň obezity, čiže o dôvod viac zamyslieť sa v týchto dňoch nad problematikou nadváhy a ešte lepšie – niečo s ňou aj spraviť. Pretože cesta k lepšiemu a zdravšiemu životu očividne existuje aj v prípade extrémne obéznych ľudí. Len pre zaujímavosť, o extrémnej obezite hovoríme vtedy, ak hodnota BMI (body max index alebo index telesnej hmotnosti) prekračuje číslo 40.

Tento index si úplne jednoducho preverte u seba aj hneď teraz. Stačí, keď vydelíte svoju váhu výškou v metroch na druhú. Napríklad, ak je vaša hmotnosť 65 kg a výška 1,7 m, vzorec bude 65 delené 1,7 na druhú (2,89). Výsledný index je 22, teda váha je v norme.

  • pod 18,5 = podvýživa
  • 18,5 – 25 = váha je v norme
  • 25 – 30 = nadváha
  • 30 – 40 = obezita
  • nad 40 = extrémna obezita
ako zaručene schudnúť

Zdroj: Shutterstock®

Ak vás téma bariatrického zákroku zaujala, sledujte nás pozorne aj naďalej, pretože už čoskoro vám prinesieme exkluzívny rozhovor s mladou ženou, ktorá tento zákrok podstúpila a zbavila sa tak neuveriteľných 85 kilogramov v priebehu dvoch rokov (jej pôvodná váha bola nad 160 kíl!). Prezradí vám nielen to, aký bol jej život pred zákrokom, ale aj to, ako samotný bariatrický zákrok prežívala ona, čo nasledovalo po ňom a aký rozmer vzápätí dostal jej život. Rozhodne sa máte na čo tešiť!

- Anketa

POČULI STE UŽ O BARIATRICKOM ZÁKROKU?

Odpovedalo 62 ľudí  

Áno, je mi to dlhšie známe
48%
Áno, ale len v týchto dňoch
21%
Nie, je to pre mňa novinka
31%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Marianna Rajniaková 10.06.18 06:42

MR
karma
109.00

o tomto zákroku počujem prvý krát.. a zároveň fandím ľuďom ktorý dokážu radikálne zmeniť svoj život k lepšiemu..

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 07.10.18 17:24

AK
karma
100.00

nie je to dostupné pre každého ale musí to schváliť lekár

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní