Cesta kávy: Čo všetko musí podstúpiť, kým si ju vychutnáš?

Cesta kávy: Čo všetko musí podstúpiť, kým si ju vychutnáš?
  • 19.03.2020
  • Monika Matúšová

Ak ste ešte nikdy nevideli nepražené zrnká kávy a zaujímalo vás niekedy, ako sa vlastne pestuje a spracováva káva ešte predtým, než si z nej pripravíme doma horúci nápoj, tak si tento článok určite prečítajte. Cesta kávy z plantáže až k vám domov je naozaj dlhá a všetko od pestovania až po zomletie už upraženej kávy vplýva na jej konečnú chuť!

Pozri aj: Recepty na domáci peeling na telo: Tieto dokážu neuveriteľné zázraky!

pestovanie kávovníka

Zdroj: Zlaté zrnko

1. Pestovanie kávovníka

Zelené zrnko kávy sa môže použiť ako semeno, z ktorého vyrastie kávovník. Kávovník je vždy zelený strom alebo krík, ktorý plodí čerešne. Na svete existuje mnoho druhov, no len dva, poprípade tri sa používajú na komerčné účely. Sú to Arabika, Robusta a Liberika. Samotná Arabika má potom viac než 125 variét. Každá varieta má iné vlastnosti.

2. Zber čerešní a ich triedenie

Na väčších rozľahlých farmách sa kávovníkové čerešne zberajú pomocou strojov. Na ostatných farmách sa zberajú čerešne ručne. Zber môže prebiehať aj viackrát do roka. Potom sa čerešne namočia do nádoby s vodou. Na vrchu ostanú plávať nezrelé čerešne a na spodku zrelé. Triedenie je veľmi dôležité, pretože nezrelé kávové zrnká majú po upražení trpkú chuť.

Odporúčame: Môže byť bezkofeínová káva chuťovo dobrá a kvalitná?

zber kávových čerešní

Zdroj: Zlaté zrnko

4. Oddelenie zrnka od zvyšku čerešne

  • Mokrá metóda: Zrelé čerešne prejdú cez drviče, ktoré narušia vonkajšiu šupku a ostávajú v kadiach s vodou, kým sa neoddelí dužina od zrnka. Samotné zrnká kávy sa potom nechajú sušiť na slnku.
  • Suchá metóda: Čerešne sa rozprestrú na veľké plochy, aby na slnku vyschli na 11% vlhkosti. Z vysušenej čerešne sa potom vyberú zrnká.
  • Ostatné metódy sú kombináciou týchto dvoch základných. Farmár si teda môže vybrať rôzne  rôzne metódy spracovania podľa toho, čo mu najviac vyhovuje. Samozrejme každá metóda spracovania vplýva na výslednú chuť kávy.

5. Príprava na export a export

Pred exportom je potrebné odstrániť zo zrnka vonkajší obal – pergamen a vytriediť zrná podľa veľkosti a defektov. Takto vzniká káva najvyššej kvality, ktorá sa vákuovo balí do plastových alebo hliníkových vriec, káva bežnej kvality do jutových vriec. Vrecia kávy sa prepravujú  na lodiach do prístavov, odkiaľ putujú do pražiarní.

oddelenie zrnka od zvyšku čerešne

Zdroj: Zlaté zrnko

6. Praženie

Káva môže mať až 1500 chutí. Ak ich chceme objaviť, musíme zelené zrnká upražiť šetrne, s ohľadom na ich pôvod a vlastnosti. Každý pražiar môže mať vlastnú receptúru praženia, preto rovnaká káva, pražená rôznym spôsobom, zase chutí rozdielne. Upražené kávové zrnká sa musia po upražení baliť do špeciálnych obalov, aby chuť a vôňa vydržali čo najdlhšie.

7. Mletie upražených kávových zŕn

Mletím uvoľníme čerstvosť, zrnko je hneď po zomletí pripravené na prípravu kávového nápoja.  Hrúbka mletia závisí od spôsobu prípravy kávy a tvrdosti kávového zrna.

mletie kávových zŕn

Zdroj: Zlaté zrnko

8. Príprava kávy

Príprava kávy spočíva v lúhovaní zomletých zrniek vo vode, pričom o výslednej chuti rozhoduje hrúbka mletia, množstvo zomletej kávy, množstvo a teplota vody a čas lúhovania zrniek vo vode, poprípade tlak pri príprave. Takto si vieme pripraviť napríklad espresso, filtrovanú kávu, zalievanú kávu, tureckú kávu a podobne. Čiže aj spôsob lúhovania kávy ovplyvňuje chuť kávového nápoja.

Kávové zrnká prejdú naozaj dlhú cestu, kým skončia vo vašom mlynčeku. Stačí malá chybička a chuť a kvalita kávy sú ohrozené. V pozadí kávového vrecka sa skrýva tisíce farmárov odborníkov a expertov, ktorí zasvätili svoj život práve káve. Možno si na to spomeniete, keď budete nabudúce piť tú vašu obľúbenú.

Vychutnajte si lahodnú kávu, ktorú môžete na e-shope www.zlatezrnko.sk získať s 10 % zľavou, a to vďaka kódu „kzk"! Doprajte si aj vy ten najlepší životabudič :).

Pozri tiež: Ako zistiť, koľko kofeínu obsahuje šálka kávy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní