Potrebuješ sa schladiť? Vyskúšaj tieto osviežujúce letné nápoje!

Potrebuješ sa schladiť? Vyskúšaj tieto osviežujúce letné nápoje!
  • 01.08.2018
  • Simona Kostková

Leto nám posledné dni ukazuje svoju pravú silu a tí, ktorí nemajú možnosť sa cez deň schladiť vo vode alebo si uľaviť v klimatizovanej kancelárii, poriadne trpia. Schladiť vás môže aj studené jedlo alebo pitie, no všetky tieto možnosti predstavujú pre naše telo veľký šok. Vedeli ste, že sa môžete dokonca obariť studeným nápojom?

Mnohé národy, ktoré sú zvyknuté na vysoké letné teploty, siahajú po teplom čaji, ktorý aj napriek tomu, že je teplý, dokáže telo lepšie osviežiť. Nebojte sa, nechceme vás nútiť piť teplý čaj alebo teplú kávu, keď je vonku nad 30 °C. My sme totiž zozbierali nápoje, ktoré nemusia byť teplé ani plné ľadu a predsa vás príjemne ochladia v týchto dňoch. Ktoré to sú, sa dozviete v našom sviežom článku.

Mäta nepatrí len do mojita

Jednoznačnou voľbou číslo jedna je mäta. Len si pripomeňte chuť studeného mojita, ktoré by bez mäty nechutilo tak dobre. Čaj z mäty by mal byť v lete najčastejším nápojom, pretože mäta dokonale osvieži každého. Vyskúšať môžete čerstvú, ale aj sušenú mätu. V prípade čerstvej vám postačia 4 stonky mäty, ktoré lúhujte aspoň 10 minút. Sušená mäta má, naopak, intenzívnejšiu chuť aj vôňu, preto ju lúhujte kratšie a použite dve lyžice sušenej bylinky. Čaj môžete popíjať celý deň, okrem osvieženia vám dodá aj energiu, zvýši chuť do jedla a zlepší trávenie.

Pokiaľ by ste si chceli mätový čaj trošku vylepšiť, pridajte rumanček, medovku alebo rozmarín. Zmiešajte ich vždy v pomere jedna k jednej. Bylinkový čaj nemusíte vôbec dochucovať, maximálne pridajte lyžičku medu. Mentolová chuť mätového čaju nemusí byť pre každého, preto ju môžete vymeniť za rumanček. Má podobné účinky a rovnako ako mätový čaj, odporúča sa piť vlažný.

Musíš vidieť: Horúce dni sú už za dverami. Povieme ti, ako sa chrániť pred úpalom

ako si pripraviť mätový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Rozmarín osvieži aj vylieči

Ďalšou bylinkou, ktorá vás veľmi milo prekvapí, ale aj osvieži, je rozmarín. Väčšina z nás ho používa iba v kuchyni pri príprave mäsa, špagiet alebo šalátov. Môže za to jeho výrazná vôňa a lahodná chuť, ktorú dodá mnohým pokrmom. Avšak to nie je jediné, na čo ho môžete využiť. Čaj z rozmarínu má povzbudzujúce účinky na telo, osvieži, zbaví nespavosti aj nervového vypätia a pomôže vám aj pri silnej bolesti hlavy. Na jeho prípravu vám postačí liter vody a hrsť lístkov, ktoré lúhujte 5 – 10 minút a vlažný ho môžete popíjať celý deň. Avšak pri pití rozmarínového čaju si treba dávať pozor na jednu vec – neodporúča sa ho piť často a veľa, rovnako ani nelúhujte dlhšie, ako 10 minút.

Okrem osvieženia sa čaj z rozmarínu odporúča piť pri opuchnutých nohách, ktoré môžu byť výsledkom dlhého sedenia alebo dlhej prechádzky. Rovnakým spôsobom ako sa pripravuje čaj, si pripravte v takomto prípade odvar, do ktorého si na 15 minút namočíte nohy. Rozmarín vám pomôže aj pri svalovici alebo celkovej telesnej únave, ak si ho pridáte do kúpeľa.

čaj z rozmarínu

Zdroj: Shutterstock®

Ani zelený, ani čierny čaj

Ak máte radi klasické čaje, ako je zelený alebo čierny, určite vám ulahodia aj nasledujúce dva – biely čaj a rooibos. Biely čaj má v porovnaní s ostatnými tú výhodu, že ho môžete pokojne piť celý deň, pretože obsahuje malé množstvo teínu. Namiesto toho má veľké množstvo antioxidantov, ktoré budú vaše bunky a tým aj celé telo, dostatočne chrániť. Okrem toho vám uberie pár rokov aj kíl a upokojí vás. Na poriadnu dávku osviežujúceho nápoja budete potrebovať 2 lyžičky sypaného čaju a 300 ml vody - lúhujte maximálne 5 minút.

Druhým čajom, ktorý sa oplatí počas horúcich letných dní piť, je rooibos. Má dokonca lepšiu výhodu oproti zelenému, čiernemu alebo bielemu čaju a to tú, že neobsahuje žiadny teín, takže ho tiež môžete piť celý deň. Tento sýtočervený čaj vás poriadne nakopne a do nového dňa vám dodá aj potrebné množstvo vápnika, draslíka, železa, flavonoidy, ktoré slúžia ako antioxidanty a majú protirakovinový účinok.

rooibos

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie osviežujúce nápoje

Čo by to bolo za článok o sviežich nápojoch, ak by sme nespomenuli medovku? Táto voňavá bylinka má podobné účinky ako mäta - upokojí myseľ, osvieži telo a pomôže odstrániť škody, ktoré v tele narobil dlhotrvajúci stres. Najlepšie spravíte, ak si pripravíte čaj z čerstvých lístkov, ktoré necháte lúhovať 5 - 10 minút. Čaj môžete dochutiť citrónom a vychutnať si jednu až dve šálky denne. Veľmi zaujímavou alternatívou je napríklad medovkové víno, ktoré si môžete pokojne pripraviť aj doma.

Menej chutným, no o to zdravším nápojom, je feniklový čaj. Áno, aj táto nie príliš atraktívna zelenina dokáže spríjemniť horúce dni, dokonca má aj ďalšie pozitívne účinky na naše telo. Okrem toho, že prospieva močovému a tráviacemu systému, pomáha aj pri tvorbe mlieka a posilňuje imunitu. Ak sa k feniklu neviete dostať alebo vám tento čaj nechutí, vyskúšajte koriander, ktorý má podobné účinky.

Odpadneš: Pŕhľava dvojdomá: Vieš, ako si z nej pripravíš lahodný sirup?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 01.08.18 18:19

ĽŠ
karma
100.00

Nápoje, ktoré naozaj nemusia byť teplé ani plné ľadu a predsa príjemne ochladia v týchto dňoch.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kozáková 02.08.18 14:30

SK
karma
92.00

ja mám rada odšťavené ovocie, najmä citrusové - osvieži, a zároveň dodá potrebné minerály a vitamíny :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 02.08.18 18:19

MM
karma
100.00

spomenula som si na meltu, kávovinovú zmes, ktorú si varili a nosili na role naše babičky

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní