Túžobník brestový: Vyskúšaj liečivý túžobníkový čaj alebo tinktúru!

Túžobník brestový: Vyskúšaj liečivý túžobníkový čaj alebo tinktúru!

Túžobník brestový je skutočne stará liečivá bylina, na ktorú sa v dnešnej dobe už pomaly zabúda. Je to škoda, pretože človeku dokáže pomôcť s mnohými ochoreniami. Je extrémne účinný pri reumatizme, horúčkových stavoch či problémoch s obličkami. Všetko dôležité sa o tejto bylinke dozviete v nasledujúcom článku. Prezradíme vám, ako si z nej jednoducho pripraviť chutný čaj alebo liečivú tinktúru.

Poznáte túžobník?

Túžobník brestový je liečivá bylina z čeľade ružovité. Dorastá do výšky 100 až 150 centimetrov. Údajne boli liečivé účinky tejto rastliny známe už v antike, kedy sa z nej pripravovali mastičky. Oveľa neskôr sa z nej začala získavať aj látka, nazvaná salicín, ktorá našla uplatnenie v lekárstve. Táto látka bola využitá pri výrobe kyseliny acetylsalicylovej, čiže liečiva dnes známeho ako aspirín. Jej zdrojom je však i mnoho ďalších rastlín, napríklad vŕba či osika. Túžobník je v súčasnosti dobre rozšírený po celej Európe, v mnohých ázijských oblastiach i v Severnej Amerike.

Obľubuje vlhké až mokré pôdy. Rastie na lúkach, brehoch riek i v lužných lesoch. Rastlina je charakteristická plazivým podzemkom a vzpriamenou hranatou stopkou. Drobné kvety belavej až žltkastej farby vytvárajú vrcholíkovité súkvetia a príjemne voňajú. Túžobník kvitne v mesiacoch jún až august. Na liečebné účely sa zbierajú primárne kvety, ktoré sa následne sušia v tieni. Po sušenej rastline sa tiež môžete poobzerať na internete či v predajniach so zdravými potravinami.

Pozri aj: Mávajú s tebou? Povieme ti, ako skrotiť hormóny prirodzene

účinky túžobníka

Zdroj: Shutterstock®

Pri akých neduhoch vám pomôže?

Vo voňavých kvetoch túžobníka brestového sa nachádzajú cenné flavonoidy i rozličné silice. Rastlina tiež obsahuje vlákninu, triesloviny či minerálne látky. Má výrazné antibiotické, protizápalové aj antibiotické účinky. Keďže dokáže zmierniť teplotu a podporuje potenie, často sa využíva pri horúčke. Nápomocný je aj pri migrénach či reumatických bolestiach. Okrem toho túžobník podporuje imunitný systém a vplýva na prečistenie organizmu. Z kĺbov a tkanív napomáha odstraňovať kyselinu močovú.  

Táto bylina má tiež blahodarný vplyv na procesy trávenia a metabolizmus. Pôsobí na pravidelné vyprázdňovanie, no poradí si aj s problémami, ako je hnačka či plynatosť. Podporuje vylučovanie žlče a prečisťuje pečeň. Pozitívne ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy aj obličiek a pomáha pri liečbe ochorení močového ústrojenstva. Má močopudné účinky a telo zbavuje nadbytočnej vody. Pri nervozite a strese zase napomáha upokojovať nervový systém.

túžobníkový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Pripravte si z neho čaj alebo tinktúru!

Ak vás trápi migréna, zlé trávenie, chrípka či zavodnený organizmus, pripravte si túžobníkový čaj. Potrebujete naň jednu lyžičku sušených kvetov túžobníka a približne 2,5 dcl vriacej vody. Bylinu nechajte lúhovať asi 10 minút a následne sceďte. Počas akútnych stavov je vhodné dopriať si 2 až 3 šálky tohto nápoja denne. Okrem toho sa z tejto byliny pripravuje aj liečivá tinktúra. Zakúpiť si ju môžete v lekárni či na internete alebo sa dá pripraviť i v pohodlí domova.

Budete na ňu potrebovať 100 g sušeného túžobníka a 3 dcl alkoholu, napríklad vodky. Do vhodnej nádoby nasypte sušenú rastlinu, zalejte alkoholom, uzatvorte a trochu pretrepte, aby sa obsah dobre premiešal. Následne je potrebné nechať tinktúru lúhovať na slnečnom mieste aspoň 20 dní. Po scedení cez látku bude pripravená na použitie. Nezabudnite ju uschovávať na tmavom mieste.

tinktúra z túžobníka

Zdroj: Shutterstock®

Pri rozličných ťažkostiach pridajte do vody 5 kvapiek tejto tinktúry. Ak ste si ju niekde zakúpili, dodržujte dávkovanie na obale. Tento liečivý pomocník je užitočný pri bolestiach hlavy, horúčke, dne a reumatizme. Pomôže vám vylúčiť z tela soli a toxické látky. Rieši problémy s látkovou premenou aj vysokým cholesterolom a podporuje črevnú mikroflóru. Túžobník brestový však vo všeobecnosti nie je vhodný pre deti a tehotné aj dojčiace ženy.

Odporúčame: Tempeh ako alternatíva mäsa: Prečo ho zaradiť do svojho jedálnička?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Komadová 16.08.18 21:54

JK
karma
100.00

Bylinky zberám no túto som zatial nemala ale poznám ju

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní