Vieš, z akého materiálu sa skladá oblečenie? Na toto vždy mysli

Vieš, z akého materiálu sa skladá oblečenie? Na toto vždy mysli

Niekto uprednostňuje ľan, druhého naopak hryzie. Niekto obľubuje umelé vlákna, ktoré často nie je potrebné ani žehliť, druhý sa v nich extrémne potí. Prírodný, syntetický či zmesový materiál, každý má svoje výhody i nevýhody. Ktorý uprednostňujete vy? Podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ č. 1007/2011 o názvoch textilných vlákien a súvisiacom označení vláknového zloženia textilných výrobkov etiketou a iným označením poznáme 18 druhov prírodných materiálov a až 48 syntetických, prípadne vyrobených chemickým procesom.

Kupovať nové oblečenie by sme nikdy nemali impulzívne, oblečenie nemá byť len efektné, ale aj efektívne. Keď má niekto alergiu na nejaký materiál, prípadne ho odmieta zo subjektívnych dôvodov, napríklad vegán, nekúpi si žiadne oblečenie bez prečítania etikety. Prečo to však nerobíme všetci? Často pri kúpe prevládne konzum a neuvedomíme si jeho dopad na naše telo či na našu peňaženku. Všetky varovné znaky prehliadame a nakoniec si tú blúzku naozaj oblečieme len raz, či už bola nepohodlná strihom alebo materiálom. V tom momente sa však s najväčšou pravdepodobnosťou stáva odpadom. S rešpektom k svojmu zdraviu, životnému prostrediu i peňaženke sa musíme naučiť čítať zloženie materiálu a reakciu nášho tela na jednotlivé materiály.

Pozri aj: Ako sa zbaviť molí v domácnosti? Tieto 100 % účinné triky ocení každý

podľa čoho si vyberať oblečenie

Zdroj: Shutterstock®

Živočíšne alebo prírodné a rastlinné materiály

Menšiu skupinu materiálov tvoria prírodné materiály, ktoré môžeme rozdeliť na živočíšne a rastlinné. Medzi živočíšne patrí vlna, srsť či hodváb. Najčastejšie vzniká alergia na vlnu alebo srsť, ktorá sa môže prejaviť dermatitídou, ekzémom či klasickým kýchaním. Hodváb sa radí k luxusným materiálom, je to prírodné proteínové vlákno zo zámotkov priadky morušovej. Je ľahký, hladký, v lete chladí a v zime hreje. Pri ošetrovaní týchto materiálov musíme byť opatrnejší, ale všetko sa dá v pohode zvládnuť aj doma. Vlnený pulóver nám pri správnom praní vydrží roky, no na pulóvri zo syntetických materiálov bude počet praní vidieť.

hodvábne oblečenie

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšiu skupinu prírodných materiálov tvoria rastlinné, kde zaraďujeme bavlnu, ľan, konope, sisal a ďalšie menej známe, ako je kapok, abaka, broom, ramia, henequén, alfa, maguey. Bavlna je najbežnejším prírodným materiálom, ktorý sa používa na výrobu oblečenia. Je príjemná na nosenie, pokožka dýcha, údržba bezproblémová. Na druhej strane aj tu sa môže objaviť alergia, hlavne ak je oblečenie chemicky ošetrované, obsahuje jedovaté látky alebo použité farby obsahujú ťažké kovy. Netýka sa to len sýtych farieb, ako si myslíme, ale často aj bielej tkaniny, ktorá môže obsahovať karcinogénne látky z pesticídov použitých pri pestovaní bavlny, ale aj konzervačných látok pri jej uskladnení. Ľan je správnou voľbou hlavne v lete, pomáha pokožke dýchať, odvádza pot a chladí. Zo začiatku môže byť ľanové oblečenie drsnejšie, ale praním sa stáva príjemnejším a komfortnejším. Odradiť by nás mohla iba jeho krčivosť, čo je charakteristickým znakom ľanového oblečenia. Pranie ľanového oblečenia tiež nie je problém, vynechať by sme mali iba sušičku.

Musíš vidieť: Vieš, ako sa v lete obliecť a nespotiť sa? Skús tento materiál!

organické oblečenie

Zdroj: Shutterstock®

Textil z dreva

Viskóza, lyocel a modal sú materiály vyrobené z regenerovanej celulózy. Síce sú vyrobené z dreva, ale celulóza vzniká až chemickým procesom a následne pretláčaním cez trysky vzniká vlákno. Je to teda prírodný materiál, ktorý prešiel chemickou úpravou. Modal je oproti viskóze hladší a jemnejší. Výhodou je o 50 % vyššia savosť ako u bavlny, ale aj väčšia krčivosť.

modalová šatka z dreva

Zdroj: Shutterstock®

Aj syntetické materiály majú svoj význam

V ponuke syntetických materiálov nájdeme akryl, elastan, niekoľko poly-materiálov, ako polyimid, polyamid, polylaktid, polyetylén, polypropylén, polyester, polyuretán a ďalšie. Ak si kupujeme oblečenie, mali by sme si uvedomiť, že prichádza do priameho kontaktu s našou pokožkou a poznať jeho zloženie. Nie každý syntetický materiál je zlý, dôležité je vybrať si ten správny na konkrétny druh oblečenia. Akryl bol vyvinutý ako náhrada za drahú vlnu, ktorá navyše vyvolávala aj alergické reakcie. Je ľahký, príjemný na dotyk, drží tvar a jeho ošetrovanie je jednoduchšie v porovnaní s vlnou. Nevýhodou je, že po čase sa začnú tvoriť na oblečení žmolky. Významné a nenahraditeľné miesto obsadili syntetické materiály vo funkčnom oblečení, kde svojimi vlastnosťami vysoko prevyšujú prírodné materiály.

akrylové oblečenie so žmolkami

Zdroj: Shutterstock®

Rada na záver

V každom prípade by sme sa mali dodržať niekoľko pravidiel. Po kúpe oblečenia pred jeho prvým použitím ho 1 aj 2-krát podľa druhu operieme, vyhýbame sa spodnej bielizni tmavých farieb, volíme biele alebo pastelové, najlepšie z biobavlny. Púšťanie farby pri prírodných materiáloch je bežné, keďže sú zväčša nestálofarebné, ostražitosť naopak zvýšime pri púšťaní farieb zo syntetických materiálov.

Materiálové zloženie oblečenia nemôžeme deliť len na prírodné a syntetické, častokrát sa využívajú práve zmesové materiály, ktoré vznikajú kombináciou prírodných a syntetických materiálov. Je len na nás, ktorý materiál si vyberieme s prihliadnutím na našu pokožku, zdravie, ale aj na jeho funkčnosť. Oblečenie tvorí našu ďalšiu pokožku, nebuďme teda bezohľadní a vyberajme rozumne!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Maxianová 22.03.19 19:49

MM
karma
100.00

mám rada materiály príjemné na dotyk, prírodné, ale na vlnu som tiež alergická, nemôžem ju mať priamo na tele

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 24.03.19 20:48

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 15.04.19 16:19

karma
127.00

Materiál je veľmi dôležitý, hlavne ak nechceme stále nakupovať.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní