Prečo by ste mali jesť škoricu? Tu je 5 dôvodov

Prečo by ste mali jesť škoricu? Tu je 5 dôvodov
  • 30.07.2016
  • Vladimíra Drábiková

  • 40
  • 7

Škorica je veľmi obľúbená korenina v kuchyni a v spojení s jahodami, alebo so šľahačkou je priam neuveriteľne chutná. Okrem toho, že je dobrou náhradou za cukor, škorica má aj ďalšie zdravotné výhody. Tak, a teraz si môžete okoreniť nielen svoje jedlo, ale aj život.

Škorica je korenie, ktoré pochádza z vetiev divokých stromov, ktoré patria do rodu „Cinnamomum“. Jej pôvod siaha do Karibiku, Južnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie.

Existujú dva druhy škorice, jedna je drahšia a menej známa - Cassia škorica a druhá je lacnejšia, bežne používaná - Ceylon škorica.  Či drahá, alebo lacná, škorica sa považuje za druhé najpopulárnejšie korenie (hneď po čiernom korení) v Európe a v Egypte. Liečili sa ňou aj zdravotné problémy ako artritída, bolesť v krku a psychika.

Odporúčame prečítať: 6 dôvodov, prečo jesť ryžu pravidelne

Prečo by ste mali jesť škoricu? Tu je 5 dôvodov, skorica pre zdravie, preco by sme mali konzumovat skoricu

Zdroj: Shutterstock®

Bojuje s infekciami a vírusmi

Škorica je naozaj dobrá v obrane organizmu pred chorobami len preto, že korenie je prírodným antimikrobiálnym, antibiotickým, protiplesňovým  antivirotikom.

Toto korenie je na posilnenie imunity, čo je dôvod, prečo mnoho kultúr používa škoricu ako prírodný prostriedok k boju proti silnej infekcii a vírusom. Niektoré štúdie dokonca ukázali, že škorica môže znížiť riziko nákazy vírusom HIV.

Lieči Candida

Po prvé, je veľmi dôležité povedať si, čo je to Candida. Je to parazitická huba, kvasinka, ktorá spôsobuje hubové infekcie v črevách a ústach. Takže by ste mali papať veľa škorice, aby sa jej protiplesňové vlastnosti mohli ihneď pustiť do boja so škodlivinami.

Škorica znižuje množstvo nebezpečných Candida albicans. Výskumníci preukázali, že ľudia ktorí dostali extrakt škoricového oleja alebo škorice,  mali zníženú reakciu na Candida. Dokonca funguje priam protizápalovo, čo umožňuje ešte lepšiu prevenciu.

Škorica tiež posilňuje imunitu, kontroluje hladinu cukru v krvi a celkovo vyvažuje trávenie.

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Kokosovo-mangová chia torta

Prečo by ste mali jesť škoricu? Tu je 5 dôvodov, skorica pre zdravie, preco by sme mali konzumovat skoricu

Zdroj: Shutterstock®

Alergie

Neviem, ako sa ľudia cítia, keď majú alergiu, ale poväčšine nie moc príjemne. Začervenané oči, neustále kýchanie či smrkanie vie byť nepríjemné a unavujúce. Niektoré štúdie ukázali, že ľudia, ktorí trpia alergiami práve vďaka škorici nemajú tak silné alergické reakcie.

Škorica nielenže znižuje zápal a bojuje proti histamínu, ale tiež pomáha znížiť príznaky astmatického záchvatu.

Lepšia a krajšia pokožka

Ktoré vlastnosti zo škorice môžu zlepšiť vašu pokožku? Je to jednoduché, škorica má antibiotické a antimikrobiálne účinky, ktoré chránia pokožku pred infekciami, vyrážkami, alergickými reakciami a podráždením. Ak ju chcete použiť na vašu pokožku, kúpte si škoricový olej, alebo si vyrobte škoricový zábal, či masku.

Je jednoduchšie a účinnejšie použiť škoricový olej, ktorý aplikujete priamo  na pokožku, a tým si znížite opuch, začervenanie, stlmíte bolesť a utlmíte zápal.

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce domáce rožky!

Prečo by ste mali jesť škoricu? Tu je 5 dôvodov, skorica pre zdravie, preco by sme mali konzumovat skoricu

Zdroj: Shutterstock®

Zlepšuje váš dych a zubné zdravie

Aj keď môže znieť škoricová pasta ako bláznivý nápad, rozhodne to odvedie adekvátnu prácu. Niektorí ľudia ju používajú ako prírodné antibakteriálne ústne vody, alebo zubný prášok, pretože je silnejšia než iné prírodné extrakty. Ako ukazujú štúdie, škorica chráni vaše zuby pred baktériami, ktoré spôsobujú zápach z úst.

Ako viete, baktérie spôsobujú zápach z úst, zubný kaz, zápal dutín alebo infekcie. V spojení škorice s mätou piepornou máte priam nezničiteľný dvojboj: obe sa dajú použiť ako prírodné dochucovadlá a osviežovače. 

Odporúčame prečítať: Želé a želatína, aký je rozdiel?


  • 40
  • 7
Návrat hore
Autor článku

7 komentárov

Martina Zahoranová 30.07.16 12:27

MZ
karma
92.00

škoricu zbožňujem a dávam si ju kam len môžem... kedysi boli aj škoricové žuvačky, škoda že už sa nevyrábajú mňam :-)

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 30.07.16 15:24

IM
karma
100.00

škorica je dobrá aj proti hnačke lyžička škorice a slivovica dat do štamprlíčka zmiešat a vypit

  • 0
Odpovedať

Marie Gutmannová 30.07.16 15:43

MG
karma
105.00

moje obľúbené škorica - jablko = čaj :)

  • 0
Odpovedať

Lucia Kobíková 30.07.16 21:30

LK
karma
100.00

Tak toto som vazne nevedela, skoricu mam rada aj ked ju nejedavam casto ale asi zacnem...

  • 0
Odpovedať

30.07.16 22:53

karma
-1.00

az na to, ze je to presne naopak :D - lacna, bezne pouzivana skorica (zvana aj ako neprava skorica, povodom z Ciny) je Cassia a prava skorica (povod zo Sri Lanky) ktora je 10x ucinnejsia nez Cassia je Cejlonska, ale ta je aj hodne, hodne drahsi a bezne sa kupit neda, iba v specializovanych predajniach alebo BIO obchodoch zo zdravou vyzivou. "Cejlonska" skorica od Vitany, dostupna v potravinach je podvod. Je to obycajna cassia skorica z nespravnym nazvom na obale. Je mozne to vidiet na celej, nepomletej skorici, ktoru tiez nazyvaju nespravne Cejlonska. Celjonska vizera inac nez cassia



Problemom je, ze skorica obsahuje nebezpecnu latku Kurmnin (nebezpecny toxin pre pecen a oblicky). Cejlonska ho obsahuje 0,004% a Cassa 5%. Taktiez uz spominane medicinske ucinky su u Cejlonskej 10x vyssie oproti Cassii.

Najlacnejsiu Cejlonsku som nasiel v tomto eshope:
http://www.sonnentor-obchod.sk/skorica-cejlon-mleta-bio-1kg

bezna cena je okolo 2€ za 50g Cejlonskej skorice.

  • 1
Odpovedať

Martina Styková 11.08.16 14:37

MS
karma
-1.00

škoricu milujem v káve,ale,aj na raňajky s jogurtom :)

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 27.08.16 15:49

karma
80.00

škoricu používam aj ráno do citrónovej vody práve preto,že som čítala že pomáha zmiernovať alergie a zdá sa že to zaberá... je august bežne najhorší mesiac v roku -u mňa čo sa alergie týka ... a zatial som úplne v pohode , super článok niečo som vedela a niečo nie

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bezmäsité jedlá

Babičkine tvarohové guľky plnené ovocím: Lahôdka pre každého!

  • 73
  • 10
  • 24.08.2020
Raňajky

Recept na banánové lievance, ktorých príprava ti nezaberie celú večnosť

  • 26
  • 4
  • 27.06.2020
Bezmäsité jedlá

Cuketové placky so syrom: Najlepší recept, aký existuje!

  • 222
  • 10
  • 31.08.2020
TOPlist