Čo signalizuje silný zápach tela? Radšej ho neignoruj, môže to byť vážne!

Čo signalizuje silný zápach tela? Radšej ho neignoruj, môže to byť vážne!

Telesný zápach je celkom prirodzený. Avšak nie každý zápach, ktorý vylučuje náš organizmus, je úplne normálny. Jednoducho môžeme povedať, že nie je smrad ako smrad. Totižto po skonzumovaní niektorých druhov potravín môže náš organizmus prirodzene „smrdieť“. Je to najmä po skonzumovaní cibule alebo cesnaku, špargle, lososa, kávy, alkoholu či pálivých jedál. O prirodzenom zápachu organizmu môžeme hovoriť aj v dôsledku starnutia.

Zaujímavé však je, že zápach tela hral v minulosti veľmi dôležitú úlohu v živote človeka. Kedysi sa totižto nevyužívali žiadne parfumy na prekrytie akéhokoľvek telesného zápachu. Prirodzené telesné pižmo tak bolo zdrojom mnohých informácií. Dokonca naši predkovia tvrdili, že telesná vôňa bola akousi kľúčovou zložkou reči tela. Aj dnes akýkoľvek neprirodzený zápach tela prezrádza množstvo dôležitých informácií, ktoré by ste určite nemali podceňovať.

Telesný zápach dokáže odhaliť aj tie najzávažnejšie choroby, ktoré vďaka nemu dokážu lekári podchytiť včas a nasadiť liečbu, kým nie je neskoro!

Odporúčame: Extrémne žehlenie: Najšialenejší šport v súčasnosti – ideš do toho?

choroba a telesný zápach

Zdroj: Shutterstock®

Čo signalizuje zápach tela?

Určite vám je jasné, že pri zápachu tela sa môžeme baviť o pote, ktorý náš organizmus vylučuje. Práve pot je dôvodom, prečo naše telo smrdí. No nielen samotný pot je prvotnou príčinou. Primárne môžeme hovoriť o baktériách, ktoré sú súčasťou nášho tela. Baktérie sa živia látkami obsiahnutými v pote, ktorý je zároveň ideálnym prostredím na ich rozmnožovanie. A keď sa baktérie „kŕmia“, tak produkujú plyn. A práve daný plyn spôsobuje to, že náš organizmus jednoducho nepríjemne zapácha. Pokiaľ ide o telesný zápach, tak ten je celkom prirodzený aj u obéznych ľudí, u ľudí s nedostatočnou hygienou, ale celkom ľahko takýto zápach dokáže poukázať na zdravotné problémy.

V chorom tele sa mení zloženie samotného potu. Preto pot, ktorý vylučujeme, môže poukázať na chorobu, ktorú je potrebné liečiť. Najčastejšie ide o cukrovku, poruchu štítnej žľazy, tráviace problémy či problémy s pečeňou. Nepríjemný zápach tiež produkujú ľudia trpiaci psychickými problémami či pri nadmernom strese.

Aké konkrétne zdravotné problémy signalizuje zápach tela:

  • amoniakový zápach – problémy s močovým mechúrom alebo obličkami,
  • zápach po zhnitých jablkách alebo acetóne – problémy so srdcom alebo tenkým črevom,
  • zápach po tuku alebo masle – problémy s pečeňou alebo žlčníkom,
  • kozí zápach (po kozom syre) – schizofrénia,
  • zápach po spálených pneumatikách – nádor na mozgu,
  • kyslí zápach z úst – astma alebo cystická fibróza,
  • zápach po zvetranom pive – problémy s lymfatickými uzlinami,
  • zápach po spečenom chlebe – týfus,
  • rybí zápach – ochorenie pľúc, priedušiek a celkovo problémy s dýchacími cestami.
čo spôsobuje telesný zápach

Zdroj: Shutterstock®

Každý zápach tela dokáže prezradiť veľa o našom zdravotnom stave. Okrem vyššie spomínaných príznakov môžeme spomenúť aj zapáchajúce chodidlá, ktoré môžu naznačovať chorobu zvanú atletická noha. Nezvyčajný zápach na toalete po vykonaní veľkej potreby môže poukázať na problémy s intoleranciou na laktózu či silne zapáchajúci moč môže signalizovať infekciu močových ciest.

Telesný zápach teda dokáže prezradiť veľa informácií o našom zdravotnom stave. Je to spôsobené tým, že každá choroba vyvoláva určité zmeny v organizme. V dôsledku toho organizmus človeka prestáva pracovať normálne. Každá choroba rozkladá určité látky, produkuje rôzne baktérie, ktoré sa hromadia a spôsobuje nepríjemný zápach.

Zaujme ťa: Najlepšie cviky pre seniorov: Ako zostať v pohybe a plní energie?

Aktualizovaný článok: 15.11.2022


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 25.11.19 07:30

ĽŠ
karma
100.00

Neprirodzený zápach tela skutočne prezrádza množstvo dôležitých informácií, ktoré by sme určite nemali podceňovať.

  • 1
Odpovedať

Jana Čipková 25.11.19 20:49

karma
107.00

Niektoré zápachy ľudského tela poznám, niektoré sú pre mňa nové. Ja poznám aj starecký zápach, alebo pach, ktorý je predzvesťou Parkisona.

  • 5
Odpovedať

Janka Komadova 17.11.22 18:51

karma
-1.00

Zas som sa dozvedela veľa nového

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní