Nosenie respirátorov nie je oddnes povinné už nikde. Na ktorých miestach ich odborníci stále odporúčajú?

Nosenie respirátorov nie je oddnes povinné už nikde. Na ktorých miestach ich odborníci stále odporúčajú?

Mnohí už na pandémiu choroby COVID-19 postupne zabúdajú. Posledný rok sa v mnohých kútoch sveta niesol v znamení rušení rôznych opatrení, ktoré mali prispieť k zamedzeniu šírenia ochorenia a ochrane zdravia ľudí.

WHO začiatkom mája odvolala stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu. Na Slovensku sa dnešným dňom ruší posledná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) súvisiaca s koronavírusom. 

Od 15. mája ÚVZ SR zrušil vyhlášku č. 35/2022, ktorá nariaďovala nosenie respirátorov na niektorých miestach, a to v nemocniciach, ambulanciách lekárov, lekárňach, ako aj domovoch sociálnych služieb. Oddnes už nie je povinné prekrytie horných dýchacích ciest na Slovensku nikde. 

Z tlačovej správy ÚVZ SR: „K tomuto kroku pristupujeme vzhľadom na postupné zlepšovanie epidemiologickej situácie vo výskyte akútnych respiračných ochorení na území Slovenskej republiky. Išlo o poslednú vyhlášku ÚVZ SR súvisiacu s COVID-19, ktorá bola ešte v platnosti. Vývoj epidemiologickej situácie budeme naďalej dôsledne monitorovať.“

Na ktorých miestach odborníci stále odporúčajú prekrytie dýchacích ciest?

Hoci ÚVZ SR zrušil povinnosť nosiť respirátory na vyššie spomenutých miestach, naďalej ich používanie odporúča z dôvodu ochrany zdravia zraniteľných skupín osôb, ako sú ľudia s akútnymi a chronickými ochoreniami, imunokompromitované osoby, tehotné ženy či starší jedinci.

Okrem toho odporúča prekrytie horných dýchacích ciest osobám s prejavmi respiračného ochorenia a na preplnených miestach – v prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy, preplnených interiéroch (kino, obchody, úrady), na hromadných podujatiach v exteriéri či počas cesty do zahraničia v hromadných prostriedkoch a na letiskách.

Rovnako pripomína dôležitosť dôkladnej hygieny rúk s cieľom ochrany svojho zdravia a prevencie infekčných ochorení. 

- Anketa

NOSÍTE RESPIRÁTORY ALEBO RÚŠKA NA ODPORÚČANÝCH MIESTACH?

Odpovedali 4 ľudia  

Nie, respirátory ani rúška už veľmi dlho nenosím.
75%
Respirátor používam pri ceste vo verejnej hromadnej doprave.
0%
Po rúšku alebo respirátore siahnem v prípade potreby v preplnených miestach.
25%
Respirátor nosím pravidelne kvôli môjmu zhoršenému zdravotnému stavu.
0%

Zdroj info: www.uvzsr.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní