Oman pravý vyrieši mnohé zdravotné ťažkosti. Odhaľ, ktoré!

Oman pravý vyrieši mnohé zdravotné ťažkosti. Odhaľ, ktoré!

Oman pravý obľubuje teplé a slnečné stanovištia. Dokonca i jeho kvet vyzerá ako malé slnko s mnohými žltými lúčmi. Táto bylina však ponúka toho oveľa viac ako len pekné kvety. Ukrýva totiž množstvo cenných látok a hneď v niekoľkých smeroch podporuje ľudské zdravie. Ak sa chcete o tejto bylinke dozviete viac, určite neprehliadnite nasledujúci článok! Prezradíme vám, ako oman pravý vyzerá, aké má účinky a ako ho správne používať.

Poznáte oman?

Oman pravý je trváca liečivá aj okrasná rastlina z čeľade astrovité. Dorastá do výšky 50 až 150 centimetrov, je medonosná a ľudovo sa jej hovorí aj konské oko. Prirodzeným areálom jej výskytu je široký pás naprieč európskymi a ázijskými oblasťami. Oman pravý rastie od západnej Európy až po severozápadnú Indiu. Má rád slnečné a teplejšie stanovištia. Vyskytuje sa najmä pri potokoch alebo vo vlhkých priekopách. Rovnako je často vysádzaný v záhradkách. Charakteristický je hlavne hrubým a rozvetveným koreňom, ktorý je zvonku hnedý a zvnútra biely. Navyše príjemne vonia.

Z koreňa vyrastá ružica prízemných dlhých listov aj vysoká priama stonka, ktorá sa v hornej časti vetví. Zo stonky tiež vyrastajú široké listy vajcovité tvaru. Kvety sa objavujú najmä v letných mesiacoch. Trúbkovité a jazykovité kvety žltej farby sú usporiadané vo veľkých úboroch. Na liečebné účely sa počas jesene zberá práve spomínaný koreň omanu. Ten je vhodné sušiť pri teplote do 35°C. Uchovávajte ho v dobre uzatvárateľných nádobách, nie je však veľmi dlhú dobu. Koreň sa totižto pri dlhodobom skladovaní výrazne znehodnocuje.

Odporúčame: Zákerná mononukleóza: Takéto sú príznaky choroby z bozkávania!

liečivé účinky omanu

Zdroj: Shutterstock®

Prekvapí vás mnohými účinkami

Oman pravý obsahuje horčiny, éterické oleje, triesloviny i flavonoidy. Okrem toho je zdrojom inulínu. Koreň omanu ho pritom obsahuje najviac práve počas jesene. Ide o vlákninu, vďaka ktorej má rastlina významný vplyv na funkciu čriev. Oman podporuje črevnú mikroflóru aj proces trávenia a napomáha pravidelnému vyprázdňovaniu. Blahodarne vplýva na tvorbu žalúdočných štiav i žlče. Liečivá droga z omanu má detoxikačné aj antiseptické účinky, čistí telo od škodlivín a podporuje obranyschopnosť aj látkovú premenu.

Taktiež prispieva k udržiavaniu normálnej hladinu cukru. Táto bylina okrem toho pôsobí aj močopudne, vďaka čomu prispieva k regulácii vody v organizme a predchádza jej nadmernému zadržiavaniu. Využívaná je tiež pri rozličných ochoreniach dýchacieho traktu. Oman podporuje vykašliavanie aj rozpúšťanie hlienov. Uplatnenie našiel napríklad pri liečbe zápalu priedušiek. Zvonka je možné využiť rastlinu na liečbu kožných rán či vyrážok.

omanový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako podporiť omanom svoje zdravie?

Koreň omanu si môžete nazbierať a vysušiť, no rovnako ho v sušenej forme bez problémov zakúpite aj na internete, v lekárni alebo predajniach so sypanými čajmi či zdravými potravinami. Na prípravu liečivého omanového čaju postačí jedna lyžička sušenej drogy. Tú zalejte v pohári 2 dcl vriacej vody, nechajte lúhovať maximálne 15 minút a sceďte. Tento nápoj si doprajte pri nepríjemnom dusivom a dráždivom kašli či ťažkostiach s hlienmi. Rovnako ho môžete vyskúšať pri žalúdočných ťažkostiach, nechutenstve alebo zlom vyprázdňovaní.

Čaj z omanu prečistí organizmus a zabojuje proti zápalovým procesom v tele. Silnejší odvar z tejto rastliny môžete zase použiť na prečistenie a dezinfikovanie pokožky tela i pleti. Podporíte tak jej rýchlejšie hojenie a eliminujete nadmerné mastenie. Dostupná je tiež liečivá tinktúra z omanu pravého. Tá má rovnako blahodarný vplyv na tráviaci aj dýchací trakt človeka. Užíva sa po kvapkách niekoľkokrát denne. Vždy dodržujte odporúčané dávkovanie, ktoré je uvedené na etikete produktu.

Pozri aj: Krivica: Choroba našich prastarých mám je späť! Čo s ňou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní