Rakovina žalúdka: Kto je najviac ohrozený? Tieto príznaky neignoruj!

Rakovina žalúdka: Kto je najviac ohrozený? Tieto príznaky neignoruj!

Rakovina žalúdka patrí medzi často sa vyskytujúce nádorové ochorenia. Táto choroba je o to zákernejšia, že sa často začína prejavovať až v neskorších štádiách, kedy je aj liečba oveľa náročnejšia. Na vzniku rakoviny žalúdka sa pritom môžu podieľať rozličné faktory. Vplyv má strava i genetika. V nasledujúcom článku sa dozviete všetky dôležité informácie o tomto vážnom ochorení.

Aké sú štatistiky rakoviny žalúdka?

Podľa štatistík má počet zhubných nádorov v žalúdku v posledných rokoch klesajúcu tendenciu. Aj napriek tomu rakovinu žalúdka stále zaraďujeme medzi najrozšírenejšie typy rakoviny. Pomerne frekventovaná je hlavne v rozvojových krajinách, no vyšší výskyt je zaznamenaný napríklad i v Japonsku. Častejšie postihuje mužov, a to najmä vo veku od 40 do 60 rokov.

Za týmto ochorením v prvom rade stojí nádor, ktorý vznikol v žalúdku. Rakovina žalúdka sa však v niektorých prípadoch vyvíja aj z pôvodne neškodných benigných polypov, ktoré sa nachádzajú na sliznici žalúdka. Vplyvom určitej genetickej zmeny môže dôjsť k nekontrolovateľnému množeniu týchto buniek, a teda k začiatku nádorového bujnenia.

Pozri aj: Zabudni na citrón! Neuveríš, ale slaná voda je vraj prospešnejšia!

rizikové faktory rakoviny žalúdka

Zdroj: Shutterstock®

Čo zvyšuje riziko vzniku ochorenia?

Na vznik a rozvoj tohto ochorenia má vplyv množstvo rozličných faktorov. Bezpochyby najvýraznejším z nich je práve stravovanie. Riziková je častá konzumácia veľmi mastných alebo slaných jedál. Nežiadúci vplyv tiež môžu mať potraviny s vysokým obsahom škrobu či jedálniček chudobný na kvalitné tuky a bielkoviny.

Vyššie riziko rakoviny žalúdka majú jedinci, ktorí fajčia alebo sú v častom kontakte s ionizačným žiarením. Nezanedbateľný vplyv má i genetika. Spúšťačmi ochorenia tiež môžu byť i rôzne infekčné ochorenia, ktoré spôsobujú dráždenie sliznice žalúdka. Do rakoviny žalúdka napríklad môže vyústiť infekcia, spôsobená baktériou, nazvanou Helicobacter pylori. Viac ohrozené sú i osoby, ktoré trpia chronickou gastritídou.

prejavy rakoviny žalúdka

Zdroj: Shutterstock®

Všímajte si i malé zmeny v zdravotnom stave!

Problémom je, že rakovina žalúdka sa v začiatočných štádiách zvyčajne vôbec neprejavuje. O to viac by sme mali dávať pozor na zmeny vo svojom zdravotnom stave. Medzi prvotné príznaky tohto ochorenia môžeme zaradiť nevoľnosť, pocit plnosti či nechuť do jedla. Tieto príznaky sa však veľmi často vyskytujú aj pri skonzumovaní nevhodnej potraviny či zhoršenom trávení. Zbystriť pozornosť by sme mali vtedy, ak sa spomínané ťažkosti vyskytujú dlhšiu dobu, a to aj bez určitej súvislosti s prijímaním potravy.

V ďalších fázach ochorenia sa objavuje zvracanie či ťažkosti s prehĺtaním. Veľmi časté sú bolesti v oblasti nadbruška. Taktiež môže postupne dochádzať k strate váhy. Človek je viac unavený a jeho zdravotný stav sa pomaly zhoršuje. V niektorých prípadoch, najmä v neskorých štádiách, sa môže objaviť zvracanie krvi. Tá sa však môže nachádzať i v stolici. Pri pretrvávajúcich žalúdočných ťažkostiach je vhodné prekonzultovať zdravotný stav s lekárom. Iba ten môže nariadiť potrebné vyšetrenia a stanoviť liečbu.

prevencie rakoviny žalúdka

Zdroj: Shutterstock®

Prevenciu netreba podceňovať

Mnohé rizikové faktory rakoviny žalúdka, ako je vek či genetika, ovplyvniť jednoducho nevieme. Niektoré z nich však eliminovať vieme, čím môžeme účinne znížiť riziko vzniku tohto zákerného ochorenia. V našich rukách je napríklad to, čo konzumujeme. Mastné jedlá, údeniny a iné potraviny s vysokým obsahom soli by sme mali konzumovať len príležitostne. V jedálničku by mala, naopak, prevládať čerstvá zelenina a ovocie.

Strava by tiež mala byť bohatá na vlákninu, vitamíny D a C i selén. K zdravým stravovacím návykom by sa mala pridať i dostatočná pohybová aktivita. Vhodné je ďalej obmedziť pitie alkoholu a fajčenie. V rámci prevencie by sme tiež nemali podceňovať žalúdočné a tráviace ťažkosti. Rozličné žalúdočné vredy či zápaly žalúdka je potrebné včas liečiť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Jana Komadová 11.06.18 17:06

JK
karma
100.00

Zákerná choroba

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 11.06.18 17:18

karma
108.00

Veľmi poučný článok.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 11.06.18 18:15

ĽŠ
karma
100.00

Strašiak, ktorého netreba podceňovať!

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 11.06.18 20:50

karma
109.00

Už len to slovo RAKOVINA,vo mne vyvoláva hrôzu.

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 11.06.18 23:01

karma
107.00

Rakovina je veľký strašiak súčasnej doby.

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Remencová 12.06.18 19:30

AR
karma
103.00

ano, clovek by si mal dat pozor co si dava do zaludka... slovensko "vedie" aj ako krajina s najcastejsou rakovinou hrubeho creva.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní