Syndróm nepokojných nôh: Pozri sa, prečo vzniká a ako sa prejavuje!

Syndróm nepokojných nôh: Pozri sa, prečo vzniká a ako sa prejavuje!

Cítite v nohách neustálu potrebu nimi hýbať? Často vám tŕpnu nohy alebo vás dokonca svrbia, pália či bolia, a to predovšetkým v noci? Máte hrôzu z predstavy sedavého zamestnania? Ak bola pri väčšine otázok vaša odpoveď áno, je najvyšší čas navštíviť neurológa. Syndróm nepokojných nôh totiž patrí do skupiny neurologických porúch. A úprimne, ide o mimoriadne nepríjemný a otravný syndróm, s ktorým sa funguje naozaj ťažko. Veď už len samotný fakt, že na ostatných pôsobíte ako neustála kôpka nervov, je veľmi nepríjemný. Čo sa s tým dá teda robiť? A prečo vás vlastne tento syndróm navštívil? Poďte s nami hľadať odpovede!

Pozri aj: Prepadávajú ťa depresívne nálady? Spoľahni sa na pomoc prírody!

kŕče v nohách

Zdroj: Shutterstock®

Vyskúšali ste už všetko, no len s krátkodobým účinkom?

Mnohí ľudia, trpiaci syndrómom nepokojných nôh (angl. Restless Legs Syndrome alebo RLS), skúšajú všetko možné aj nemožné, od užívania magnézia a vitamínov, masírovania nôh, cez ich stláčanie či nekonečné prechádzanie sa po byte, až po zvýšený pitný režim a najrôznejšie kúpele nôh. To všetko má však len krátkodobý efekt. Okrem v úvode spomenutých symptómov sa syndróm nepokojných nôh prejavuje aj kŕčmi v nohách, náladovosťou, vyplývajúcou z únavy a celkovou nervozitou v končatinách.

Uvedené prejavy sa ozývajú v prevažnej miere večer alebo v noci. Naopak, počas fyzickej aktivity či chôdze sa symptómy neprejavujú.

nervozita v nohách

Zdroj: Shutterstock®

Kto alebo čo v tom má teda prsty?

Čo vlastne stojí za vznikom tohto ochorenia? Odpoveď síce nie je jednoznačná, ale vedci tvrdia, že vinníkom je dopamín, respektíve jeho nedostatok v mozgu a celková nerovnováha v nervovej sústave. Syndróm nepokojných nôh postihuje častejšie ženy, než mužov a trpí ním približne každý desiaty človek, čiže rozhodne nemôže byť reč o zriedkavom probléme. Výnimku dokonca netvoria ani deti.

Častokrát sa tento syndróm vyskytne práve v tehotenstve, predovšetkým v období tretieho trimestra, ako dôsledok hormonálnej nerovnováhy. Existuje aj teória, že práve tehotné ženy bývajú často týmto syndrómom postihnuté, pretože im rastúci plod odoberá kyselinu listovú.

Prečítaj si: Mravčenie v rukách a nohách: Zisti, kedy ide o závažný problém!

dôvody nespavosti

Zdroj: Shutterstock®

Kto je ešte ohrozený?

Rizikovými sú aj pacienti s ochorením obličiek, úzko súvisiacim s nedostatkom železa. Veľakrát sa syndróm nepokojných nôh objavuje aj u ľudí, holdujúcich alkoholu, nikotínu, ale aj kofeínu vo veľkom množstve. Hoci tento nepríjemný syndróm treba riešiť s neurológom, predchádzať mu alebo zmierniť jeho príznaky dokážete zvýšeným príjmom železa - feritínu, ktorý má schopnosť priaznivo ovplyvniť pohybový aparát. To isté platí o horčíku a draslíku. Pomáhajú aj relaxačné a uvoľňujúce cvičenia, ideálne joga a rovnako aj obmedzenie kofeínu.

- Anketa

MÁTE SYNDRÓM NEPOKOJNÝCH NÔH?

Odpovedalo 189 ľudí  

Áno
81%
Neviem to isto, ale pár príznakov sa zhoduje
12%
Nie
7%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Alena Pagáčová 06.08.18 14:47

AP
karma
-1.00

Aj ja to mávam a počas tehotenstva to bolo neznesiteľné...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.01.19 10:17

JK
karma
100.00

Naštastie tento problém nemám

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní