Vzácne morské riasy wakame: Zisti, koľko zdravia ti vie dať more!

Vzácne morské riasy wakame: Zisti, koľko zdravia ti vie dať more!

O morských riasach sme vás už párkrát informovali, pretože si myslíme, že rozhodne stoja za pozornosť. A hoci nie sú vizuálne vôbec príťažlivé, v každom prípade ich more obdarilo výnimočne vzácnym obsahom, ktorý, ako bolo vedecky preukázané, prospieva nášmu zdraviu a kráse. Preto sme sa dnes rozhodli vziať vás na ďalšiu z potuliek podmorským svetom a predstaviť vám morské riasy wakame. Ak vás teda zaujíma, aký účinok majú na naše telo a zdravie, nasledujúce riadky sú určené práve vám.

Morské riasy aj pre nás - suchozemcov

Ako sme už neraz spomínali, pre nás Slovákov nie sú morské riasy príliš typickou stravou či doplnkom výživy. Zástancovia faktu, že človek má konzumovať to, čo rastie v jeho bezprostrednom okolí, s nami zrejme súhlasiť nebudú, no my sme presvedčení, že morské riasy majú veľa toho, čím vedia výrazne prospieť aj zdraviu nás – suchozemcov. Preto by sme sa darom oceánu nemali brániť ani my. Dnes nás ale bude zaujímať jedna konkrétna riasa. Wakame (lat. Undaria pinnatifida) je jedna z tradičných morských rias, podobná o čosi známejšej riase kombu.

Ochutnaj: Pozoruhodná morská riasa kelp: Zisti, v čom je bezkonkurenčná!

použitie morských rias

Zdroj: Shutterstock®

Riasa s príjemnou chuťou aj arómou

Ide o dlhú riasu s typicky zelenými listami a jej domovom je ostrov Hokkaidó. Má jemnú arómu, príjemnú chuť a hodí sa tak pre studenú ako aj teplú kuchyňu. Vynikajúca bude tak v šaláte ako aj v rizote či v polievke, predovšetkým, ak obľubujete tradičnú miso polievku. Stačí, keď kúsok riasy namočíte do vody približne na 15 minút a vzápätí je pripravená do šalátu alebo na varenie.

Ak ste z tých, ktorí si vždy svedomito prepočítavajú kalórie, wakame obsahuje asi 48 kcal na 100 gramov. V každom prípade hovoríme o vysoko kvalitnom zdroji bielkovín.

konzumácia morských rias

Zdroj: Shutterstock®

Čo nájdeme vo wakame?

Wakame sú plné vitamínov (najviac B a C), vlákniny a pokiaľ ide o minerálne látky, v týchto riasach ich nájdete takmer o štvrtinu viac, ako v zelenine, ktorú bežne konzumujeme. Reč je najmä o jóde, vápniku a železe. Tak čo, ešte stále si myslíte, že morské riasy pre nás nie sú prínosné a zaujímavé? Wakame navyše výrazne posilňuje krvný obeh a pri pravidelnej konzumácii dokáže čistiť krv.

Japonské ženy sa vďaka týmto riasam dostávajú veľmi rýchlo po pôrode do formy. Na wakame, ako koniec koncov na morských riasach všeobecne, je pozoruhodné, že absolútne neabsorbujú žiadne škodliviny, nachádzajúce sa v mori.

Priprav si: Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!

prečo jesť morské riasy

Zdroj: Shutterstock®

Kde sa dajú zohnať?

Morské riasy wakame si môžete zakúpiť v bio obchodoch alebo na internete, prevažne v sušenej podobe. Wakame, ako akékoľvek iné morské riasy, by ste nemali konzumovať v priveľkom množstve naraz, no zato pravidelne.

- Anketa

KONZUMUJETE MORSKÉ RIASY?

Odpovedalo 93 ľudí  

Áno
88%
Nie, ale asi začnem
10%
Nie, také veci sa mi hnusia
2%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Maxianová 02.08.18 18:27

MM
karma
100.00

zaujal ma poznatok, že riasy neabsorbujú žiadne škodliviny zo znečistených morí

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní