Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!

Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!

No áno, klasika má svoje čaro, pokiaľ hovoríme o nesmrteľných ovocných a bylinkových sirupoch, k akým patrí ten ríbezľový, malinový, bazový či púpavový. Ale úprimne – nemáte niekedy chuť na niečo nevšedné, netradičné, nové a originálne, čím by ste ohúrili nielen svoju rodinu, ale aj kolegyne či susedky? Na niečo také vám dnes totiž prinášame osvedčený a jednoduchý návod. O čo ide? Recept na marinkový sirup. A ak nie ste ešte stále o nič múdrejšie, čo sme to tu na vás vlastne vytiahli, zostaňte s nami a dozviete sa všetko potrebné!

Vyskúšaj: Toto je recept na najlepší cuketový šalát so šošovicou a paradajkami!

lipkavec marinkový

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com, flickr.com

Hovorí vám niečo pojem lipkavec marinkový (lat. Galium odoratum)? Že nie? Vôbec nás to neprekvapuje, aj my sme sa totiž o tejto bylinke dozvedeli len nedávno. Hovorí sa jej aj marinka, božec, božcovník či asperulka. Kvitne prevažne od apríla do júna, predovšetkým v tienistých bukových lesoch a na zber je zaujímavá práve kvitnúca vňať. Keďže je lipkavec pomerne aromatický, suší sa oddelene od ostatných rastlín.

Keď ale hovoríme o aróme, tak mimoriadne príjemnej, veď nie nadarmo sa lipkavec využíva aj vo voňavkárstve, vonia totiž po kumaríne. Má zároveň príjemnú sladkastú chuť, ako jedna z mála byliniek.

marinka voňavá

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Lipkavec je zdravý, široko využiteľný, ale s mierou!

Prečo by mal byť pre nás lipkavec zaujímavý? Je totiž vhodný ako prísada do ovocných šalátov, na ochutenie čajov, vín alebo tvrdého alkoholu, sorbetu a želé. Z lipkavca sa zvykne vyrábať likér, ale aj sirup a práve na ten sa dnes spolu pozrieme. Lipkavec má výraznú schopnosť liečiť žlčník, močové ústrojenstvo a pečeň a má dokonca sedatívne účinky.

Pozornosť by mu mali venovať aj ženy, ktoré trpia nepravidelnou menštruáciou. Rozhodne po ňom siahnite aj vtedy, ak vás trápi vnútorná nervozita, prepracovanosť a podráždenosť; kedysi sa ním dokonca liečila hystéria. Avšak pozor! Lipkavec treba užívať s mierou, pretože vo veľkom množstve môže byť jedovatý, čo sa zvyčajne prejaví intenzívnou a ostrou bolesťou hlavy.

Otestuj: Bezlepková ríbezľová torta s makom: Budeš sa zalizovať až za ušami!

sirup z lipkavca

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pixabay.com

Recept na marinkový sirup

Na prípravu sirupu budete potrebovať:

  • 300 g čerstvých alebo 250 g sušených lístkov lipkavca marinkového
  • 300 ml cukrového sirupu
  • 1 citrón

Postup prípravy:

Marinkové lístky dôkladne prepláchnite v studenej vode. Priveďte k varu cukrový sirup a keď začne vrieť, pridajte prepláchnuté lístky a šťavu z jedného citróna. Nechajte chvíľku spolu vrieť a odstavte približne na hodinu. Po vychladnutí sirupu ho preceďte cez gázu a prelejte do čistej fľaše. Upozornenie: Tento sirup, ako aj všetky ostatné formy použitia lipkavca marinkového, nesmú užívať tehotné ženy.

Priprav si: Recept na sirup z levandule a mäty: Upokojenie a osvieženie v jednom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Jana Mariaková 31.07.18 16:30

JM
karma
90.00

Super nápad, niečo nové. Určite vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 01.08.18 18:06

ĽU
karma
100.00

zaujímavy recept

  • 1
Odpovedať

Marta Bujdošová 02.08.18 09:07

MB
karma
98.00

fuha este som o tom nepocula.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 21.07.19 23:11

JK
karma
100.00

Ešte som o tejto rastlinke nepočula nepoznám ju

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní