Tipy pre letný večierok, ktoré prospejú aj zubom

Tipy pre letný večierok, ktoré prospejú aj zubom
  • 26.07.2016
  • Ľudka Babjarčiková

Chystáte letnú párty pre svojich priateľov a chcete byť tým najlepším hostiteľom? Možno vám k tomu dopomôže aj pár tipov odporúčaných tiež American Dental Association. Tie nielen osviežia naservírované stoly, ale takisto ochránia zuby vašich hostí pred nepríjemnou citlivosťou, ich zafarbením či oslabením zubnej skloviny. 

Zemiakové lupienky, cukrovinky či sladké limonády sú bežnou súčasťou občerstvenia počas večierkov v každom ročnom období, no so sebou prinášajú nežiaducich hostí do ústnej dutiny. Preto na ne tentoraz zabudnite a vyskúšajte niečo nové, čím prekvapíte svojich hostí. V dnešnej dobe, kedy sa starostlivosť o vlastné zdravie stáva pomaly trendom, takúto zmenu určite väčšina pozvaných aj ocení. 

Odporúčame tiež:  Nádherné svadobné topánky aj bez opätku

tipy na letny vecierok

Zdroj: Shutterstock®

Povedzte syyyr!

Kto nemá rád syr? Tvrdý syr, napríklad čedar, môže osviežiť množstvo jedál vrátane takých hamburgerov. Tie na prvý dojem nepatria práve k jedlám zaradeným pod označenie „zdravé“, ale hladných hostí na večierku určite nasýtia. Mliečne výrobky ako mlieko, syry i jogurty obsahujú menej cukrov a naopak sú bohaté na kalcium a fosfor, ktoré potešia zubnú sklovinu tým, že ju chránia a spevnia.

Odporúčame tiež: Ako vylepšiť interiér: Investujte do kvality

tipy na letny vecierok

Zdroj: Shutterstock®

Špáradlá sa hodia, ale aké?

Podávate kukuricu alebo sa vám medzi zubami zasekne kúsok mäsa a neviete ho dostať von? Vtedy človek siaha po špáradle pripravenom na stole. Drevené špáradlá sú však často tvarovo neprispôsobené, ostré a navyše, keď sa zlomia, nikto netúži po trieske v ústach. Tým, že si neopatrným zaobchádzaním poraníme ďasno, ktoré začne krvácať otvárame brány pre baktérie spôsobujúce infekciu. Nahraďte preto drevené špáradlá plastovými a podľa možností ich nechajte zabalené v obaloch. Zabezpečí sa tak istá sterilita.

Odporúčame tiež: 10 vecí, na ktoré by Rak nemal dopustiť

Bez semienok a kôstok

K letu jednoznačne patrí aj ovocie. Vylúčte ale kiwi, maliny či černice a uprednostnite bezkôstkový červený melón. Podobne to platí aj pri pečive. Vyhnite sa sezamovým semienkam alebo maku, aby ste predišli nepríjemnému usádzaniu zvyškov medzi zubami. 

tipy na letny vecierok

Zdroj: Shutterstock®

Žiadne kocky, radšej rozdrviť

Ľad môže byť v horúčavách najlepším priateľom, no veľmi mu nepodliehajte. Ak sa v ústach budete snažiť rozhrýzť väčšie kocky ľadu, môžete docieliť len nepríjemnú citlivosť zubov a riskovať poškodenie skloviny, či dokonca odlomenie zo zuba. Lepšie urobíte, ak plechovky, či fľaše s nápojom položíte do veľkej nádoby s ľadom. V prípade, že potrebujete dať ľad do pohára, radšej ho rozdrvte na menšie časti, ktoré sa rýchlejšie rozpustia.

Odporúčame tiež: Na večernú prechádzku

tipy na letny vecierok

Zdroj: Shutterstock®

Čo na uhasenie smädu?

Limonády a energetické nápoje sú jedny z najhorších alternatív na uhasenie smädu. Poškodzujú zubnú sklovinu, prispievajú k suchosti v ústach a sú plné cukru. Jedna z najlepších vecí, ktoré môžete popíjať je preto voda. Zmiešaná s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte radi dobre osvieži a zároveň, v sklenenom džbáne môže byť peknou dekoráciou na stole. Dávajte však pozor na citrusové plody, pretože kyseliny z nich zubom neprospievajú. 

Odporúčame tiež: Ručná zubná kefka – prečo na jej výbere tak záleží?

Osviežujúci dych

Vaši hostia po večeri budú hľadať niečo, čo ich dych osvieži. Pripravte im malú misku so žuvačkami bez cukru. Okrem sviežeho dychu sa v ústach stimuluje tvorba sliny, ktorá odplaví zvyšky potravy a bojuje proti kyseline vyprodukovanej baktériami v ústnej dutine. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Lucia Šeptáková 26.07.16 09:27

karma
108.00

Dobre tipy na leto,hlavne tie nápoje.

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.07.16 19:38

SK
karma
114.00

dobré nápady, ja som si dnes robila limonádu z našich sliviek a mäty,chutila

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 27.07.16 14:47

IM
karma
100.00

dobré rady teraz v lete ked aj nejaké to ovocie je

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní