TOP farby pre ženy nad 40 rokov, ktoré nesmú chýbať v šatníku

TOP farby pre ženy nad 40 rokov, ktoré nesmú chýbať v šatníku

Módne trendy sú schopné meniť sa vskutku závratnou rýchlosťou. Počas roka sa ich vystrieda skutočne mnoho a, samozrejme, trendy sa obvykle pravidelne v rôznych obdobiach aj opakujú. Úžasným príkladom stále sa obmieňajúcich a opakujúcich trendov v móde sú rifľové nohavice. 

Kedysi sa nosili rozšírené rifle, potom skôr rovného strihu, až kým si ženy nezamilovali úplne úzke rifľové nohavice. Tie ale postupne boli znova vytláčané nohavicami širšieho strihu. A dnes sa napríklad s obľubou nosia aj takzvané mom jeans – džínsy s vysokým pásom inšpirované outfitmi matiek, ktoré boli veľmi populárne koncom 80. rokov. 

Avšak, obliekať by sme sa rozhodne nemali len na základe toho, aké kúsky oblečenia sú aktuálne v trendoch. Oblečenie by nám malo dobre sedieť, malo by byť prispôsobené našej postave i osobnosti. Samozrejme, mnoho žien pri obliekaní berie ohľad i na svoj vek. Ich štýl sa mení počas puberty a dospievania a pokojne aj niekoľkokrát v dospelosti.

Mnohé ženy trošku upravujú svoj šatník napríklad aj po 40-tke. Pozrite sa s nami na najlepšie farby šatníka pre ženy, ktoré sú v zrelšom veku a cítia, že je čas urobiť vo svojom štýle obliekania menšie zmeny.

Aké farby voliť v šatníku po 40-tke?

Farby oblečenia vo svojom šatníku môžeme vyberať na základe rôznych kritérií. Samozrejme, mnohé ženy si vyberajú oblečenie v takých farbách, ktoré sa im skrátka páčia. Nie je však na škodu voliť farby v šatníku na základe svojej farebnej typológie a v súlade s našou farbou vlasov, očí a pokožky.

Vhodne zvolené farby, ktoré si oblečieme, totižto dokážu výrazne ovplyvniť náš celkový vzhľad. Ak si na seba oblečieme kúsok v nie práve, takpovediac, našej farbe, ľahko sa napríklad stane, že naša pokožka bude vyzerať mdlo alebo bude mať zvláštny odtieň. Tá správna farba dokáže našu pleť naopak rozžiariť, prípadne aj zvýrazniť farbu vlasov a očí.

A ako je to s farbami v šatníku u zrelších žien? Pravdou je, že niektoré odtiene oblečenia môžu napohľad pridávať vek a zbytočne zvýrazňovať prejavy starnutia na pleti, iné naopak vek razom uberú. Za tie, ktoré vek pridávajú, sa vo všeobecnosti považujú hlavne tmavšie odtiene, no nemusí to tak byť úplne vždy.

Stávkou na istotu sú rozhodne skôr decentné farby, naopak netradičné farby, ako napríklad nejaké neónové, sa nemusia vždy vyplatiť. Pozrite sa s nami na niekoľko tipov na farby, ktoré by v šatníku dámy nemali chýbať. 

Odporúčame: ​Úbohí muži čakajúci na nakupujúce manželky: Neudržíš smiech!

biele šaty

Zdroj: instagram.com/annkathrinhellge

1. Biela farba v šatníku

Neutrálnymi odtieňmi na blúzkach, košeliach, svetríkoch alebo nohaviciach sa asi nedá nič pokaziť. Tou najviac neutrálnou a zároveň univerzálnou farbou je jednoznačne biela, ktorá by sa mala vyskytovať v každom ženskom šatníku bez ohľadu na vek. Biele kúsky oblečenia sa dobre kombinujú, vedia pôsobiť profesionálne a elegantne, ale v určitých kombináciách aj neformálne.

Na ženách po 40-tke veľmi dobre vyzerá minimalistický štýl obliekania a biela v ňom musí hrať jednu z hlavných úloh. Biele kúsky vytvárajú krásny kontrast s pokožkou a dokážu jej dodať jas a sviežosť, čo sa v strednom veku a po nástupe výraznejších vrások hodí. 

béžové odtiene

Zdroj: instagram.com/chic_style_and_fashionn

2. Jemné farby v zemitých odtieňoch

Medzi TOP farby nad 40 rokov, ktoré by mali mať v šatníku svoje miesto, sú rôzne jemné zemité odtiene, a to od tých najsvetlejších až k, povedzme, stredne hnedým. Spomínaná biela so zemitými odtieňmi je asi tá najlepšia kombinácia farieb pre ženy po štyridsiatke pre sofistikovaný vzhľad.

V šatníku privítajte béžovú, krémovú, smotanovú, ťaviu, svetlejšiu kakaovú, taktiež strednú teplejšiu hnedú alebo aj koňakovú. Skvelá je aj staroružová až ružovohnedá a olivová. Teplejšie zemité odtiene vedia krásne lichotiť pleti. Ak patríte k teplým farebným typom, choďte do toho! Ak nie, voľte neutrálnejšie zemité farby. 

Pozri aj: ​TOP inšpirácie na halloweenske nechty pre rok 2023 – z toľkých možností si isto vyberieš!

pastelové farby

Zdroj: instagram.com/superpratt

3. Pestré pastelové farby

Vek nad 40 ale rozhodne neznamená odstránenie veselších farieb zo šatníka. Avšak, žiarivá žltá či krikľavá ružová nemusia byť vždy dobrou voľbou. Ako sme spomenuli vyššie, v šatníku pre dámu, ktorá si chce oblečenie prispôsobiť svojej aktuálnej životnej etape, sú obvykle lepšou voľbou skôr decentné farby.

Ak obľubujete farbičky a s bielou a odtieňmi hnedej sa rozhodne neuspokojíte, skúste voliť zo škály rôznych pastelových farieb. Napríklad jemná ružová, mätová i levanduľová dokážu úžasne rozveseliť outfit. Pôsobia sofistikovane a podporia mladistvý vzhľad. Samozrejme, aj pri výbere pastelových kúskov do svojho šatníka je dobré sa nechať inšpirovať svojou farebnou typológiou. 

zelený kabát

Zdroj: instagram.com/vaso_petrou

4. Rôzne odtiene zelenej

Zelená vám rozhodne v šatníku chýbať nemôže! Ak túžite aj po nejakom kúsku oblečenia vo výraznejšej farbe, zelenou netrafíte vedľa. Skvelou voľbou sú jemné zelené odtiene, vrátanej olivovej, hráškovej či mätovej, alebo sa rozhodnite aj pre petrolejovú, smaragdovú ači tyrkysovú, ktoré vedia pútať pozornosť.

Pre každú farebnú typológiu sú dostupné viaceré odtiene zelenej, ktoré konkrétnemu typu pleti a farbe vlasov najviac pristanú. Zelená farba je upokojujúca, je vhodná aj do práce a na formálnejšie udalosti, ale aj na voľnočasové aktivity. 

Odporúčame: ​Každý partnerský vzťah má svoje fázy. Poznáte ich všetky?

hnedé šaty

Zdroj: instagram.com/somethingwhite

5. Tmavomodrá, tmavohnedá alebo vínová miesto čiernej

Čierna je nesmrteľná a univerzálna farba, podobne ako biela. O tom niet pochýb. Avšak, s pribúdajúcim vekom a rozvíjajúcimi sa známkami starnutia na pleti, treba s touto farbou pracovať veľmi opatrne. Nie vždy platí, že malými čiernymi šatami sa nedá nič pokaziť. Veľmi tmavé odtiene môžu na pohľad zostaršovať, čierna neraz uberá z tváre jas a farbu a vytvára akoby smutný vzhľad.

Ak sa vám zdá, že vám čierna nikdy veľmi nepristala, po 40-tke to s ňou radšej už ani neskúšajte. Lepšou voľbou si iné tmavé farby, ktoré s pokožkou nepôsobia až tak kontrastne ako čierna. Dobrou voľbou je napríklad tmavomodrá či tmavohnedá, ktoré sa dajú využiť aj na večerné príležitosti. A ak chcete zažiariť, voľte vínovú alebo burgundskú – tie pôsobia sebavedomo, silne a zároveň elegantne. 

Pár ďalších tipov pre šatník pre ženy nad 40 rokov:

  • minimalistický štýl – už sme spomenuli vyššie, že práve minimalizmus v šatníku ženám v zrelšom veku neskutočne svedčí, vďaka nemu budete pôsobiť sofistikovane, elegantne a veľmi žensky,
  • kvalitné oblečenie – vsaďte na menší šatník s kvalitnými a vhodne zvolenými kúskami, vďaka ktorým budete vyzerať vždy dokonale upravená a na úrovni, lacné umelé materiály kazia dojem,
  • doplnky pre ženy nad 40 – aj v doplnkoch platia zásady minimalizmu, hodia sa jemné kúsky v primeranom množstve, teda napríklad tenučká retiazka v kombinácii s náramkom alebo kombinácia prsteňa a opasku, prípadne voľte jeden výraznejší kúsok, menej je skrátka viac,
  • správna spodná bielizeň – investujte do kvalitnej bielizne a podprseniek, ktoré zabezpečia správne držanie tela a zdôraznia vaše krivky,
  • nohy na zemi – zatiaľ, čo občasné nosenie vysokých podpätkov je skvelé, investujte aj do pohodlných topánok pre každodenné nosenie s podpätkom max 5 cm, nezabúdajte voliť kvalitnú obuv,
  • nenechajte sa zlákať trendami za každých okolností – namiesto toho, aby ste nasledovali každý módny trend, vyberte si tie, ktoré vám najviac lichotia a zapadajú do vášho štýlu.

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/biene__maya, instagram.com/fusunlindner, instagram.com/ayushi_dixit


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní