Zrelá pleť – ako na krásnu pleť aj vo vyššom veku?

Zrelá pleť – ako na krásnu pleť aj vo vyššom veku?

Naša pleť je buď normálna, alebo suchá, mastná či zmiešaná. To znamená, že má tendenciu sa prirodzene viac vysušovať alebo naopak premasťovať, prípadne sú tieto dva problémy prítomné na pleti zároveň, no a v ideálnom prípade je pleť vyrovnaná a nemá problém ani s jedným spomenutým extrémom. Uvedené štyri druhy pleti s odlišnými prejavmi predstavujú štyri základné typy pleti

Typ našej pleti je daný prevažne geneticky, avšak, to neznamená, že stav pleti je konštantný, respektíve nemenný. Vplyvom rôznych vnútorných a vonkajších činiteľov, ktoré na pleť vplývajú, sa jej aktuálny stav môže meniť, a to nielen v priebehu života, ale napríklad aj pri zmene ročného obdobia. 

Aktuálne stavy pleti predstavujú akési podtypy našej pleti, ktoré sa môžu týkať normálnej, suchej, mastnej aj zmiešanej pleti. Za akýsi podtyp pleti možno považovať aj zrelú pleť, ktorá sa v určitej fáze života týka prakticky každej ženy. Ako sa o ňu správne starať?

Prejavy zrelej pleti  – kedy je naša pleť zrelá?

Pojmom zrelá pleť označuje starnúcu pleť, respektíve pleť s charakteristickými známkami starnutia, vrátane vrások. Nie je úplne jednoznačné, od akého veku automaticky označujeme pleť za zrelú. Totižto vek nie je jediný činiteľ, ktorý vplýva na stav našej pleti, vplyv má množstvo faktorov. Preto môže mať jedna žena na pohľad mladšiu pleť než druhá, ktorá má v skutočnosti nižší vek.

Avšak, ak chceme hovoriť o nejakých vekových hraniciach, ako prvý môžeme spomenúť 25. rok. Približne od tohto veku začína naša pleť skutočne starnúť, a to okrem iných faktorov v prvom rade z dôvodu postupného znižovania hladiny kolagénu a elastínu v pokožke. Ide o dôležité proteíny, ktoré pomáhajú udržiavať pleť pevnú a zároveň pružnú. 

Ich redukcia vedie k strate elasticity a pružnosti pokožky, čo vo vyššom veku vedie k rozvoju vrások. Mnohí odborníci sa prikláňajú k tomu, že za zrelú možno považovať už pleť po 35. roku života, hoci u niektorých žien je pleť v tomto veku ešte stále vo veľmi dobrej kondícii a bez viditeľnejších známok starnutia.

Po 30-tke sa v pleti tvorí menej lipidov a môžu sa objavovať jemné mimické vrásky. Po 40-tke dochádza k výraznejšiemu poklesu pevnosti a pružnosti, objavuje sa viac vrások okolo očí. Regenerácia pleti je v dôsledku poklesu bunkovej aktivity pomalšia. Po 50-tke je pleť viac povädnutá a krehká. Po 60. rokom života sú spravidla vrásky na tvári a ďalšie známky starnutia už výraznejšie, pleť stráca hrúbku. 

Vo všeobecnosti možno pozorovať tieto známky zrelej pleti:

  • viditeľná strata pevnosti a pružnosti,

  • strata podkožného tuku a stenčenie pokožky,
  • ochabnutosť pokožky na krku a dekolte,
  • rozvoj vrások, najskôr len malé vrásky, respektíve jemné linky, neskôr hlbšie vrásky,
  • pokles horných očných viečok,
  • zvýšená suchosť pokožky,
  • matnosť – strata jasu a prirodzeného lesku. 

Odporúčame: ​TOP mýty o potravinách – ktoré z týchto 7 tvrdení ste považovali za pravdivé?

Aké problémy trápia zrelú pleť okrem vrások?

Pri staršej pleti je v prvom rade spomalený alebo oslabený proces tvorby vlastného ochranné mazu, čo má negatívny vplyv na hydratáciu. Zrelá pleť stráca vlahu, respektíve má obvykle problém udržiavať v sebe dostatok vlhkosti, čo vedie k väčšiemu vysušovaniu. U žien s mastným typom pleti sa problém s nadmerným mastením môže minimalizovať práve vo vyššom veku. U žien s prirodzene suchým typom pleti sa problém so suchosťou môže vo vyššom veku ešte zhoršiť.

Okrem toho je zrelá pleť už menej odolná a náchylnejšia napríklad aj na škodlivý účinok UV žiarenia, prípadne sa môže stať viac citlivou. Na staršej pleti sa častejšie objavuje problém s hyperpigmentáciami – vznikajú pehy, starecké škvrny, pleť sa z hľadiska farebného tónu stáva nejednotná. Niektoré ženy na svojej zrelej pleti tiež pozorujú viac rozšírené žilky okolo nosa a na lícach, iné zase zväčšené póry.

Príčiny zrelej pleti

Áno, zrelá pleť prichádza časom, to znamená, že, takpovediac, hlavnou príčinou zrelej pleti je zvyšujúci sa vek, respektíve starnutie organizmu. Starnutie je prirodzený proces, ktorý nemožno zvrátiť, no to neznamená, že sa nedá nijako ovplyvniť. Mnohé činitele môžu mať priaznivý vplyv na proces starnutia kože a môžu pôsobiť preventívne, respektíve môžu spomaľovať rozvoj známok starnutia na pleti.

Naopak, mnohé činitele vplývajú na ešte rýchlejšie starnutie pleti a skorší vznik známok starnutia. Práve preto pleť žien v 35. roku alebo aj 50. roku života vôbec nemusí vyzerať rovnako. Tu sú niektoré faktory, ktoré môžu okrem zvyšujúceho sa biologického veku prispievať k rýchlejšiemu starnutiu pleti:

  • vystavovanie pokožky UV žiareniu vo väčšej miere,
  • výraznejšie hormonálne zmeny v organizme,
  • oxidačný stres,
  • znečistené ovzdušie,
  • nedostatočná výživa, resp. nezdravá strava,
  • nedostatok spánku,
  • nadmerná mimika,
  • nevhodná starostlivosť o pleť,
  • fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu,
  • nadmerný stres,
  • dedičné faktory.

Tipy na starostlivosť o zrelú pleť

Proti starnutiu pleti možno okrem celkovo zdravého životného štýlu bojovať aj správnou starostlivosťou. Vhodne zvolená starostlivosť o pleť môže pomôcť udržiavať pokožku tváre, krku a dekoltu vo veľmi dobrej kondícii a môže významne spomaliť rozvoj vrások a ďalších známok starnutia.

Pri starostlivosti o staršiu pleť je nevyhnutná v prvom rade dostatočná hydratácia pokožky. Pre mladší vzhľad pokožky je potrebné pleť posilniť, vyživiť, chrániť, rozjasniť a podporiť jej regeneráciu.

Desatoro pre správnu starostlivosť o zrelú pleť:

  1. Základom sú vhodne zvolené prípravky určené pre zrelú pleť, respektíve pre potreby starnúcej pokožky. Dôležité je zohľadniť aj základný typ pleti, a teda či má pleť tendenciu byť suchšia alebo sa stále viac premasťuje alebo je vyvážená.
  2. Vhodné sú jemné čistiace prípravky, či už mlieko na odličovanie, alebo aj čistiace peny na čistenie pleti. Pleť oplachujte vlažnou vodou a osušte mäkkým uterákom jemným prikladaním.
  3. Na tonizovanie pleti je vhodné hutnejšie tonikum s ošetrujúcimi zložkami bez alkoholu. Aplikovať ho pokojne môžete aj z fľaštičky s rozprašovačom, alebo si ho nakvapkajte do čistých rúk a priložte na tvár.
  4. Na denné ošetrenie pleti je vhodný nejaký liftingový hydratačný denný krém, prípadne to môže byť aj rozjasňujúci krém, no stále by mal byť výživný a hydratujúci. Na noc je vhodný nočný regeneračný krém, pokojne s hutnejšou konzistenciou. Nezabúdajte krémov aj krk a dekolt.
  5. Nezabudnite ani na pleťový krém s SPF, teda s ochranou proti UV žiareniu. Ak nie je SPF súčasťou vášho denného krému, aplikujte krém s SPF ešte na denný krém.
  6. Očného okolie nezabúdajte ošetrovať vhodne zvoleným očným krémom. Môžete zvoliť napríklad liftingový očný krém, prípadne hydratačné očné krémy.
  7. Vo vašej rutine by nemalo chýbať ani pleťové sérum. Voliť možno sérum podľa vlastných potrieb, napríklad hydratačné, protivráskové, rozjasňujúce či obnovujúce.
  8. Popri sérach nezabúdajte ani na používanie ampuliek, ktoré dokážu pleti dodať ešte viac účinných látok a neraz priniesť aj okamžitý efekt. Môžete zvoliť hydratačné ampulky, alebo aj rozjasňujúce či vyhladzujúce.
  9. Raz alebo dvakrát týždenne môžete pleti dopriať aj peeling a masku. Nejaká vitamínová pleťová maska, tiež liftingová alebo hydratačná rozhodne prospeje každej zrelej pleti. Čo sa peelingov týka, voľte skôr jemnejšie, ktoré staršiu pleť nepodráždia.
  10. Čo sa výberu krycieho krému týka, pre zrelú pleť je vhodnejší ľahší krycí krém alebo BB krém s rozjasňujúcim efektom. Ťažké a silno krycie make-upy vzhľadu staršej pleti neprospievajú. Vyhýbať sa treba aj silnému zmatňovaniu pleti púdrom. 

Odporúčame: Ako naplánovať pohlavie dieťaťa – pomôže Shettlesova metóda?

Ktoré zložky v kozmetike pomôžu problematickej pleti?

Kozmetické prípravky obsahujú mnohé účinné látky a prospešné zložky, ktoré prospejú zrelej pleti. Vhodne zvolené látky môžu pomôcť v prevencii problémov súvisiacich so starnutím kože, no rovnako môžu pomôcť mnohé sprievodné príznaky starnutia zmierňovať až minimalizovať.

Zrelá pleť potrebuje krémy, séra a iné prípravky najmä s hydratačnými zložkami, taktiež vyživujúcimi, rozjasňujúcimi a regeneračnými, ako aj látkami, ktoré sú zamerané priamo proti vráskam. Tu je niekoľko tipov na prospešné látky:

  • kyselina hyalurónová – jedna z najlepších hydratačných zložiek v kozmetike, prirodzene sa v pleti vyskytuje, obmedzuje predčasnú tvorbu vrások, zvyšuje syntézu kolagénu, podporuje pružnosť pleti a hladký povrch,
  • koenzým Q10 – pôsobí ako antioxidanty, podporuje obnovu, resp. regeneráciu kože a spomaľuje proces jej starnutia,
  • vitamín C – rovnako silný antioxidant, bojuje proti voľným radikálom, zlepšuje farebný tón pleti, zabezpečuje, aby sa tvoril kolagén,
  • AHA kyseliny – majú exfoliačný účinok, podporujú proces obnovy kožných buniek, rozjasňujú pleť, eliminujú jemné vrásky,
  • kyselina glykolová – patrí medzi AHA kyseliny, podporuje obnovu pleti, odporúča sa pri farebných nerovnostiach, pomáha totiž redukovať pigmentové škvrny,
  • retinol – má výrazný omladzujúci účinok, zlepšuje textúru pleti, pomáha redukovať vrásky a stimuluje produkciu kolagénu a elastínu,
  • bakuchiol – látka zo semien a listov indickej rastliny s latinským názvom Psoralea corylifolia, má účinky podobné retinolu, no nie je dráždivý, redukuje hlbšie vrásky, zjednocuje tón pleti, zjemňuje pokožku a podporuje jej pevnosť a elasticitu, upokojuje, preto je vhodný aj pre citlivú pleť,
  • rastlinné oleje – napr. jojobový, arganový, marhuľový a iné, sú skvelé na podporu hydratácie a zlepšenie elasticity pleti.

Čo škodí zrelej pleti?

Zrelá pleť nie je tak odolná voči vnútorným a vonkajším činiteľom ako mladšia a dobre udržiavaná pleť. Ako sme spomenuli vyššie, ľahšie stráca hydratáciu, ľahšie sa poškodí vplyvom slnečného žiarenia a horšie zvláda napríklad nejaké prehrešky pri starostlivosti o pleť. Preto ju treba o to viac chrániť a podľa možnosti eliminovať čo najviac negatívnych vplyvov. Stav zrelej pleti môže zhoršiť:

  • nepoužívanie SPF, resp. nedostatočná ochrana pred slnkom,
  • nadmerné slnenie,
  • agresívne čistiace prípravky,
  • nadmerné umývanie tváre (najmä v horúcej vode) narúšajúce ochrannú bariéru pleti,
  • silný peeling, resp. nadmerné obrusovanie pleti,
  • nevhodne zvolená kozmetika,
  • kozmetické prípravky s vysokým obsahom alkoholu,
  • nedostatočná hydratácia pokožky zvonka a zvnútra,
  • fajčenie a alkohol,
  • nedostatočný príjem vitamínov, minerálov a antioxidantov v strave,
  • nedostatok spánku. 

Článok aktualizovaný 11.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 03.09.23 13:50

SK
karma
114.00

Mam zrelu plet, snazim sa jej dat, co potrebuje, avsak neprehanam to. Zakladom je pre mna kazdodenne ranne a vecerne povrchove cistenie pleti mliekom, olejom, tonikom..serum a krem, podla rocneho obdobia a stavu pleti, hydratovat, nefajcim celizivotne, trosku tvarovej gymnastiky, nech to tak "nepada", a nezufat, radsej sa viac usmievat, proti veku, nieto lieku a budme stastni a vdacni za ten, ktory mame, uzivajme si ho tu a teraz s laskou, pokorou, rodinou...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní