Ako naplánovať pohlavie dieťaťa – pomôže Shettlesova metóda?

Ako naplánovať pohlavie dieťaťa – pomôže Shettlesova metóda?

Splodenie potomka a následné privítanie bábätka do rodiny predstavuje pre mnohé páry jednu z najvzrušujúcejších a, samozrejme, nezabudnuteľných udalostí v živote. A dozaista jedným z hlavných želaní budúcich rodičov je, aby bolo dieťatko zdravé. A hoci v tomto smere prakticky nič nie je dôležitejšie ako zdravie, je bežné, že niektorí rodičia prirodzene túžia po bábätku určitého pohlavia. 

Na túžbe po bábätku konkrétneho pohlavia sa môžu podieľať rôznorodé činitele. Rodičia majú napríklad doma už dvoch či troch chlapcov a túžia po dievčatku alebo naopak. Niekedy je preferovanie pohlavia aj záležitosťou ekonomických, politických a ďalších pomerov v konkrétnej krajine.

A v niektorých prípadoch uprednostňovanie určitého pohlavia súvisí aj so zdravotnými príčinami – ak sú napríklad rodičia nositeľmi génov spôsobujúcich vrodené genetické ochorenie, ktorého dedičnosť je viazaná na pohlavie (gonozómová dedičnosť). Niektorými takýmto ochoreniami trpia primárne muži, inými ženy. 

Dá sa však nejakým spôsobom ovplyvniť pohlavie bábätka? Kedy k tomu vlastne počas vývoja embrya alebo plodu dochádza a čo má na to najväčší vplyv? 

Je zodpovedný za pohlavie dieťaťa muž alebo žena?

Najskôr si povedzme, čo vlastne, takpovediac, zabezpečí, že sa žene narodí dievčatko alebo chlapček a kedy k tomu dochádza. Pohlavie plodu sa neformuje počas neskoršieho embryonálneho alebo fetálneho vývinu, ale v podstate je stanovené na úplnom začiatku – pri splynutí vajíčka a spermie. Z genetického hľadiska je za pohlavie splodeného potomka zodpovedný muž, resp. jeho spermie X a Y. 

Človek má totižto vždy pár chromozómov. Dva chromozómy X (XX) udávajú ženského pohlavie, jeden chromozóm X a druhý Y (XY) udávajú mužské pohlavie. Ženské vajíčko vždy nesie chromozóm X a práve to, či ho oplodní spermia nesúca chromozóm X alebo chromozóm Y určí ženské alebo mužské pohlavie.

Avšak, na druhej strane nie je úplne známe, či do nejakej významnej miery sú alebo nie sú schopné ženské pohlavné orgány uprednostňovať konkrétne spermie. Uvažuje sa o tom, že rolu v oplodnení nemusí zohrávať len to, ktorá spermia je najrýchlejšia a príde k vajíčku ako prvá, ale že vajíčko samo určí, ktorú spermiu príjme. Na základe akých faktorov by tento výber prípadne mal prebiehať, nie je doteraz zrejmé. 

Odporúčame: ​Poznáš čiernohlávok obyčajný? Rastie všade, no o jeho skvelých účinkoch vie málokto

Shettlesova metóda plánovania pohlavia

Na internete nájdeme mnoho metód, ktoré majú zabezpečiť splodenie potomka konkrétneho pohlavia podľa želania rodičov. Pravdepodobne k tým najznámejším patrí takzvaná Shettlesova metóda alebo Shettles metóda. Jej autorom je americký pôrodník a gynekológ Landrum Brewer Shettles, ktorý je zároveň priekopníkom v oblasti in vitro oplodnenia. Ten v 60. rokoch 20. storočia vydal knihu o metóde výberu pohlavia pre svojho potomka. 

Jeho metóda sa následne stala veľmi populárnou v 70. rokoch minulého storočia. Táto metóda sa v prvom rade zakladá na poznaní rozdielov medzi spermiami X a Y. Spermie Y, ktoré zabezpečia splodenie chlapca, sú menšie a rýchlejšie, no zároveň žijú kratšie. Naopak spermie X, vďaka ktorým vznikne plod ženského pohlavia, sú väčšie, pomalšie a zároveň odolnejšie. 

Okrem toho sa Shettlesova metóda pri plánovaní pohlavia dieťaťa zameriava aj na kyslosť prostredia. Bližšie k vchodu do pošvy je kyslejšie prostredie, voči ktorému sú ženské spermie X odolnejšie. Takéto prostredie môže inhibovať spermie Y. Naopak bližšie ku krčku maternice je prostredie menej kyslé, a teda zase vhodnejšie pre mužské spermie Y. 

Ako naplánovať pohlavie dieťaťa podľa Shettlesovej metódy

Ako teda splodiť potomka konkrétneho pohlavia na základe spomenutej Shettlesovej metódy?

  • Pre splodenie dcéry sa odporúča mať pohlavný styk skôr pre ovuláciou, a to 2,5 až 3 dni pred ovuláciou, keďže spermie X sú pomalšie, ale zase odolnejšie a dlhšie prežívajú. Na zrelé vajíčko si, takpovediac, počkajú.
  • Pre počatie chlapca sa odporúča naopak mať pohlavný styk práve v čase uvoľnenia zrelého vajíčka, teda najbližšie k momentu ovulácie, keďže spermie Y sú menej odolné, ale zase rýchlejšie sa dostanú k vajíčku. 

Čo sa spomenutej kyslosti týka, podľa Shettlesovej metódy platí:

  • ak chcete mať dievčatko, je vhodné, aby boli spermie vypustené bližšie k vchodu do pošvy, čo zabezpečia polohy s menšou penetráciou a pomalým prenikaním (odporúča sa napr. misionárska poloha),
  • ak chcete mať chlapčeka, je vhodné, aby boli spermie vypustené čo najbližšie k otvoru krčka maternice, čo možno dosiahnuť polohami, pri ktorých mužský pohlavný orgán vniká hlboko do ženského lona (napr. poloha zozadu). 

Zástancovia tejto metódy udávajú jej účinnosť v rozmedzí 75 až 90 %. A hoci mnohé páry potvrdzujú jej úspešnosť, faktom zostáva, že žiadny relevantný výskum túto metódu doposiaľ nepotvrdil. 

Odporúčame: Kremík v ľudskom tele – na čo ho potrebujeme? Pozor na prejavy jeho nedostatku

Strava a pohlavie dieťaťa

Okrem Shettlesovej metódy sa môžeme stretnúť s mnohými ďalšími metódami, radami či babskými trikmi na splodenie potomka konkrétneho pohlavia. Údajne možno pohlavie plodu pri splodení ovplyvniť aj stravou. Niektoré štatistiky napríklad odhaľujú, že ženám s vyšším kalorickým príjmom sa skôr rodia chlapci. 

Podľa niektorých teórií pomôže vytvoriť lepšie podmienky pre spermie Y strava bohatá na draslík. Ak teda chcete splodiť chlapčeka, do stravy zaraďte marhule, banány, pomaranče, lososa, fazuľu. Podmienky pre spermie X má naopak zlepšovať strava bohatá na vápnika a horčík, preto sa pre splodenie dievčatka odporúča pred tehotenstvom konzumovať orechy či strukoviny. 

Orgazmus a pohlavie dieťaťa

Niektoré metódy na určenie pohlavia potomka sa zameriavajú aj na to, či pri plodení žena dosiahla alebo nedosiahla orgazmus, pretože na základe toho sa mení prostredie v pošve. Ak chce pár splodiť dievčatko, odporúča sa, aby žena vyvrcholenie nedosiahla, pretože po jeho dosiahnutí sa pH v pošve stáva zásaditejším, čo prospieva práve spermiám Y, ktoré zabezpečia splodenie chlapca. 

Ak naopak pár túži po chlapčekovi, odporúča sa ženám dosiahnuť orgazmus ešte pred mužským vyvrcholením, vďaka čomu sa vytvorí prostredie, ktoré znevýhodňuje spermie X. 

Ďalšie tipy, ako ovplyvniť pohlavie dieťaťa

Rôznych tipov na splodenie potomka konkrétneho pohlavia je naozaj mnoho, no je nutné spomenúť, že prakticky pri žiadnej metóde nie je účinnosť ani zďaleka 100 %. Jedinou vedeckou metódou je preimplantačná genetická diagnostika v rámci umelého a IVF oplodnenia, kedy je možné vyšetriť gény embrya pred vložením do maternice. 

Avšak, výber embrya na základe konkrétneho pohlavia len na základe žiadosti rodičov nie je u nás povolený. A hoci niektoré pracoviská na svete túto možnosť ponúkajú, vo všeobecnosti je takýto postup považovaný za neetický a z určitých hľadísk nebezpečný. Výnimkou je v tomto prípade voľba embrya konkrétneho pohlavia v prípade rizika vyššie spomínaných genetických ochorení, ktoré sú viazané na určité pohlavie. 

Okrem toho sa môžeme stretnúť aj s nasledujúcimi radami na splodenie vytúženého dievčatka alebo naopak chlapčeka:

  • údajne možno dievčatko splodiť pri milovaní počas párnych dní v kalendári alebo počas splnu,

  • vyššia pravdepodobnosť splodenia dievčatka je vraj u párov, v ktorých je staršia žena a naopak, ak je starší muž, je vyššia pravdepodobnosť, že prvý bude chlapček,
  • jedna z metód je založená tiež na tom, že pohlavie potomka určuje staršia krv, ktorá sa má v organizme meniť každých 7 rokov, pričom pohlavie určuje mladšia krv – ak má muž mladšiu krv, narodí sa chlapec, ak má mladšiu krv žena, narodí dievčatko, podľa tejto teórie sa tiež darcom krvi obmieňa krv častejšie, takže sa na splodenie dievčatka odporúča darovanie krvi ženou a na splodenie chlapčeka zase darovanie krvi mužom,
  • jedna z babských rád tiež odporúča, aby mala žena pri milovaní hlavu na juh, ak túži po dievčatku a naopak hlavu na sever, ak chce počať chlapca. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anna Vargová 09.09.23 21:56

AV
karma
100.00

Zaujímavý článok. Niečo také čítam prvý krát.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní