Traumatické puto je veľmi silné. Spoznajte 5 dôvodoch prečo je to tak!

Traumatické puto je veľmi silné. Spoznajte 5 dôvodoch prečo je to tak!
  • 13.08.2023
  • Kristína Vait

Či už je to toxický vzťah v dospelosti alebo trauma z detstva, ktorá nás nejakým spôsobom viaže k nejakej osobe, so sebou prináša silné puto. Paradoxne sú to všetko nepríjemné, zlé a škaredé veci a napriek tomu sa od takých osôb neviem odpútať. Veľakrát si myslíme, že prečo ten človek neodíde, keď mu niekto robí zle alebo je týraný.

Nie to však také jednoduché, ako by sa to na prvý pohľad mohlo zdať. Stretávame sa stým dennodenne, či už je to sused alkoholik, ktorý bije svoju ženu a ona od neho napriek tomu neodíde alebo naša priateľka, ktorá ma doma narcistického chlapa, ktorý ňou neustále manipuluje a ona napriek tomu zostáva. Títo ľudia nie sú slabí. Iba puto k osobe, ktorá im ubližuje je príliš silné. 

Prečo jednoducho neodídu?

Existuje veľa foriem domáceho násilia a týrania. Osoba, ktorá ubližuje druhým je narušená istou formou psychickej choroby a osoba, ktorá trpí ju má napriek tomu rada a zakaždým si myslí, že sa to už zlepší. To majú tyrani spoločné. 

Vždy keď svojim obetiam ublížia, prídu s plačom odprosiť a sľubujú, že sa to už nestane. Ale akosi si nedokážu pomôcť a urobia to znovu. Toto puto sa nedá len tak pretrhnúť. Tu je 5 dôvodov prečo.

1. Obete sa stávajú závislými na zneužívaní

Možno si hovoríte, že je to choré, ale je to iba obyčajná chemická reakcia ktorá prebieha v tele človeka, ktorému je ubližované. Reakcia tela pri zneužívaní je, že telo začne vylučovať adrenalín a kortizol. A ako pri príjemných udalostiach aj tu sa začnú vylučovať endorfíny.

Telo si na nich postupne zvykne, až zostane závislé. Traumatické puto je preto problematické pretrhať. Obeť vie, že tento vzťah je pre ňu zlý a škodlivý, ale túži po endorfínoch a adrenalíne, aj keď to znie akokoľvek postavené na hlavu.

Odporúčame: 7% žien nezažíva orgazmus. Nie je to samozrejmosť ani nutnosť, hovoria odborníci.

2. Spáliť všetky mosty je mučivé

Stáva, že sa obeť rozhodne odísť. Aspoň na nejaký čas. A presne v tom momente, keď je chvíľu preč od svojho násilného partnera, prichádza pochybovanie. Predovšetkým o tom, či je naozaj ten partner taký zlý, či nie je chyba v obeti a či je naozaj nutné, aby od neho odchádzala.

Obeť si vždy položí otázku: „ a nie som tou toxickou osobou vo vzťahu ja?“. V tomto štádiu ich zasiahne túžba z viny a zase naspäť tam, kde nechceli byť.

A to na začiatku odhodlávania k odchodu. Takto sa to opakuje stále dookola. Je to drsné, ale zároveň veľmi očividné. Keďže fyzické násilie ide ruka v ruke s tým psychickým a naopak, ľudia, ktorí sú obeťami majú vždy nízke sebavedomie a pochybujú takmer o všetkom a najmä o sebe. Preto je pre násilníkov také jednoduché nimi manipulovať. 

Pozrite aj: Ako aplikovať parfum, aby voňal čo najlepšie? TOP tipy aj na výber parfumu

3. Predstieranie a manipulácia sú začiatkom konca

Predstieranie a manipulácia sú najlepšími zbraňami násilníkov. Dokonale prečítajú svoju obeť. Spravia zo seba neodolateľných, úžasných a „tých pravých“ presne pre tú jednu osobu. S týmito hrami vyzerajú ako princovia a princezné z rozprávky, s dokonalými vlastnosťami, povahou a zázemím. 

Znamená to jediné. Ženy si začnú pozerať svadobné šaty a muži zase snubné prstene. Tieto plané nádeje do budúcna, majú potom aj veľmi trpký pád. Kým sa obeť stihne spamätať, čo sa vlastne deje alebo stalo, je uväznená v toxickom vzťahu, s putom tak silným, že ho len málo čo dokáže pretrhnúť. 

4. Bezmocnosť a strach zo samoty

Veľmi veľa ľudí, ktorí sú celý život zvyknutí s niekým žiť, sa ukrutne bojí samoty. Bojí je ale asi slabý výraz. Oni sa toho priam desia. Dokonca až natoľko, že sú na toxickú osobu vo svojom živote tak, nafixovaný, že radšej budú mať monokle pod očami každý týždeň, ako zostať sami. Je to krutá realita, ale je to tak. 

Či už je to v prenesenom význame alebo doslovnom, každý má v sebe ten pocit, že nechce ostať niekde von v zime opustený a sám. Príroda to tak zariadila. Človek jednoducho nebol stvorený na to, aby žil sám. Samozrejme, sú aj takí a maximálne im to vyhovuje, je to však skôr výnimka potvrdzujúca pravidlo. A aj strach, či úzkosť zo samoty, robí toxické puto takým silným.

Bude vás zaujímať: Najnebezpečnejšie znamenia zverokruhu. Na tieto si dávaj pozor, keď sa naštvú!

5. Pocit bezpečia

Zdanlivý pocit bezpečia je presne to, čo robí traumatické puto takým silným. Nemusí to byť puto iba k človeku, ktorý svoju obeť tlčie hlava – nehlava. Môže to byť práve psychické týranie, ktoré začalo hlbokým porozumením a „namotaním“ obete.

Ten pocit bezpečia v obeti zostane. V hlave má uložené, že s týmto človekom má strechu nad hlavou a je v bezpečí. Čo na tom, že ju psychicky týra alebo ňou neustále manipuluje. Pocit bezpečia je oveľa silnejší. 

Ak je to bohužiaľ váš prípad, alebo prípad niekoho blízkeho, nesúďte ani samých seba, ani iných. Ako vidíte, prerušiť kontakt alebo puto s niekým toxickým vôbec nie je jednoduché a v niektorých prípadoch je to až nemožné. Chce to veľkú dávku odvahy a trpezlivosti. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní