Chyby pri používaní telového krému – týchto 8 chýb spôsobí, že krém neplní svoju funkciu

Chyby pri používaní telového krému – týchto 8 chýb spôsobí, že krém neplní svoju funkciu

Prečo používať telový krém? Používanie telového krému pravidelne prináša viacero výhod pre pokožku celého tela. Pomáha ju udržať zdravú, hydratovanú a mladistvú. Telové krémy dodávajú pokožke potrebnú hydratáciu, čím predchádzajú jej vysušovaniu. Vytvárajú ochrannú bariéru na povrchu pokožky a zabezpečujú ochranu pokožky pred škodlivými vonkajšími vplyvmi, ako sú znečistenie, chlad či UV žiarenie a slnečné lúče.

Aplikácia telového krému však môže byť taktiež relaxačným rituálom, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie vo vlastnej koži. Máte pocit, že je vaša pokožka suchá aj napriek dennodennému používaniu telového krému? Prečo teda nedosahujete požadované výsledky? Poďme sa spoločne pozrieť na najčastejšie chyby, ktoré robíme pri nanášaní telového krému.

Vysušená pokožka vie byť obzvlášť nepríjemným problémom, najmä teraz v zimných mesiacoch. Používate nesprávny krém? Nemáte dostatok krému? Používate krémy na telo každý deň, no napriek tomu máte frustráciu, že nemáte viditeľné výsledky? Ak ste sa ocitli v tejto situácii, pravdepodobne robíte niečo zle. Skontrolujte si s nami, či náhodou nerobíte nejaké chyby pri nanášaní telového krému.

Najčastejšie chyby pri nanášaní telového krému:

1. Výber nesprávneho typu telového krému

Správny výber telového krému je kľúčový pre udržanie zdravej, hydratovanej a žiarivej pokožky. Rôzne typy pokožky majú rôzne potreby, preto je dôležité vybrať produkt, ktorý najlepšie vyhovuje špecifickým požiadavkám vašej pokožky. Správny výber krému zabezpečí, že pokožke bude poskytnutá presne taká starostlivosť, akú potrebuje.

Niektoré telové krémy sú napríklad určené pre všetky typy pleti, no rovnako tu máme krémy, ktoré sú špeciálne navrhnuté napríklad pre veľmi suchú pokožku, alebo mastnú pokožku či pokožku s určitými špecifickými požiadavkami (pokožka s ekzémom, psoriázou a podobne).

Ak vás trápi práve veľmi suchá pokožka, hľadajte krémy, ktoré obsahujú hydratačné zložky, ako glycerín, kyselina hyalurónová, karité maslo, bambucké maslo alebo oleje (kokosový olej, mandľový olej, olivový olej). Ak máte citlivú pokožku, isto budú dobrou voľbou krémy, ktoré ukrývajú rôzne prírodné látky.

Odporúčame: Najlepšie jablkovo – tvarohové pité ako od babičky

2. Nedostatočné čistenie pokožky pred aplikáciou

Veľkou chybou je aplikácia telového krému na nedostatočne vyčistenú pokožku. Nedostatočné čistenie pokožky pred aplikáciou krému môže mať viaceré negatívne dôsledky pre zdravie a vzhľad pokožky. Nedostatočné čistenie ponecháva na pokožke nečistoty a maz, čo môže viesť k upchávaniu pórov.

Zvyšky nečistôt na pokožke môžu tiež spôsobiť alebo zvýšiť podráždenie a zápal, čo vedie k začervenaniam, svrbeniu a iným podráždeniam. Navyše, ak na pokožke zostanú nečistoty a maz, môže to brániť účinným zložkám v krémoch, aby prenikli hlboko do pokožky a plnili svoju funkciu.

Je dôležité nanášať telový krém na čistú pokožku, aby sa zabezpečilo lepšie vstrebávanie produktu. Náš tip – robte si pravidelne aj peeling tela, pomocou ktorého si odstránite odumretú kožu a vaša pokožka bude hladšia.

3. Aplikácia krému na úplne suchú pokožku

Mnohí z nás robia aj tú chybu, že si krém nanášajú na úplne suchú pokožku. Ak aplikujete telový krém na úplne osušenú kožu, pokožka nedokáže tak dobre absorbovať krém a nebude dostatočne hydratovaná.

Na mierne vlhkej pokožke sa krémy lepšie vstrebávajú. Preto aplikujte telový krém hneď po osušení kože uterákom, keď je pokožka stále jemne vlhká, ideálne do 5 minút po sprchovaní. To pomáha zachovávať vlhkosť pokožky a umožní krému preniknúť do hlbších vrstiev. Navyše, mnohé krémy obsahujú aktívne zložky, ktoré sú navrhnuté tak, aby boli čo najúčinnejšie na vlhkej pokožke.

TIP: Ak na ošetrenie pokožky tela používate telový olej, ten skutočne nikdy neaplikujte na úplne oschnutú kožu. Olej sa správne vstrebáva len do vlhkej pokožky.

4. Použitie príliš malého množstva telového krému

Toto je rovnako jedna z častých chýb. Použitie príliš malého množstva krému nedostatočne hydratuje pokožku, tiež nie je zabezpečená ochrana pokožky a dokonalé pokrytie celého tela. Odborníci odporúčajú množstvo krému väčšie ako veľkosť dvojeurovej mince na každú ruku a nohu. O niečo viac naneste na väčšie oblasti, ako je chrbát, hrudník a brucho.

Ak po aplikácii telového krému zakrátko pociťujete suchosť kože, je možné, že ste použili málo produktu. Skúste aplikovať druhú vrstvu a nabudúce použite krému viac. Ak použitie väčšieho množstva krému nepomohlo, pravdepodobne máte zvolený nesprávny typ telového krému.

Odporúčame: Nezabúdaš na starostlivosť o prsia? 10 tipov pre spomalenie starnutia poprsia a krásny dekolt

5. Použitie príliš veľkého množstva krému

Avšak, aj použitie príliš veľkého množstva telového krému je veľkou chybou. Ak si myslíte, že viac krému zabezpečí lepšiu hydratáciu pokožky, môžete byť na omyle. Nadmerné použitie krému môže viesť k tomu, že pokožka nebude schopná produkt úplne absorbovať, čo môže spôsobiť mastný a lepkavý pocit.

To nás môže ľahko odradiť od pravidelného krémovania tela. Navyše, niekedy môže nadmerné použitie krému, najmä ak obsahuje silné aktívne zložky alebo parfumy, spôsobiť podráždenie alebo alergickú reakciu na pokožke.

V prípade niektorých kožných stavov, ako sú ekzémy alebo psoriáza, môže nadmerné použitie krému skutočne zhoršiť symptómy tým, že obmedzí schopnosť pokožky dýchať a regenerovať sa. V neposlednom rade je používanie neprimeraného množstva prípravku skrátka plytvaním.

6. Nedostatočné vtieranie telového krému do pokožky

Je pre vás aplikácia telového krému iba otázkou minútky, počas ktorej si čo najrýchlejšie rozotriete krém po tele, aby ste túto činnosť rýchlo mali za sebou? Na krémovanie je vhodné si vyhradiť po sprche alebo kúpeli dostatok času.

Nedostatočné vtieranie telového krému do pokožky môže mať niekoľko negatívnych dôsledkov, ktoré môžu znižovať efektívnosť v starostlivosti o pokožku. Ak krém nie je rovnomerne vtieraný do pokožky, môže to viesť k nerovnomernej hydratácii. Rovnako môže byť následkom znížená absorpcia či ponechanie zvyškov krému na pokožke.

Masírovanie krému do pokožky je dôležitý krok v každodennej starostlivosti o pleť a pokožku, ktorý pomáha zlepšiť absorpciu krému a navyše aj stimulovať krvný obeh.

7. Vynechávanie častí tela pri krémovaní

Pri starostlivosti o našu pleť sa často sústreďujeme hlavne na oblasť tváre, krku a dekoltu, ktoré sú najviac viditeľné a niekedy trochu zabúdame na zvyšok nášho tela. Koža je predsa najväčším orgánom ľudského tela s mnohými veľmi dôležitými životnými funkciami. 

Dôležité je starať sa nielen pokožku tváre, ale aj kožu na celom tele. Pre pocit dokonalo hydratovanej a ošetrenej pokožky, v ktorej sa skrátka cítite dobre, nikdy nevynechávajte pri krémovaní niektoré partie.

Dôležité je nielen krémovanie nôh a rúk, ale aj oblasti bruška, chrbta a, samozrejme, nezabúdajte ani na ošetrenie pokožky pŕs. Dôkladne sa zamerajte na kolená či lakte, ktoré môžu vykazovať výraznejšie známky suchosti.

Odporúčame: Inšpirácie na valentínsku manikúru 2024 – ktoré valentínske nechty si zamiluješ?

8. Nepravidelná aplikácia telového krému

A na záver – veľmi častou chybou je nepravidelná aplikácia telového krému. Ak sa chcete vo svojej koži cítiť čo najlepšie, nepostačí krémovanie dvakrát či trikrát týždenne. Frekvencia používania telového krému závisí hlavne od niekoľkých faktorov, vrátane typu pokožky, aktuálneho stavu pokožky, ročného obdobia a osobných preferencií.

Ak máte suchú pokožku, môže byť potrebné používať telový krém dvakrát denne – ráno a večer po kúpeli alebo sprche, keď je pokožka ešte mierne vlhká. Potrebné to môže byť najmä v zimných mesiacoch. Pri normálne, zmiešanej či mastnej pokožke je ideálne nanášanie krému raz denne. Takto bude zabezpečená hydratácia a ochrana kože.

- Anketa

AKO TY A KRÉMOVANIE POKOŽKY TELA?

Odpovedalo 18 ľudí  

Krémujem sa denne bezchybne.
44%
No, krémujem sa, ale zistila som, že robím pár chýb.
33%
Nekrémujem sa takmer vôbec.
22%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Janka Komadova 21.03.24 20:19

karma
-1.00

Kremujem sa každý deň no zistila som že robím chybu

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní