Nezabúdaš na starostlivosť o prsia? 10 tipov pre spomalenie starnutia poprsia a krásny dekolt

Nezabúdaš na starostlivosť o prsia? 10 tipov pre spomalenie starnutia poprsia a krásny dekolt

Prsia sú pravdepodobne jedným z najvýraznejších symbolov ženskosti a ich zdravie a vzhľad majú pre ženy vo všeobecnosti veľký význam. S pribúdajúcim vekom však prsia prechádzajú mnohými zmenami a ich celkový vzhľad sa mení. Samozrejme, vždy je najdôležitejšie, aby boli prsia zdravé a ich vzhľad je, takpovediac, druhoradý.

Avšak, pre ženu má predsa len ich pekný vzhľad neraz veľký význam. Platí pritom, že aj prsia a dekolt dokážu žene, takpovediac, prezradiť vek. O pleť sa mnohé ženy ukážkovo starajú a v boji proti času neváhajú podstupovať rôzne skrášľovacie procedúry. No na druhú stranu sa neraz zabúda na partie od brady dole a práve krk, dekolt a poprsie dokážu prezradiť vyšší vek. 

Samozrejme, starnutie je prirodzený proces, ktorý nemožno zastaviť. Na druhú stranu je však možné sa o seba dobre starať a zabezpečiť, aby starnutie viditeľne neprebiehalo príliš rýchlo. Ako vyzerá vaša starostlivosť o poprsie? Máte nastavenú starostlivosť o pokožku pŕs alebo tejto oblasti až toľko pozornosti nevenujete? V článku vám prinášame 10 tipov, ako zabezpečiť pre vaše prsia tú správnu starostlivosť. 

Aké faktory podporujú rýchlejšie starnutie pŕs?

Než sa pozrieme na to, ako si zabezpečiť správnou starostlivosťou krásny dekolt a poprsie do vysokého veku, môžeme sa zamerať najskôr na to, čo všetko môže vplývať na proces starnutia poprsia. Samozrejme, proces starnutia pŕs je v prvom rade prirodzeným procesom, ktorý nastáva u každej ženy.

Avšak, známych je viacero faktorov a činiteľov, a to vnútorných aj vonkajších, ktoré môžu procesy starnutia urýchľovať a môžu mať v konečnom dôsledku vplyv na zmenu v tvare a celkovom vzhľade prsníkov. Ako prvé môžeme spomenúť genetické faktory, ktoré sú v podstate neovplyvniteľné.

  • K veľmi významným faktorom patria hormonálne zmeny v tele ženy. Napríklad počas menopauzy dochádza v tele ženy k poklesu hladiny hormónu estrogénu, čo môže viesť k postupnej strate pružnosti a objemu prsného tkaniva. Prsné tkanivo sa môže stávať mäkším a menej pevným, prsia sú na pohľad postupom času menšie a aj menej plné.
  • Taktiež tehotenstvo a dojčenie patria k obdobiam v živote ženy, ktoré na prsiach obvykle, takpovediac, zanechajú istú stopu, či už z dôvodu vplyvu hormonálnych zmien, celkových telesných zmien, ale aj ďalších činiteľov.
  • Známy je škodlivý vplyv UV žiarenia na pokožku tela a pokožka na prsiach nie je žiadnou výnimkou. Dlhodobé vystavenie slnečnému žiareniu bez ochrany môže poškodiť kožu a znížiť jej pružnosť aj v oblasti pŕs a dekoltu.
  • Vplyv na vzhľad pŕs a proces ich starnutia môžu mať ďalej napríklad aj výraznejšie zmeny v telesnej hmotnosti. Výraznejšie chudnutie alebo priberanie môžu ovplyvniť tvar a veľkosť prsníkov.
  • Okrem toho môžu proces starnutia poprsia podnecovať aj iné faktory životného štýlu – spôsob stravovania, starostlivosť o telo, fajčenie a iné. 

Odporúčame: ​Kešu mlieko je chutné i zdravé. No, ako si ho pripraviť aj doma?

10 tipov pre mladistvý vzhľad poprsia a dekoltu:

1. Hydratácia pŕs – používajte telové krémy a oleje

Tým najhlavnejším pilierom starostlivosti o prsia by mala byť hydratácia pokožky. Pri večernom krémovaní po sprche nikdy nevynechávajte poprsie, práve naopak, dôkladne nakrémujte aj túto oblasť. Používať na to môžete bežné telové mlieka, krémy či maslá, ktoré podporujú pevnosť pokožky, vyživujú ju a poskytujú cenné látky.

Dnes sú však dostupné aj kozmetické produkty určené priamo na pokožku pŕs, napríklad rôzne sére, oleje, gély alebo aj klasické krémy na spevnenie pokožky pŕs.

Nezabúdajte na zvýšenú starostlivosť pri dojčení a počas tehotenstva. V týchto obdobiach mnohé ženy trápia veľmi citlivé prsia. Vhodne zvolený prípravok upokojuje pokožku pŕs a poskytuje ďalšie benefity. V tehotenstve môžete voliť aj rôzne ošetrujúce prípravky na strie na prsiach, resp. prípravky, ktoré pomáhajú v ich prevencii.

2. Noste správne zvolenú podprsenku

Starostlivosť o prsia by mala zahŕňať aj výber vhodnej podprsenky. Zle zvolená podprsenka nezabezpečuje dostatočnú podporu, môže podnecovať ovísanie prsníkov, narúšať krvný aj lymfatický obeh v prsnom tkanive a spôsobovať mnohé ďalšie problémy.

V prípade, že je pre vás nosenie podprsenky niečím automatickým, myslite na to, že je dôležitá správna veľkosť podprsenky, ako aj jej tvar či druh. Nosenie správnej podprsenky je kľúčové pre pohodlie, dostatočnú podporu aj zdravie prsníkov. Pre najlepšie výsledky je vhodné sa poradiť s odborníkom v obchode s bielizňou.

3. Cvičenie – pridajte do rutiny cviky na hornú časť tela

Ako môže cvičenie súvisieť s tvarom a vzhľadom našich pŕs a zmenou ich tvaru v dôsledku starnutia? Nuž, viac ako si myslíme! Pravidelné cvičenie je dôležité k tomu, aby naše svalstvo zostalo pevné a funkčné až do vysokého veku.

A prakticky to isté môže zabezpečiť správne cvičenie aj pre naše prsia a dekolt. Na internete nájdete množstvo cvikov a tréningov, ktoré sú priamo zamerané na posilnenie hrudnej oblasti. Posilnenie prsných svalov môže pomáhať udržiavať poprsie pevné. Veľmi účinné sú napríklad cviky s jednoručkami.

4. SPF – chráňte dekolt pred slnkom

Starostlivosť o prsia by mala bezpodmienečne zahŕňať aj aplikáciu SPF. Ako sme spomenuli už medzi rizikovými faktormi pre rýchlejšie starnutie pŕs, aj slnečné žiarenie má negatívny vplyv na pokožku pŕs, podobne ako na pokožku celého tela.

Neustále sa hovorí o tom, že kvalitný krém s SPF ochranou by sme mali nosiť celoročne. V prípade, že je pokožka v oblasti dekoltu a pŕs vystavená slnku, či už na jar, počas leta alebo jesene, vždy by mala byť chránená opaľovacím prípravkom. Slnečné žiarenie patrí k najvýznamnejším činiteľom podnecujúcim rýchlejšie starnutie kože.

Odporúčame: ​Ako zabezpečiť skvelú výdrž make-upu? Tu je 13 tipov pre dlhotrvajúce líčenie, ktoré musíš poznať

5. Doprajte prsiam masáž

Chcete pre svoje poprsie urobiť niečo naviac? A čo tak skúsiť pravidelné masáže dekoltu a pŕs? Má to množstvo benefitov. Masáž v prvom rade pomáha zlepšovať krvný obeh v prsnom tkanive, čo môže podporiť zdravie buniek a môže prispieť k lepšiemu vzhľadu pokožky.

Pravidelná masáž môže stimulovať lymfatický systém, ktorý pomáha odstraňovať toxíny z tela. Takéto ošetrenie poprsia tiež pomôže uvoľniť napätie v oblasti a podporiť pružnosť pokožky. Po sprche párkrát týždenne si neváhajte aplikovať masážny olej na dekolt a prsia a doprajte si masáž.

Obrovským benefitom týchto masáž je aj fakt, že má žena svoje prsia lepšie pod kontrolou a skôr si môže všimnúť nejaké zmeny vo vzhľade (hrčky, bolestivé miesta, farebné zmeny), ktoré by bolo potrebné konzultovať s lekárom.

6. Doprajte telu dostatok odpočinku

Kvalitný spánok je dôležitý pre celkové zdravie. Počas neho dochádza k regenerácii celého organizmu, rovnako prebieha regenerácia tkaniva a pokožky. Klaďte dôraz na pravidelný kvalitný odpočinok. Nezabúdajte na to, že prebdené noci v priebehu pracovného týždňa už cez víkend nedospíte.

7. Spite na chrbte

Pri spánku ešte chvíľku zostaneme. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že to, v akej polohe spíme, môže predstavovať zvýšenie alebo zníženie rizika vzniku predčasných vrások? Napríklad spánkom naboku a na bruchu si robíme najviac vrások na pleti.

A ako poloha pri spánku súvisí s našimi prsami? Aj tu platí, že najmenšiu záťaž predstavuje spánok na chrbte, prsia sú v tejto polohe rovnomerne rozložené a nie sú vystavené tlaku a gravitácii. Spánok na bruchu predstavuje extrémnu záťaž na poprsie, celá váha tela vlastne utláča prsníky.

Spánok na boku tiež nie je ideálny. Spanie na boku môže spôsobiť, že jeden prsník je viac stlačený a druhý zas vystavený gravitácii, čo môže v dlhodobom horizonte viesť k ovísaniu alebo asymetrii. Riešením môžu byť špeciálne protivráskové podprsenky určené priamo na spanie.

Odporúčame: ​Ako podporiť rast vlasov? Toto je 7 jednoduchých zmien v starostlivosti o vlasy, ktoré prinesú výsledky

8. Udržiavajte si primeranú telesnú hmotnosť

Ako sme spomenuli vyššie, výrazné zmeny v hmotnosti z dôvodu priberania alebo chudnutia môžu významne ovplyvniť tvar, veľkosť a celkový vzhľad prsníkov. Preto je najlepšie si udržiavať primeranú zdravú hmotnosť, ktorá je dôležitá pre celkové zdravie nášho tela.

V prípade redukcie váhy sa odporúča postupné pomalé chudnutie, nie radikálne a drastické diéty, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie a môžu sa spájať s jojo efektom, teda rýchlym priberaním po predchádzajúcom rýchlom chudnutí. 

9. Doplňte telu potrebné živiny

Myslieť treba aj na starostlivosť zvnútra. Strava bohatá na antioxidanty, vitamíny (najmä vitamín C a E) a esenciálne mastné kyseliny môže podporiť celkové zdravie pokožky a udržať jej pružnosť. Na antioxidanty a vitamíny je bohaté najmä čerstvé ovocie a zelenina, esenciálne mastné kyseliny zase nájdeme v rybách, orechoch či olejnatých semenách.

Dobré je do jedálnička pridať aj potraviny obsahujúce fytoestrogény, ktoré môžu byť veľmi prospešné napríklad v období menopauzy, počas ktorej hladiny estrogénu v tele klesajú. Fytoestrogény nájdeme v strukovinách, sezame, ľanových semenách, rôznych bylinách (napr. ďateline).

10. Obmedzte alkohol a cigarety

Na záver ešte môžeme spomenúť zlozvyky a neduhy, ktorým je lepšie sa vyvarovať. Áno, na mysli máme hlavne alkohol a cigarety. Obmedzenie konzumácie alkoholu môže mať priaznivý vplyv na celkové zdravie a vzhľad pokožky, vrátane tej na prsiach.

Fajčenie zhoršuje krvný obeh a môže taktiež urýchliť proces starnutia pokožky. Eliminácia cigariet a alkoholu sa pritom rozhodne neodzrkadlí len na zdravšej a krajšej pokožke tela. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní