Ako zabezpečiť skvelú výdrž make-upu? Tu je 13 tipov pre dlhotrvajúce líčenie, ktoré musíš poznať

Ako zabezpečiť skvelú výdrž make-upu? Tu je 13 tipov pre dlhotrvajúce líčenie, ktoré musíš poznať

Máte aj vy problém s tým, že keď ráno odchádzate do práce, tak máte dokonalý make-up, no jeho vzhľad sa postupne v priebehu dňa výrazne zhoršuje a o niekoľko hodín už vôbec dobre nevyzerá? Nuž, pre dlhotrvácny make-up je nutné urobiť niekoľko opatrení. 

Výdrž make-upu závisí od mnohých faktorov, akými sú stav pleti pred líčením, druh použitej dekoratívnej kozmetiky, ale aj spôsob aplikácie. Ako predĺžiť životnosť líčenia? Ako dosiahnuť, aby nám make-up, resp. líčenie vydržalo celý deň? Alebo ako si zabezpečiť dokonalé líčenie, ktoré nám trebárs na špeciálnej udalosti vydrží celú noc?

Máme pre vás hneď niekoľko tipov, ako podporiť dobrú výdrž denného alebo večerného líčenia. Pozrieme sa na produkty na fixáciu make-upu, ktoré používajú aj profesionálni vizážisti, ako aj techniky a zásady, ktoré zabezpečia, že make-up zostane vo výbornom stave aj po mnohých hodinách. 

Ako predĺžiť výdrž make-upu?

1. Kvalitná skin care

Líčeniu by vždy mala predchádzať kvalitná skin care rutina, teda starostlivosť o pleť. Ako môžeme chcieť od make-upu perfektný stav, keď základ – naša pleť, v takom stave nie je? Make-up potrebuje dokonalé „plátno“, ktoré musí byť v prvom rade čisté. Preto pred líčením nezabúdajte v prvom rade na kvalitné čistenie pleti, po ktorom by mala nasledovať hydratácia.

Ak máte suchší typ pleti, vhodný je hutnejší a výživnejší krém, ktorý predíde vzniku šupiniek na pleti, ak sa vaša pleť viac mastí, krém by mal byť ľahší, aby ste sa o pár hodín neleskli. 

2. Kvalitná dekoratívna kozmetika

Ak chceme od make-upu, aby dlho vydržal, musíme ho robiť kvalitnými produktami. Ak sa riasenka veľmi drobí alebo očné tiene sú suché, prášivé a opadavé, dokonalý make-up sa nám s nimi bude robiť veľmi ťažko. Voľte preto kvalitné produkty, na ktoré sa môžete spoľahnúť. Kvalita a cena nemusia byť vždy priamo prepojené, niekedy aj lacnejšie produkty ukazujú lepšiu kvalitu ako tie drahé.

Pri výbere sa môžete orientovať napríklad aj podľa recenzií žien, ktoré produkty vyskúšali. Dôležitou vecou je tiež to, aby dekoratívne produkty neboli staré. Veľmi dlho otvorené a používané produkty môžu nielen pracovať zle, ale môžeme si nimi uhnať aj problémy s pleťou.

Odporúčame: ​Ako ušetriť na výdavkoch za jedlo? 11 tipov na drahé potraviny, na ktoré už nemusíte zbytočne míňať

3. Voľba dlhotrvajúcej dekoratívnej kozmetiky

Ak potrebujete dlhotrvajúce líčenie, zvoľte produkty, ktoré priamo už sľubujú dlhú výdrž. Môžeme sa stretnúť napríklad s dlhotrvajúcimi rúžmi, ktoré sú spravidla navrhnuté tak, aby sa pomalšie otierali a dlhšie vydržali.

Tiež sú skvelou voľbou vodoodolné produkty, vrátanie riaseniek, ceruziek na oči či ceruziek na obočie, ale aj tieňov na oči. Takéto produkty sú skvelou voľbou napríklad počas leta, ale aj v prípade špeciálnych udalostí.

4. Použitie podkladovej bázy pod krycí krém

Presunieme sa k produktom, ktorých hlavnou funkciou je práve predĺženie výdrže make-upu. Chystáte sa na dôležitú udalosť a musí vám make-up vydržať celý deň alebo celú noc? V takýchto prípadoch je najlepšie používať podkladovú bázu, nazývanú aj primer. Mnohé ženy jej používanie zaradili do každodennej rutiny.

V prvom rade môžeme mať na mysli podkladovú bázu pod krycí krém. Podkladová báza dokáže výborne predĺžiť perfektný stav naneseného krycieho krému a má obvykle aj ďalšie funkcie v závislosti od zvoleného druhu. Niektoré dokážu minimalizovať vzhľad otvorených pórov, ďalšie hydratujú pleť, iné zmatňujú a ďalšie pleť rozjasňujú. Vyberajte podľa potrieb svojej pleti.

5. Použitie podkladovej bázy pod očné tiene nesmie chýbať

Podkladová báza sa nenanáša len pod krycí krém. Na trhu sú dostupné aj podkladové bázy pod očné tiene, ktoré majú zase zabezpečiť dobrú výdrž očného make-upu. Primer na očné viečka perfektne pripraví pokožku na očiach na aplikáciu tieňov, či už používame práškové, tekuté či krémové očné tiene a bráni ich usadzovaniu v záhyboch pokožky. Tieto bázy tiež zlepšujú farebnú silu očných tieňov.

6. Nanesenie podkladovej bázy alebo fixátoru na pery

Vedeli ste o tom, že existuje aj podkladová báza na pery? Tá zjemňuje pery pred aplikáciou rúžu a uľahčuje nanášanie. A čo je hlavné, predlžuje jeho výdrž. Ak potrebujete, aby vám váš obľúbený rúž vydržal dlhšie, poobzerajte sa práve po podkladovej báze. Na predĺženie výdrže rúžu sú však určené aj takzvané fixátory, ktoré sa aplikujú na nanesený rúž a uzavierajú farbu na perách. 

Odporúčame: ​Make-up rutina pre najsexi mamičky podľa Evy Longorie – ako sa herečka stará o pleť?

7. Nanášanie podkladovej báza na riasy

A ešte môžeme spomenúť jeden druh podkladovej bázy. Máte problém s tým, že vám riasenky na očiach nejako nedržia a už ste ich vyskúšali skutočne niekoľko? Predĺžiť výdrž riasenky môže pomôcť nanesenie podkladovej bázy na riasy. Obvykle dokáže aj zabezpečiť optické predĺženie alebo zahustenie rias.

8. Aplikácia púdra

Používať podkladovú bázu pod krycí krém je dôležité, ak chceme zabezpečiť dlhotrvácnosť make-upu. Avšak, zabúdať by sa nemalo ani na púder, a to hlavne v prípade mastnejších typov pleti. Vyberať môžete kompaktné alebo sypké púdre, transparentné alebo farebné.

Dôležité je ich však aj správne aplikovať. Odporúča sa ich vklepávať štetcom a nie štetcom ťahať po tvári. S množstvom to ale nepreháňajte, môže to pokaziť celkový dojem make-upu.

Extra tip: Púder, v tomto prípade transparentný, môžete použiť aj na pery. Najskôr naneste rúž, potom na pery priložte papierový obrúsok a následne cez neho naneste na miesto transparentný púder na predĺženie výdrže rúžu.

9. Aplikácia fixačného spreju

A s prípravkami na predĺženie výdrže make-upu ešte nekončíme. Ak nechcete podceniť, či vám make-up vydrží celý deň alebo celú noc, nezabudnite použiť fixačný sprej (setting spray). Aplikuje sa spravidla pomocou rozprašovača na hotový make-up, pričom pomôže všetky nanesené vrstvy líčidiel prepojiť, zjednotiť a celkovo predĺži ich trvácnosť.

10. Vrstvenie tenkých vrstiev

A od prípravkov na predĺženie make-upu sa ešte presuňme k niektorým zásadám a praktikám, ktoré nám pomôžu udržať make-up v dobrom stave čo najdlhšie. Aký je správny spôsob líčenia, ktorý zabezpečí, že make-up vydrží celý deň? V prvom rade treba myslieť na to, že je lepšie vrstviť viacero tenkých vrstiev, ako urobiť jednu hrubú vrstvu.

Ak aplikujete napríklad krycí krém a potrebuje dosiahnuť perfektné krytie, radšej naneste najskôr menšie množstvo prípravku, dobre ho rozotrite a nechajte jemne preschnúť a následne aplikujte podľa potreby ďalšiu tenkú vrstvu. Podobne tak môžete urobiť s rúžom či riasenkou. Líčenie bude vyzerať lepšie a dlhšie vydrží. 

Pozri aj: ​Jogurtové košíčky z ovsených vločiek podľa Zuzany Vačkovej – zdravá chutná maškrta

11. Použitie vhodných a čistých pomôcok na aplikáciu make-upu

Okrem toho je pri aplikácii make-upu vhodné používať tých správnych pomocníkov. Ak chcete, aby krytie na pleti vydržalo dlho v dobrom stave, neaplikujte ho prstami. Lepšou voľbou je štetec alebo hubka. Avšak, dôležití sú nielen správni pomocníci, ale aj to, v akom sú stave.

Ak máme štetce špinavé a je na nich veľa nečistôt či mazu z pleti, nemôžeme sa čudovať tomu, že nanesený make-up nedokáže vydraž v bezchybnom stave pár hodín. Produkty na aplikáciu líčidiel majte vždy čisté.

12. Žiadne dotyky tváre

Ak chcete zaistiť veľmi dlhú životnosť líčenia, počas dňa sa rozhodne vyhýbajte chytaniu tváre rukami. Nielenže si môžete na pleť zaniesť množstvo nečistôt, ktoré môžu viesť k následným vyrážkam, ale tiež otierate líčidlá z pleti. Potom sa nemožno čudovať, že sa make-up po pár hodinách z pleti vytráca.

13. Použitie zmatňujúcich papierikov

A posledný tip – majte po ruke matujúce papieriky. Najmä ak máte mastnejší typ pleti, sú takéto papieriky skvelým pomocníkom, ktorý vám pomôže obnoviť pekný vzhľad make-upu počas dňa v práci alebo v priebehu večernej udalosti.

Tieto papieriky sa jednoducho pritlačia na pleť, pričom absorbujú nadmernú mastnotu a znížia lesk. Následne je možné pleť zľahka prepudrovať. Je to lepšia voľba, ako lesknúcu sa pleť hneď prekryť púdrom aj s nadmernou mastnou na pleti. Takto sa dá veľmi účinne predĺžiť životnosť líčenia.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní