Ako podporiť rast vlasov? Toto je 7 jednoduchých zmien v starostlivosti o vlasy, ktoré prinesú výsledky

Ako podporiť rast vlasov? Toto je 7 jednoduchých zmien v starostlivosti o vlasy, ktoré prinesú výsledky

Vlasový cyklus má tri základné fázy, pričom najhlavnejšia a najdlhšia fáza, a to rastová fáza vlasu, trvá zhruba od 2 do 8 rokov. Čo všetko dokáže ovplyvniť rýchlosť rastu vlasov? Ide o mnohé rôznorodé faktory, počnúc genetikou a vekom, čo sú v podstate neovplyvniteľné činitele.

Avšak, vplyv na rast vlasov a to, v akom sú stave, môže mať napríklad aj životný štýl, spôsob starostlivosti o vlasy, ročné obdobie, hormonálne zmeny, psychický stav a viacero ďalších rôznych faktorov. Vo všeobecnosti platí, že ak chceme mať krásne a zdravé vlasy, ktoré rastú a nadmerne nevypadávajú, mali by sme svojej korune krásy zabezpečiť tie najlepšie podmienky a obmeniť možné nežiaduce činitele.

Chcete aj vy mať krásne a dlhé vlasy? V tom prípade tu máme pre vás pár jednoduchých tipov, ako na to. Čo môže pomôcť urýchliť rast vlasov? Ako dosiahnuť husté vlasy a ako mať hlavne zdravé vlasy? Pozri na 7 zmien v starostlivosti o vlasy, ktoré môžeš urobiť aj ty!

7 tipov, ako urýchliť rast vlasov:

1. Začni sa k vlasom správať šetrne

Silné drhnutie vlasov uterákom po umytí, šklbanie mokrých vlasov hrebeňom, opakované farbenie a odfarbovanie vlasov, neustále nosenie upnutých účesov alebo neustále chytanie si vlasov a hranie sa s vlasmi. Príde vám to povedomé?

Všetky tieto, nazvime to, praktiky, môžu mať významne nepriaznivý vplyv na celkovú kvalitu vlasov a následnú schopnosť prirodzeného rastu. Preto je vhodné sa v prvom rade zamyslieť nad tým, ako sa vlastne k svojím vlasom správame a či náhodou nerobíme niečo, čo ich poškodzuje.

Odporúčame: ​Kôstka z avokáda nie je odpad! Ako ju môžeš využiť aj ty?

2. Vymeň vlasovú kozmetiku

Používate správne druhy vlasovej kozmetiky? Aj výber vhodných produktov na starostlivosť o vlasy môže mať na ne významný vplyv. Samozrejme, asi žiaden šampón nezabezpečí len tak zdvojnásobenie objemu vašej hrivy alebo niekoľkocentimetrový prírastok za pár týždňov.

Avšak, nevhodná kozmetika, napríklad plná chemických a dráždivých zložiek, môže vlasom a vlasovej pokožke škodiť, čo môže mať nakoniec vplyv na rýchlosť rastu vlasov. Preto kozmetiku vyberajte rozumne. Zvoliť môžete priamo šampón na rast, resp. podporu rastu, ktorý obvykle obsahuje rôzne živiny a látky, ktoré sú v tomto smere prospešné.

Nezabúdajte na kvalitné vlasové masky a kondicionér. Okrem toho existujú aj rôzne špeciálne produkty na urýchlenie a podporu rastu vlasov, ako je napríklad aktivátor rastu vlasov. Nezabúdajte ale na to, že viditeľnejšie účinky sa dostavujú hlavne pri pravidelnom a správnom použití.

3. Vymeň uterák na vlasy

Mokré vlasy sú náchylnejšie na poškodenie. Preto sa ich neodporúča nešetrne česať a už vôbec nie drhnúť uterákom. V súvislosti s uterákom však môžete tiež urobiť jednu jednoduchú zmenu, ktorú vaše vlasy isto ocenia. Ako na rýchlejší rast vlasov vďaka používaniu vhodného uteráka?

Klasické uteráky, ktoré sú masívne a ťažké, prípadne staršie hrubé a drsné uteráky, vlasy pri sušení veľmi namáhajú a môžu viesť k ich lámavosti, čo môže mať na ne celkovo negatívny vplyv. Zvoľte uteráčik z mikrovlákna určený na vlasy, ktorý je k vlasom omnoho šetrnejší. Avšak, ani týmto uterákom vlasy zbytočne nedrhnite, ale nadmernú vodu z vlasov len jemne vytlačte pomocou uteráka.

4. Vymeň návliečku na vankúš

A do tretice sa oplatí urobiť ešte jednu malú zmenu, ak ste ju doteraz neurobili. Čoraz viac sa v súčasnosti hovorí o saténových a hodvábnych návliečkach na vankúš, na ktorom spíme. Prečo sú takého návliečky lepšou voľbou ako klasické bavlnené?

Klasické návliečky sú drsnejšie, čo spôsobuje nežiaduce trenie. Vlasy sú tak počas spánku viac namáhané, môžu sa zamotávať, štiepiť a podobne. Na jemných saténových či hodvábnych návliečkach je takéto riziko minimalizované. A keď sme pri posteli, nedá sa nespomenúť, aký dôležitý je samotný spánok pre zdravý rast vlasov. Dostatok spánku zabezpečuje, aby telo fungovalo správne, a to vo všetkých smeroch.

Odporúčame: ​Prečo po krájaní cibule a cesnaku počkať 10 minút, než sa pustíme do smaženia? Tento trik musíš poznať!

5. Nájdi si čas na pravidelnú masáž pokožky hlavy

Masáže sú skvelou technikou, ktorá pomôže uvoľniť telo a neraz človeka aj zbaví problémov, ako napríklad bolesť chrbta, stuhnuté svalstvo a podobne. Čo tak si však dopriať masáž pokožky hlavy? Pravidelná masáž vlasovej pokožky má viacero pozitívnych účinkov, ktoré môžu zabezpečiť zdravú pokožku hlavy, a tým aj prirodzený rast vlasov.

Masáž pokožky hlavy stimuluje prekrvenie v oblasti hlavy, čo môže podporovať prívod živín a kyslíka k vlasovým folikulom, ako aj pomôcť odstrániť toxíny z pokožky hlavy. Toto môže pomôcť posilniť vlasové folikuly a podporiť rast zdravých vlasov.

Použiť môžete nejaký rastlinný olej, napríklad aj ricínový, ktorý podporí urýchlenie rastu vlasov. Skúsiť môžete aj esenciálne prírodné oleje, napríklad rozmarínový, ktorý je dobrým pomocníkom aj pri padaní vlasov. Pridajte ho k základnému rastlinnému oleju a doprajte si masáž pokožky hlavy. Masáž môžete tiež robiť napríklad pomocou vlasových sér.

6. Začni vlasy chrániť pred teplom

Ešte stále nepoužívate prípravky na ochranu vlasov pred teplom? Nie, v obchodoch nie sú skutočne dostupné len z toho dôvodu, aby výrobcovia vlasovej kozmetiky zarobili o čosi viac. Styling teplotami, vrátane fénovania horúcim vzduchom, kulmovania, žehlenia, môže značne vlasy poškodiť a tiež obmedziť zdravý rast vlasov.

Vo všeobecnosti je vhodné úpravy vlasov vysokými teplotami obmedziť, no ak takéto úpravy na vlasoch robíte, tak hrivu ochráňte vhodným prípravkom. Tiež je dobré nepoužívať najvyššie teploty.

A ak chcete pre svoje vlasy urobiť maximum, mali by ste ich chrániť aj pred slnečnými lúčmi. Aj na to existujú špeciálne prípravky, po ktorých je vhodné siahnuť hlavne počas leta, napríklad na dovolenke pri mori. Vlasy pred slnkom chráni tiež pokrývka hlavy.

7. Doplň telu živiny

V úvode sme spomenuli, že na naše telo vplýva aj životný štýl a ten, samozrejme, zahŕňa aj spôsob stravovania. Deficit rôznych živín sa môže významne podpísať na kvalite vlasov a ich schopnosti rásť a obnovovať sa. Nedostatok niektorých látok dokonca môže spôsobiť zvýšenú suchosť a lámanie či dokonca nadmerné vypadávanie vlasov.

Ak chcete celkovo podporiť zdravie vlasov, aby dobre rástli, zamerajte sa na prísun zinku, selénu a tiež B vitamínov, najmä biotínu, niacínu a kyseliny listovej. Chýbať by vám nemalo železo, ktorého nedostatok patrí medzi časté príčiny vypadávania vlasov. Vaša hriva ale potrebuje aj bielkoviny a zdravé tuky.

Dôležité látky pomôže telu a vlasom doplniť zdravá strava, no voliť v prípade potreby môžete aj vitamíny pre rast vlasov, resp. doplnky stravy, ktoré obsahujú komplex rôznych živín, ktoré sú nevyhnutné pre prirodzený rast vlasov a ich dobrú kvalitu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní