Prečo po krájaní cibule a cesnaku počkať 10 minút, než sa pustíme do smaženia? Tento trik musíš poznať!

Prečo po krájaní cibule a cesnaku počkať 10 minút, než sa pustíme do smaženia? Tento trik musíš poznať!

Viete si predstaviť, že by ste sa v kuchyni zaobišli bez cibule, či dokonca cesnaku? Nuž, šlo by to asi veľmi ťažko. Snáď pri každom druhom recepte, či už pripravujeme polievku alebo hlavné jedlo, začíname krájaním a smažením cibule a neraz sa k tomu pridávajú práve aj nakrájané alebo pretlačené strúčiky cesnaku. Cibuľa a cesnak vedia pokrm perfektne ochutiť, o tom nemusíme dlho diskutovať. 

Okrem toho však patrí cibuľa s cesnakom aj k veľmi zdravým potravinám. Ukrýva sa v nich napríklad látka zvaná alicín, ktorá je zodpovedná za ich štipľavú arómu. Avšak, táto látka je známa aj svojimi antibiotickými či protiplesňovými vlastnosťami. Okrem toho, samozrejme, v týchto druhoch zeleniny nájdeme rôzne iné látky, vrátane vitamínov a minerálov. 

Zamýšľali ste sa však niekedy nad tým, či pri krájaní a smažení cibule alebo cesnaku postupujete správne? Dnes vám prezradíme jeden trik pre zdravie, o ktorom ste možno ani netušili. Viete, prečo nie je vhodné nakrájanú cibuľu alebo cesnak ihneď hodiť na olej na panvicu či do hrnca?

Odporúčame: Vieš, prečo jesť jablká každý deň? Prezradíme ti hneď 7 dôvodov!

Prečo si pred smažením cibule alebo cesnaku trošku počkať?

Nabudúce, keď si cibuľu do jedla najemno nakrájate, tak počkajte aspoň 10 minút, než začnete so smažením. Prečo? Odpoveď vás možno prekvapí. Počas tejto doby sa totiž v cibuli vytvorí maximum spomínaného prírodného antibiotika, čiže alicínu, ktorý navyše zostane počas následnej tepelnej úpravy aj pomerne stabilný. 

Samozrejme, tepelná úprava potravín má až niekoľko výnimiek nepriaznivý vplyv na množstvo živín v potravine, preto to ani so smažením cibule netreba preháňať. Avšak, vďaka tomu, že pred smažením cibule počkáme týchto pár minút, tak vieme svojmu telu zabezpečiť väčšiu dávku cenného alicínu. A podobne to platí aj pri krájaní a tepelnej úprave cesnaku.

Navyše, ak necháme nakrájaný cesnak či cibuľu pred varením chvíľu postáť, mali by sme si takto zabezpečiť aj výraznejšiu arómu, čo môže niektorým pokrmom len a len prospieť! Vedeli ste o tomto jednoduchom triku?

- Anketa

POZNALI STE TENTO TRIK S CIBUĽOU A CESNAKOM?

Odpovedalo 32 ľudí  

Áno, viem o tom, aj to dodržiavam.
6%
Tuším som niečo o tom už počul/a.
25%
Nie, nevedel/a som o tom.
69%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní