Máte pocit, že ste na pokraji zrútenia a hrozí vám vyhoretie? Toto hobby vás vie zachrániť!

Máte pocit, že ste na pokraji zrútenia a hrozí vám vyhoretie? Toto hobby vás vie zachrániť!
  • 28.09.2023
  • Kristína Vait

Kedysi dávno, pradávno boli ručné práce povinný predmet na školách. Mohlo by sa to vrátiť späť, ako predmet na psychohygienu žiakov. Genialita ručných prác spočíva v tom, že nemusíte mať na ne žiaden talent.

Musíte mať iba trpezlivosť a naučí sa ich každý. Či už potrebujete tvoriť, kreatívne sa vyžiť, zabiť nudu alebo sa pre zmenu naučiť užitočné, či praktické, ručné práce si naozaj zamilujete. Nie každý k nim má vzťah a vašich prvých pár výtvorov bude pravdepodobne katastrofálnych, ale keď to nevzdáte, môžete to dotiahnuť veľmi ďaleko.

Prečo práve kreatívne ručné práce?

Prvý a hlavný bod je odpútanie sa od elektroniky a vypnutie hlavy. Jasné, že keď budete pozerať tutoriály, ako si niečo vyrobiť, tak si ten tablet alebo mobil zapnete. Ale potom, keď sa to naučíte, ich už nebudete potrebovať a donútite sa robiť aj niečo iné, ako stále skrolovať sociálne siete. 

Pri ručných prácach, najmä pri háčkovaní a pletení, dokážete dokonale vypnúť, pretože používate obe ruky a tým pádom vaša hlava sa maximálne sústreďuje na to, čo robíte. Pri šití v rukách alebo na šijacom stroji, zase musíte dávať pozor, aby ste sa nepichli alebo neprišili seba. Čiže zase hlava vypne od problémov a vašim jediným problémom je, či máte látku dobre vyžehlenú a správne otočenú.

Šitie na stroji je zábava. Šitie v rukách je však umenie

Umenia šitia ihlou dnes ovláda málokto. Prišiť gombík alebo zašiť malú dierku, to ešte isté generácie medzi nami zvládajú, ale reálne šitie väčších vecí, zošívanie, obšívanie, štopkanie, plátanie, to sa dnes už nenosí.

Veď načo aj? Prečo by si mal niekto zašívať tričko, keď príde do obchodu a vo výpredaji si kúpi také isté za dve eurá? Šijací stroj dnes vôbec nie je až taká nákladná záležitosť. Taký začiatočnícky kúpite v akcii kľudne aj do 100 eur. Spotreba látky na šitie je síce dosť vysoká, ale je to naozaj zábava a dokážete si vytvoriť originálne kúsky, ktoré nikto nemá.

Plus môžete zúžitkovať staré oblečenie, ktoré je vám veľké, malé alebo ho už nenosíte a ušiť si úplne nový outfit. Eko šitie je v dnešnej dobe veľmi populárne. Na druhej strane, ak máte nejaký obľúbený kúsok, ktorého sa nechcete vzdať, je skvelé vedieť ručne šiť, ak si ho chcete opraviť.

Bude vás zaujímať: Venuješ sa správnemu koníčku? TOTO je hobby, ktorému by sa malo venovať tvoje znamenie

Štartovací balíček na ručné práce

Zdroj: Redakcia KamzaKrasou

Pletenie

Stačia vám dve ihlice a hora priadze. Hovoríme hora preto, lebo keď sa raz pustíte do pletenia alebo háčkovania, už neviete prestať. Potrebujete vlastniť každú peknú priadzu, ktorú uvidíte a uložíte aspoň miliardu projektov, ktoré nikdy nemáte šancu dokončiť. Na začiatok ale stačí jedno alebo dve klbká.

Pletenie je naozaj návykové. Preto pozor. Takéto zamestnávanie rúk je naopak na opačnej strane super pre tých, ktorí sa nejakej závislosti chcú zbaviť. Napríklad, pokiaľ večer k telke musíte niečo stále chrúmať, zoberte do rúk ihlice a hneď zabudnete na jedenie.

Možno sa vám zo začiatku nebude dariť, ale postupne na to prídete. Pletenie učí aj trpezlivosti a tí, ktorí máte problém s dokončovaním začatých vecí, budete o to viac motivovaní. Viete, aké je to úžasné dať si na hlavu v zime čapicu, ktorú ste si sami uplietli?

Ak chcete inšpiráciu, kniha pletenie, vám v tom určite pomože. Keď ste však úplný začiatočník, odporúčame pletenie podľa tutoriálov, pretože napísaný vzor sa najskôr musíte naučiť pliesť, aby ste ho pochopili.

Pozrite aj: Najlepšie finančne nenáročné koníčky: Využi svoj voľný čas naplno!

Pletená čiapka vs.háčkovaný svetrík

Zdroj: Redakcia KamzaKrasou

Háčkovanie

Háčkovanie je kapitola sama o sebe. Veľmi veľa ľudí nepozná rozdiel, medzi háčkovaním a pletením, ale to nie je také podstatné. Základný rozdiel, ktorý musíte na začiatok vedieť je to, čo budete potrebovať. Jeden háčik a klbko vlny, či priadze a dokážete vytvoriť nevídané veci.

Hračky, darčeky, kabelky, deky, obliečky, čiapky, rukavice, šály, svetre, kardigany, šaty, dokonza šperky, naozaj čokoľvek, čo si viete predstaviť. Niektorí ľudia si vytvoria háčkovaním celý šatník.

Pomáha so sústredením, pretože pokiaľ chcete nasledovať nejaký vzor, musíte si poctivo rátať očká a dodržiavať zmeny. Je to však naozaj jednoduché. Keď sa do toho dostanete, nebudete vedieť prestať. Pletenie a háčkovanie patrí medzi ručné práce vhodné aj pre deti, najmä háčiky sú pod vašim dozorom celkom bezpečné.

Tieto ručné práce deťom rozvíjajú motoriku a učia ich taktiež trpezlivosti.

Háčkovanie na odbúranie stresu

Zdroj: Redakcia KamzaKrasou

Vyšívanie

Klasicky sprievodca ručnými prácami by v dobách minulých zaradil výšivku možno aj na prvé miesto. Vyšívanie bolo hlavným zamestnaním pre vznešené slečny a dámy, šľachtického pôvodu, svoje zastúpenie našla aj u našich babiek a mám koncom minulého storočia, keď vyšíval každý, dokonca aj muži.

Na výšivky si dnes tiež viete kúpiť stroj, ale to nie je to pravé, orechové. Krížiková výšivka na paname je to, s čím by ste mali začať, ak ste to nikdy pred tým neskúšali. Je to veľmi jednoduché.

Postupne sa môžete vypracovať aj iné zložitejšie veci. Všetko závisí od vašich šikovných rúk. Môžete svojim deckám krásne vyšiť mená na pyžamko do škôlky alebo ozdobiť fádnu rifľovú bundu.

Vyšívanie nie je len o nekonečných obrázkoch, na ktoré na stenách nemáte miesto. Moderná výšivka prináša aj tipy na dekorácie, napríklad na vianočný stromček alebo celkové dotvorenie interiéru.

Odporúčame: Venujte sa svojmu hobby. Ku ktorým aktivitám to ťahá vás?

Moderná ručná výšivka môže vyzerať aj takto

Zdroj: Redakcia KamzaKrasou

Makramé

Potrebujete naozaj iba šikovné ruky a kus špagátu. Vďaka makramé vytvárate dekorácie, obrázky, ale aj praktické veci ako je závesný držiak na kvetináč, či hojdačku.

Môžete začať kľudne niečím drobným, ako sú napríklad anjelici, kde potrebujete špagát, drevený krúžok, drevenú guličku, mäkký drôt a balík makramé špagátu. Na učesanie a úpravu potom potrebujete nožnice, hrebeň a fixačný sprej.

Makramé je zvlášť ukľudňujúce tým, že iba zaväzujete uzlíky. Určite to vyskúšajte.

Krásne farby na vyšívanie

Zdroj: Redakcia KamzaKrasou

Aké ručné práce sú pre vás vhodné?

Na to neexistuje jednoznačná odpoveď. Veľa záleží od toho, či k takýmto veciam máte vzťah alebo nie. To však nemôžete vedieť, ak ste ich nikdy nevyskúšali. Nenechajte sa preto odradiť a smelo sa toho pustite. Ak neviete, kde začať, tak vyskúšajte všetko.

Naprríklad na háčkovanie vám postačí jeden háčík, ktorý kúpite za cca 2 eurá, jedno klbko priadze, ktoré kúpite sa cca 3 eurá a nožnice u seba doma určite nájdete.

Ak sa neviete rozhodnúť, tak sa pozrite, čo všetko vďaka takémuto hobby urobíte pre seba...

Pozitívne vplyvy ručných prác na človeka:

1. Odbúravanie stresu

Je vedecky dokázané, že ručné práce, znižujú hladinu stresu a človek je pri nich celkovo uvoľnenejší. Ak teda nie ste napríklad typ človeka, ktorý sa ide vyzúriť do posilňovne, skúste toto. Naozaj to na stres zaberá.

2. Precvičovanie mozgu

Rátanie očiek, zmeny vo vzore a zamestnávanie oboch rúk, to všetko vám trénuje mozog dokonalým spôsobom. Plus to vašu hlavu zamestná natoľko, že nemyslíte na problémy a nepríjemné veci.

3. Zlepšenie sústredenia

Ak sledujete niekoho, kto háčkuje, možno vám príde ako nudná a monotónna činnosť. Keď sa to však aspoň trochu naučíte, pochopíte, že je to práve naopak. Musíte sa sústrediť, aby ste sa nepomýlili vo farbách, či vzore a aby vám sedeli počty tak, ako majú.

4. Podpora kreatívnej stránky

Veľa z nás ju v sebe má, ale nemáme pre ňu využitie. Ak chcete tvoriť, toto je cesta v podstate za pár eur. Pozor však potom neskôr, lebo keď sa zabehne a bude vás to baviť, zvykne to ísť dosť do peňazí. Nakupovanie priadze je totiž tiež skvelé hobby.

5. Naučíte sa ukončovať procesy

Dnes musíte byť v každom aspekte svojho života tzv. "multitasker". To vás vedie k tomu, že nemáte dostatok času a priestoru dokončiť niektoré procesy a jednoducho sa nich vykašleme. Naučte sa takýmto spôsobom zase procesy ukončovať. Môžeme vám z vlastnej skúsenosti povedať, že nie je lepší pocit užitočnosti a dobre odvedenej práce, ako ukončený projekt, ktorý ešte aj dobre vyzerá.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní